ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Zostanú v lete kaviarne, reštaurácie a firmy bez klimatizácie? Ak vôbec ešte budú existovať…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Aj takúto otázku si už dnes kladú prevádzkovatelia priestorov využívaných verejnosťou zvyknutou v lete sedieť v príjemne klimatizovanom prostredí.

„Každý mesiac ďalšia facka a poleno pod nohami. Na Slovensku sa prestáva oplatiť podnikať“ – počúvame stále častejšie od podnikateľov s pokračovaním – „Byrokracia neustupuje, kontrola za kontrolou a každého z nás úradníci platení z našej práce automaticky berú za podvodníka“

Sme svojim spôsobom veľmocou vo výrobe elektrickej energie z jadra na počet obyvateľov. „Elektriny máme prebytok a došla mi faktúra s cenou elektriny cez 70 centov za kilowat – pokračuje nahnevaný podnikateľ.

Podnikatelia krvácajú a nejakí priekupníci zarábajú milióny. Štát sa zadlžuje dotovaním vysokých cien priekupníkom, namiesto prijatia mimoriadnych opatrení v mimoriadnej situácii, ktorou de facto vojna je.

 

„Počas korony vedeli zasiahnuť a obmedziť nás v práve legálne podnikať, no odvody a poplatky štátu nám neboli odpustené. V tržbách sme klesli aj o 90% a nikoho to netrápilo. Za neskôr zaplatené odvody nám boli vyrúbené penále. Sú to paraziti neschopní urobiť pre poctivých podnikateľov nič, z pomoci štátu zase vyťažili podvodníci“ – rozčuľujú sa právom podnikatelia.

„Štát zamestnáva stále viac úradníkov. Kedy politici pochopia, že všetko má svoje limity?“

Aj keď by sme chceli inak, nemôžeme. Musíme súhlasiť s názorom, že štát si priam pýta reštart a jeho budovanie znovu a od základov. Možno až o dve tretiny  s menším počtom úradníkov. Dediny s počtom obyvateľov rovnajúcim sa počtu ľudí bývajúcich v jednom paneláku musia byť minulosťou čo najskôr.

Slovensko má menej obyvateľov, ako metro v Londýne denne prepraví pasažierov. Slovensko je na úrovni jedného z predmestí väčších metropol sveta. Berme to konečne ako fakt a začnime sa tak aj správať. 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Furt budú podnikatelia nadávať a naťahovať ruky aby im štát niečo dal. Nasrať vám do ruky! Jak vy serete štátu, keď máte zisky, domy auta a ojebavate na daniach, tam odpíšem, tam dám do nákladov ale ani jedného nenapadne ze dám 90% svojho zisku len tak štátu a vystačím si s 10 % – ami.
    Kurva neľúbi sa ti? Hybaj laminovat do novoplastu alebo nastavovať stroje do pečivární

  2. si zabil…tak to je fakt priorita, či pojde klíma v kaviarňach…no asi si vy, kaviarenskí povaľači budete musieť priplatiť… a my, ostatní sa bez nich zaobídeme tak ako doteraz

  3. Počuj ty dement, kto ti bráni podnikať? Skús to nikto ti to nebráni a ešte navyše zo skús bez tých oj3bov čiže podctivou cestou uvidíme ako sa budeš mať? Dotácie z našich daní dostávajú predovšetkým zahraničné firmy a na domáce sa zvysoka seri3 lebo pointa je zlikvidovať domáci trh aby ten ziskový segment prebrali zahraničné firmy ktoré sú navyše štedro dotované a čuduj sa svete z čoho ? No z našich dani (aj tvojich dement) – píšem duplicitne aby si to pochopil… navyše mám otázku súhlasíš s tým aby sme darovali migi ukrošom? Naše migi… a hrablozub povie že nesúhlasí s obedmi zadarmo pre školákov (naše deti)… z čoho sa kúpili tie migi alebo z čoho by sa financovali tie obedy ? Opäť len z daní…. Takže tak dement, švihaj na úrad žiadaj o dotáciu a začni podnikať aby si sa mohol na druhý deň voziť na Q7… držím ti palce nech ti to klapne 👍

  4. „Podnikatelia krvácajú a nejakí priekupníci zarábajú milióny. Štát sa zadlžuje dotovaním vysokých cien priekupníkom, namiesto prijatia mimoriadnych opatrení v mimoriadnej situácii, ktorou de facto vojna je.“.

    Ako si teda mám vysvetliť tento citát? Je tu vojna, nie je tu vojna?

  5. Emana-pre Kajca….

    nehovorme o podnikateľoch, hovorme aj o živnostníkoch-čo nám dal štát ?-pár eur počas korony, ktoré pokryli iba nájom a energie, platíme si všetko ako vy, odvody-, to neviete aké sumy idú na DPH, dane….
    teraz si to štát berie späť a verte mi-stonásobne
    supermarkety vám nenahradia všetko, čo potrebujete-služby, kamenné predajne, opravovne, nákup drobností, rôzne profesie, ktoré vám môže poskytnúť iba živnostník
    a prečo nie cukráren, kaviaren, ?-však v Seredi sa dá niekam ísť ?

  6. Keď sa dostane k moci ameriky prezident tak vykrikuje “ Amerika na prvom mieste” a keď sa dostanú j moci naśi hlupaci vykrikujú to istě …..😅😅😅😅😅🤭

  7. Per 19:17 – Podnikateľ sa má postarať sám o seba a nie naťahovať ruku a pýtať zo štátnej pokladne. Ak sa postarať nevie, tak nech ide pracovať, tak ako ja mám možnosť podnikať aj podnikateľ má možnosť zamestnať sa a nestresovať z čoho zaplatí elektrinu.
    Ak ti tvoj biznis model nezarobí dosť na energie tak s tým sekni a nevycuciavaj štátny rozpočet, jednoduché ako facka. Myslíte že taký Baťa naťahoval ruku a pýtal nejaké dotácie? To bol pán podnikateľ nie ako tí darmožráči čo len ruky naťahujú. Dotácia sem, dotácia tam, a státisíce pracujúcich sa na tie dotácie poskladá len aby pá podnikateľ neskrachoval, hlavne že na dovolenku s rodinou peniaze nájde!
    Ty na kaviareň nemáš lebo energie, OK, zatvor a niekto iný, šikovnejší si otvorí kaviareň a nainštaluje si fotovoltaické panely.
    Že na tvoju kaviareň svieti málo slnko a neoplatí sa ti to, sa presťahuj, hlavne prestaň naťahovať ruku!
    Tak to proste je, jeden zatvori a ďalší, šikovnejší otvorí.

    Pre autora článku – to s tou vojnou a dedinami je naozaj zlý vtip!

  8. Martin ty musis byt tazky kokot,Batovi zatvorili jeho tovaren?obmedzovali ho nejakou coronou?zajebali mu likvidacnu fakturu za elektriku ?
    vrat sa niekde do kuchyne supat krumple na viac nemas.

  9. Ty si iný úd dokonca si dovolím tvrdiť pohlavný… jedna vec mi však dnes nedovolí zaspať, či tak šikovný biznis analytik ako ty podniká alebo vedie nejakú nadnárodnú kormoráciu (napr. dom kultúry) ?

  10. Martin 11. februára 2023, 22:23
    Máš pravdu, Baťa bol pán podnikateľ, ale žil v iných časoch. Ktovie ako by sa mu darilo dnes, keby musel konkurovať čínskemu dovozu? A ešte jedna vec, bol to štát, ktorý nariadil uzatvorenie prevádzok, nebolo to dávno, musíš si pamatať. Netvorili zisk, ale odvody a energie platiť museli. Nemyslíš, že by bolo správne im to kompenzovať? Žiaľ samozrejme z nášho spoločného, pretože my všetci prispievame do štátneho rozpočtu. Koľkože to celé stálo peňazí, tie Igorkove a Jarkove nápady?

  11. Pre 22:56 , 23:22 , 0:15 – áno Baťa žil v inej dobe a myslíte si že na neho nečíhali problémy a nástrahy? V každej dobe mal podnikateľ problémy a buď sa s nimi vyrovnal alebo skrachoval a jeho klientov a zákazníkov prebral niekto iný. Kaviarne nemajú v súčasnosti problém lebo corona, tá už pominula a mnohé kaviarne tu stále sú,
    a pokiaľ ja viem tak počas toho ako mali zatvorené im štát pomáhal tak sa tu nehrajte na žobrákov pre boha.
    Ak má kaviareň vysokú cenu za elektrinu tak môže zdvihnúť ceny alebo môže majiteľ do svojho podniku investovať a aspoň časť energií si vyrobiť sám.
    Nemyslím si že taký Baťa by toto nechápal a v dnešnej dobe by mal práve on problém, on už by bol majiteľom elektrárne a nie len že by mal pre svoje podniky elektrinu za výrobné náklady ale ešte by aj na predaji prebytku zarábal. Ako som už písal, to bol pán podnikateľ, dnes tu máme len darmožráčov ktorí chcú do svojho podniku investovať minimum a zajtra chcú byť milionármi.
    Zaujímavé ako sa podnikatelia 30 rokov sťažujú a mnohí stále podnikajú, veď keď je to také strašné tak s tým sekni, veľmi rýchlo sa na trhu diera po tvojom podniku zapláta niekým kto sa nebude len sťažovať a ruku naťahovať.

  12. Dementi čo tu pičuju na podnikateľov že plaču atď.retardi hneď môžete zajtra spraviť sro a skúste to… Jaj tu to končí…

  13. Martin.ano len ja nepicujem na nikoho kto pracuje. Ja hovorím ten kto pičuje na podnikateľov že placu. Nech skúsi a nepicuje. 20 rokov som bol zamestnaný a 22 podnikám.

  14. Ja som ešte nevidel chudobného podnikateľa a ani doktora a najviac vyplakávajú. Okrem toho konečne ste zosadili Fica z trónu a mali ste tam svojich SaSka a podobné marketingovo-podnikateľské kreatúry, tak čo vyplakávate, čo ste si zvolili, to máte. Nezabudnite nabudúce voliť zasa nejaký „progres“ v podobe Progresívneho Slovenska, tí vás rozložia na sra*ky, ale tak vám treba.

  15. OK, a ja hovorím že tí čo podnikajú nech nepičujú na štát keď smerujú ku krachu, to že nejaká kaviareň alebo aj veľký nadnárodný podnik skrachuje neznamená že za to môže štát, vo svete boli naozaj obrovské korporácie ktoré zanikli lebo majitelia, manažéri či akcionári spravili špatné rozhodnutie a prečo by tie korporácie mali byť zachraňované zo štátneho? Roky niekto pekne zarába a keď sa niečo poserie tak nie je ochotný investovať z tých zarobených peňazí a natŕča ruku štátu, to je OK? Podľa mňa nie.
    Také Slovalco, majitelia (akcionári) si rozdeľovali milióny a teraz keď im poskočia ceny elektriny tak nadávajú na štát že im nepomohol, čo keby tie milióny za posledných pár rokov investovali? Veď taká firma si môže postaviť vlastnú elektráreň bez mihnutia oka. No jednoduchšie je si tie milióny nechať na účte a povedať že za krach môže štát, nie je a moje rozhodnutia ale štát ktorý ma nezachránil …

  16. Teraz sú veľmi populárne fotovoltaické napr. Také slovalco si určite mohlo dovoliť kúpiť dostatočne veľký pozemok a inštalovať naň fotovoltaiku na ktorú by dokonca aj nejaké dotácie dostali. Len príklad, tých možností je určite viac a taká firma o tých možnostiach vie určite viac ako ja.
    Možno by nepokryla celú ich spotrebu ale určite by im to pomohlo.
    Čo sa kaviarní týka tak tie jednoznačne panely na strechu, aj im by to dosť pomohlo a myslím že aj oni by na to dostali nejakú tú dotáciu, stále lepšie ako len natŕčať ruku a nechať štát nech účet zatiahne za nich.

  17. Martin 12. februára 2023, 10:30 – mozno by bolo fajn aspon trosku si nastudovat princip fungovania fotovoltalickych panelov a problematiku tykajucu sa vyroby elektrickej energie z tohto (ale aj veternych turbin) druhu vyrobnych technologii.

    A „drobnost“ – naroky takychto firiem na stabilitu dodavky elektriny. O objeme nehovorim.

    Fotovoltalika je fajn na rodinne domy (je chore, ze u nas nou zaberame luky a polia), nad parkoviska, kulturne domy a pod., no problem je so stabilitou dodavok. Udrzanie prenosovej sustavy nie je mozne bez inych zdrojov vyroby elektriny – stabilnych. Napr. jadra.

    Na rovinu, dost ma prekvapuje, ako vela ludi nedokaze z pomerne kratkeho a co do obsahu jednoducheho clanku identifikovat, co je jeho podstatou. Nie je to absencia klimy, aj ked to bol najlepsi priklad.

    Desi ma rychlost hlupnutia znacnej casti obyvatelov a fakt, ze je stale horsie a horsie.

  18. Dzurinda elektrárne predal. Ten človek sa vôbec nehanbí ide robiť znova politiku, možná chce zas niečo predať. Fotovoltaika by slovalko neutiahla nie je to silová elektrina.

  19. Jasné že by im to nepokrylo celú spotrebu, možno kombinácia panelov, veterných el. či vodných el. ktovie. A čo sa týka stabilnej dodávky, oni by tú el. energiu odovzdávali a neskôr odoberali, stále by to bolo lepšie ako len odoberať a platiť trhovú cenu.
    Na Slovensku máme trhovú ekonomiku teda cenu el. energie, pohonných hmôt atď určuje trh, nemala by ich určovať vláda. Keď Maďari zavádzali regulované ceny pohonných hmôt ekonómovia skákali 2m vysoko a vidíme že mali pravdu. Prečo teda regulovať cenu el. energie?
    Keď máme v Seredi 10 kaviarní a 5 z nich zanikne lebo majitelia neinvestovali (nie len peniaze) tak prečo by ma to malo trápiť a prečo by som mal tie podniky zachraňovať?

  20. Martin 12. februára 2023, 10:51 – takmer vsetko co pisete je fajn a funguje za beznej situacie.

    Fakt ma mrzi, ze nedokazete identifikovat podstatu mojho clanku.

    Dva roky boli pre podnikatelov MIMORIADNE a likvidacne OBMEDZENIA v podnikani a nasledovali nasledky vojny.

    Uz TRI roky tu nemame standardne trhove podmienky, ale tvrdu regulaciu v prijmoch a enormne zvysovanie vydavkov pre podnikatelov.

    Akurat sa mi nechce vsetko opakovat a zvyraznovat znovu…

  21. A ešte p. Majko, na koľkých výrobných či skladových halách, parkoviskách, KD, obchodných centrách ale aj malých kaviarničkách ste videli inštalované fotovoltaické panely? Koľko firiem na Slovensku investuje aspoň 10% z ročného zisku do výroby el. energie z obnoviteľných zdrojov?
    Koľko do toho investoval majiteľ tej vašej obľúbenej kaviarne za tie roky čo je v prevádzke?

  22. Podstata článku je v tom že štát má bezodkladne pomôcť krvácajúcim podnikateľom, vlastne už včera bolo neskoro.
    A podstata mojich komentov je v tom že štát tu nie je na to aby zachraňoval podnikateľov, podnikateľ má platiť štátu dane a nie štát má platiť podnikateľovi za to že podniká.
    A keď mu to nevychádza a smeruje ku krachu tak proste niekde spravil chybu, možno nepredvídal, možno spravil špatné rozhodnutie a investoval do niečoho čo sa mu už nikdy nevráti a možno roky blahobytu len dojil svoj podnik a užíval si dovolenky, postavil si nie dom ale vilu, to je jedno, chybu spravil on a tam kde je sa dostal kvôli svojim rozhodnutiam a nie preto že štát mu nechce pomôcť.

  23. 11:22 – ty budeš podnikateľ, možno podnikateľov syn, dcéra, manželka, milenka čo sa cíti ohrozený krachom. To je tvoj problém.
    Ja len vravím že každý kto má zdravé ruky a nohy sa má postarať o seba sám a nie natŕčať ruku štátu, a je jedno či ide podnikateľa alebo fyzickú osobu.
    Každý zdravý človek nech sa o seba postará sám a o všetkých bude postarané.

  24. Martin,vláda je neschopná,tá má vytvoriť podmienky,aby mali ľudia možnosť v pokoji pracovať,v pokoji podnikať,atď.A keď to nevie,tak sa majú podnikatelia prispôsobiť jej blbosti?Čo to tu trepeš za nezmysli?Vláda je tu pre ľudí a má riešiť problémy ľudí a nie naopak.

  25. Takze este raz a pomaly.
    Kto prinutil pocas covidu zatvarat podniky, ale odvody nezastzvil? Kto zapricinil, ze tie podniky isli do straty? Ty dilino, uz ti to vysvetlovali viaceri, ale ty si opakujes tie svoje bludy dokola.
    A na zaver, ked si neschopny a nedokazes sa o seba postarat sam, tak je jasne, ze budes pixovat na tych zlych kapitalistov.

  26. Tak ešte raz, naozaj vláda nijako nepomohla podnikom počas covidu? Vôbec nijako? Určite?
    A tie opatrenia neboli preto aby podnikatelia skrachovali, neboli to polená hádzané pod nohy, tie opatrenia boli zavádzané na ochranu životov, to akože mali nechať kaviarne, divadlá, reštaurácie, kiná otvorené?
    A keď si niekto nemohol počas covidu dovoliť zaplatiť odvody lebo opatrenia tak OK, mal prestať podnikať a zamestnať sa. Kto ti kázal stále tie odvody platiť? Držal ti niekto pištoľ pri hlave a nútil ťa držať podnik nad vodou z vlastného vrecka?
    Čo tu riešime pre boha?

  27. Treba dodávať zbrane a naťahovať tak trvanie vojny. Buďme solidárni a o všetko budeme postupne prichádzať, ale budeme solidárni. A potom tu budeme čítať, ako je toto drahé, tamto enormne zdraželo,…nedá sa tu podnikať….

  28. Ty blb, oni tie odvody platili za svojich zamestnancov, aby ich nemuseli vyhodit. Ty debil aj za teba tvoj zamestnavatel plati. Nie si ty nahodou ten, co robi okolo zdravotnictva?

  29. To,že je niekto podnikateľ, je jeho rozhodnutie, tak nech tu potom nevyplakáva, ľudia,ktorí sú zamestnaní vo firmách a firma ich prepustí, nevyplakávajú,ale musia sa tomu postaviť čelom a hľadať si nové zamestnanie a kvôli covidu sa prevádzky nezatvárali,len na Slovensku, zvyšovanie nákladov sa netýka,len podnikateľov, ale nás všetkých a služby kaviarne,reštaurácie, ceny nie sú adekvátne kvalite,čo ponúkajú, stačí ísť do Česka,či Poľska, služby v Seredi,škoda o tom písať..

  30. 12:37 – a ty si retardovaný? Kto mu kázal tie odvody platiť? Mohol prestať podnikať a nemusel platiť žiadne odvody!!!! Napr. tu v Seredi a okolí je dosť skladov kde majú neustále nedostatok zamestnancov, určite by tých ľudí čo by pán podnikateľ prepustil radi zamestnali.
    A skús mi, prosím, odpovedať na otázky a nie len nadávať do blbov.
    Naozaj štát vôbec nepomohol podnikateľom napr. z gastra ktorých sa opatrenia citeľne dotýkali?

  31. „Dôvodom prudkého rastu cien energií v druhom polroku minulého roku v EÚ je kombinácia nedostatočnej zaplnenosti zásobníkov pred nástupom zimy a rastúceho dopytu po energii spôsobeného hospodárskym oživením po uvoľnení protiepidemických opatrení,“

    A tu nás furt niekto bude presviedčať o tom, že na vine vojna.

  32. obyvateľ, ešte pripomeniem že bolo treba okamžite zatvoriť /kohútik/, odpojiť, zastaviť. No a teraz podnikatelia, zamestnanci, seniori tu plačeme nad rozliatym mliekom. Žiadny nárek tu nie je namieste, veď najvyššie politické elity nám tvrdili a tvrdia, že „MY TO ZVLÁDNEME“, či … Poznamenávam, že „bude ako ešte nebolo“.

  33. Keby nebola vojna nebolo by treba nikoho presviedčať prečo je drahota, na vojnu treba peniaze. Kapitalizmus si robí čo chce, demokraciu ovláda kapitalizmus.

  34. Martin, ja to vzdavam. Moje pedagogicke schopnosti nezodpovedaju potrebam, ktore by umoznili vysvetlit Vam aj tie najzakladnejsie principy fungovania sveta v sucasnej dobe.

    Myslim si, ze som veci napisal dostatocne a ludia ako Vy by pochopili v momente, keby museli sami seba a svoju rodinu v tomto state zivit mesiac. Nie tridsat rokov.

    Poobede budem na tej Vami nenavidenej kave, kludne sa zastavte a stvrt hodinu som ochotny s Vami komunikovat verbalne. Snad by pomohlo. Ak nie, lutujem, su proste veci, ktore musi (mala) riesit skola.

  35. Nebudem ti nadávať… otvor si podnik v oblasti gastro a zamestnaj ale 8 zamestnancov a potom konštatuje… pripadaš mi ako panic čo poučuje kamaráta o sexe a pritom si “honimír”

  36. Pre Martin 12. februára 2023, 16:00 – problemom ludi ako Martin je absencia informacii a skusenosti vo veciach, ku ktorym sa vyjadruju.
    Napisu co si myslia ani netusiac, ako neskutocne je to vytrhnute z kontextu a ako velmi netusia suvislosti, ktore su pre pochopenie (vungovanie) systemu dolezite.

    Martin ale aspon ma snahu komunikovat slusne a hladat informacie. To ocenujem a nadavat mu za neznalost niecoho s cim pravdepodobne nedosiel do osobneho kontaktu – to urcite nie.

    Problem popisany v clanku je zlozity a komplexny vo vztahu stat – podnikatelsky subjekt a nasledky zasahov statu do LEGALNEJ cinnosti podnikatelskeho subjektu pocas korony s nadvaznostou na naslednu vojnu.

    Zjednodusene – stat vydal subjektu povolenie podnikat a podnikanie je o tvorbe zisku. Zisk sa zjednodusene rovna – obrat minus naklady. Stat nasledne vyrazne obmedzil podnikanie a teda vyrazne obmedzil OBRAT (hruby prijem firmy), no NAKLADY podnikatelom nechal bez zmeny. A od reality tazko po desatrocia odtrhnuti politici a uradnici – PARAZITI vymahaju od podnikatelov meskajucich s odvodmi (ano, to su tie naklady na ktore im nebolo statom umoznene zarobit) este aj PENALE. To je tak neskutocne bezcharakterne a amoralne, ze az sa mi tazko taketo konanie slusne pomenovava.

    Denne pocuvam podnikatelov, ako im prichadzaju sankcie a penale za to, ze MESKALI s odvodmi !!

    Nasledne tu mame dotovanie energii priekupnikom, ktori neskutocne zarabaju na vysokych cenach energii. Stat ma predsa svojich ludi v dozornych radach strategickych podnikov, ktori su spoluzodpovedni za tento stav. To nikoho nezaujima?

    Tvrdim, ze stat by nemal dotovat ENORMNY ZISK priekupnikov, ale tak, ako dokazal zakonmi vyrazne obmedzit legalne podnikanie tisicov podnikatelskych subjektov, by mal v rovnako verejnom zaujme vyrazne obmedzit ZISKY priekupnikov s energiami !!

    AK to neurobi, tak vlastne nepotrebujeme stat. V konecnom dosledku vsetky sracky zaplati obcan – nase deti a mozno az vnuci a niekolko PARAZITOV sa stane miliardarmi.

    Priatelia, Martin – nehladajte fakt az tak jednoduche riesenia naozaj zlozitych problemov.

  37. Keď filozofovať, tak filozofovať.
    Zasklili nám slobodu ako poznanú nevyhnutnosť a urobili z nej modlu. Keď sme rozbili sklo, zistili sme, že je za ním zabalzamovaná mŕtvola. Teraz sa hráme na nové stvorenie. Sochy slobody rastú ako huby po daždi. Sú majestátne, heroické, dôstojne vážne, zamyslené… usmievavé? Prikláňam sa k názoru, že sloboda v praxi znamená, že sme schopní konať. Pod schopnosťou konať mám na mysli schopnosť posúdiť určité účelovo orientované obsahy (alternatívy) a rozhodnúť. V súčasnosti je rozhodovací tlak na každého človeka mimoriadne veľký. Preto je veľmi dôležité, aby sa jednotlivec správal rozumne, to jest uvedomelo dokázal zvoliť optimálnu alternatívu. Takúto schopnosť nezískame zo dňa na deň. Doterajšia filozofia totiž učila o podstatách, nie o štruktúrach, uprednostňovala a predkladala hotové poznanie namiesto poznania premenlivého a namiesto zákonitostí jeho zmien. Neučila usporadúvať, učila o poriadku, ktorý už existuje a ktorý treba dodržiavať, namiesto medziľudských vzťahov sa oháňala charakterom. Tento stav môžeme zmeniť len vtedy, ak stanovíme nové ciele: naučiť sa myslieť v modeloch, vo všeobecných štruktúrach, uvažovať v alternatívach, uvažovať z hľadiska predností a priorít, pretože nemožno uskutočniť voľbu bez predchádzajúceho vytýčenia cieľa a bez „projektovania“. Naučiť sa uvažovať v procesoch, teda prijímať rozhodnutia, neustále ich overovať, prípadne korigovať alebo meniť. Taká je nová nevyhnutnosť. Bosé chodenie po skle.

  38. Najst si dnes pracu v nasom regione nie je problem. Problemom je neschopnost povah podnikatelov robit a posluchat niekoho aspon 8,5 hodiny. Preto cely zivot len spekuluju ako druhych odrb*t. Zrazu pride cas kedy by mohli zo svojich uspor vykryt straty, na to vsak nasi kavickari nemysleli, resp. mnohi na to aj maju, ale museli by si to lavazza esspreso odpustit a nahradit ho clever neskou v domacom prostredi ako obycajni ludia, co rozmyslaju nad kazdym eurom.

  39. Sklonili ste hlávku počas korony a teraz ešte ohnite chrbátik počas takzvanej energetickej krízy. Protestovat sa vam neche tak teraz platte.

  40. a ty Jozko si hlavku nesklonil a bol si protestovet uz 5 x. a teraz mas el. a teplo zadarmo a babicka ti opat zabalila hodne monte.

  41. Skúsme z iného súdka… zemestnanci sú hnilé ošípané čo sa spoliehajú na svojho šéfa ktorý vybaví robotu, zákazku, zmluvu o dielo a podobne, keď príde koniec roka reptáte kde sú odmeny, na konci mesiaca vytýkate prečo máte nižšie stravné lístky ako u fera z hornej dolnej, dovolenku máte zo zákona, prvé dni PN vám platí šéf, keď treba niečo robiť poväčšinou p1čuj3te lebo v rakúsku zarobia 4000 za utieranie hovien zo 70 ročných zadkov, jednoducho sa Vám stále máli a nepáči… keby zarobíte aj tých 4000 tak po pol roku by to bolo málo lebo vo švajci zarobia 7litrov a podobne … takže do mňa 🥊

  42. Podnikateľ 13. februára 2023, 21:28 – ale to ti diskutujuci zamestnanci nepochopia. Teda napisanym stylom mozno trosku ano, no nebudu si to chciet pripustit.

    Preco?

    Nuz vidim to na prispevkoch, kde diskutujuci tvrdi, ze podnikatelia maju skoncit. Kde by potom robil nevedno.

    Mozno to je uradnik alebo statny zamestnanec, ktory si ale neuvedomuje, ze na jeho plat musi prave podnikatel a zemestnanec v sukromnom sektore odviest dostatok dani, kedze peniaze sa nekotia ani nerastu na stromoch.

    Ale zamyslat sa nad tak narocnymi zakonmi fungovania sucasneho sveta je uz uplne mimo ich mentalnu kapacitu.

    Takze nam zostava tvrdy zapas s tupelami a tymi, ktori si myslenim ani len nelamu hlavu.

    Drzim (aj sebe) palce…

  43. Všetko je prepojené, podnikateľ potrebuje zamestnancov,zamestnanec potrebuje solídneho zamestnávateľa ,mal by tam fungovať určitý obojstranný rešpekt (ale to tupela podnikateľské nechápu) ,poznám dosť tzv.seredských podnikateľov (lepšie pomenovanie..ojebávačov),ktorí sa na kávičke rozčuľujú,ako politici ojebávajú, ako sú skorumpovaní, podplatiteľní a potom sa o chvíľu chvália,kde ojebali,kde podplatiť.. spoznali ste sa aj Vy,niektorí tu diskutujúci..

  44. ja si myslim ze kaviarne tu budu dalej ale ja uz nebudem mat nato aby som som v nich sedel aj ked milujem kavicku ale jednoducho nebudem mat nato evri lebo v prvom rade su potraviny a tie pekne podrazeli a jest sa musi . zial tak to je

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img