ISSN 1337-8481

sobota, 27. apríla, 2024

70 rokov od založenia podniku Slovenské pečivárne v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mária Diková, Mestské múzeum Sereď /   Výstava exponátov v mesiaci september v Mestskom múzeu v Seredi

Medzi podniky, ktoré vznikli v Seredi v päťdesiatych rokoch 20. storočia a vyrábajú produkty

aj v súčasnosti patria závody na výrobu šumivého vína a trvanlivého pečiva.

Podľa zriaďovacej listiny, ktorú vydalo Ministerstvo potravinárskeho priemyslu 2. decembra 1952, vznikol v Seredi závod od 1. januára 1953 Slovenské pečivárny, národní podnik, so sídlom v Seredi,

od 2. októbra 1953 mal už slovenský názov Slovenské pečivárne v Seredi. Závod pečivární umiestnili do objektu bývalej kostiarne na konci Cukrovarskej ulice. V rokoch 1962-1964 podtsvili nový pečivárenský závod  v Seredi na Trnavskej ceste. Celý podnik – starý závod na Cukrovarskej ulici a nový závod na Trnavskej ceste v Seredi  bol začlenený pod Průmysl trvanlivého pečiva so sídlom v Prahe. Podľa výmeru Ministerstva poľnohospodárstva a výživy zo dňa 18. decembra 1968 vznikol už samostatný národný podnik – Pečivárne Sereď, vedený od 1. januára 1969. Podriadený bol odborovému riaditeľstvu Cukrovinky a Kávoviny Bratislava a neskôr pod Cukor-cukrovinky, Bratislava. V roku 1992 Pečivárne Sereď privatizovala spoločnosť, založená v Prahe –  I.D.C. s.r.o. (Investment Development Company), v roku 1997 sa transformovala na akciovú spoločnosť. V starom závode bola ukončená výroba  v apríli 1999 a presťahovaná bola do nového závodu na Trnavskej ceste. Prevádzkareň Pečivárne Sereď patrila

už do korporácie I.D.C. Holding, a.s.

Zaujímavá je história vývoja ochranných známok, ktorý mal význam hlavne v ekonomickej oblasti. Dňa 8. augusta 1969 bola registrovaná ochranná známka Pečivárenská panenka pod číslom 159194, ktorá bola obnovená v roku 1992. Tvorcom známky bol podnikový výtvarník Juraj Štekláč. Vznikali rôzne farebné verzie aj  s pridaním nápisu Pečivárne  s dátumom založenia a označenia miesta – Sereď. Väčšia zmena nastala v roku 2000 registráciou novej ochrannej známky so zobrazením sušienky a slovom Pečivárne na červenom podklade a vzápätí v roku 2001 uviedla spoločnosť na trh značku Sedita. Najväčší úspech mali v histórii pečivárenskej výroby v Seredi nepochybne oblátkové výrobky Horalka a Mila. Spoločnosť exportuje v súčasnosti svoje výrobky do 30 krajín sveta.

V zbierke múzea sa nachádza publikácia 30 ROKOV, Tridsať úspešných rokov n. p. , Pečivárne

 v Seredi, ktorú vydalo vedenie podniku v auguste 1983 v Trnave. Pri názve publikácie na piatej strane je   perom napísané venovanie: Venujú s. A. Ulehlovi, OV – KSS Galanta. Ochranné známky Pečivární v Seredi zo šesťdesiatych rokov 20. storočia sú nalepené v Pamätnej knihe Pionierskeho domu v Seredi.

V súčasnosti Mestské múzeum spracováva fotografie a dokumenty – fond Domu kultúry v Seredi, kde sa nachádza súbor fotografií z výroby podniku a fotografie zamestnancov, ktorí súťažili v seredskom kultúrnom dome v rámci súťaží BSP (Brigáda socialistickej práce).

Na výstave exponátu mesiaca v septembri budú spolu s kronikou a katalógom vystavené niektoré fotografie zo zbierky Mestského múzea v Seredi. Zo súkromnej zbierky pána Milana Zindra bude vystavená aj pôvodná tabuľa závodu Slovenské pečivárne z roku 1953.

 

zdroj: Mesto Sereď

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. tak to si pozriem, lebo som tam pracovala 40 rokov. Možno by sa ešte aj nejaké materiály o Pečivárňach našli doma….pozriem, uvidím?

  2. Mimo téma- prosím Vás kto má na starosti v Pepcu alarm?? CHápem, že najbližšie asi zamestnanci alebo majiteľ budovy ale už je toho dosť aby každý deň o 10 večer , teraz o pol noci to húkalo 5 minút v kuse v opakujúcom intervale.Lezie to na nervy.Nikto s kompetentn.si to nevšimol????

  3. Áno vedenie Pečivární akože menegeri mafia a potkanov a najvačšá SUPERŠPINA BOLA HLAVNÁ MAJSTERKA TA ZAKRPATENÁ LARVA OTREŠTENÁ ZACHVILKU NAPIŠEM ICH MENÁ

  4. STARÁ HANÁKOVÁ — ČISTÝ. NETVOR A OHAVA V LUDSKEJ KOŽI , ZÁKERÁČKA A SVVINA ŠPINA KROCHŇA UŽ NIEKOLKO ROKOV NA DÔCHODKU. TYRAN A INTIGÁNKA.

  5. Pane bože. A čo ste urobili vy pre túto spoločnost či mesto ze sa nedokážete podpisat ani vlastnym menom?Toto je teda prínos pre Sered. 👏

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img