ISSN 1337-8481

štvrtok, 2. mája, 2024

„Prvú pomoc“ najviac čerpali subjekty v priemysle, vybavenie pomoci sa zrýchlilo zhruba o polovicu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM|  Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny uzavreli k 31. júlu so zamestnávateľmi a SZČO približne 117-tisíc dohôd o poskytovaní pomoci. Cez jednotlivé opatrenia „Prvej pomoci“ sme tak vyplatili už viac ako 460 miliónov eur a podporili sme približne štvrtinu všetkých pracovných miest. Vyplýva to z aktualizovaného vyhodnotenia opatrení na podporu pracujúcich a ich rodín, ktoré vypracoval Inštitút sociálnej politiky (ISP) Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR.

Znížiť dopad koronavírusu na slovenskú ekonomiku sa nám podarilo „Prvou pomocou“, ktorá predstavuje priamu finančnú podporu pre zamestnávateľov a SZČO cez 6 rôznych opatrení spolufinancovaných z Európskeho sociálneho fondu. Ako vyplýva zo zistení ISP, najintenzívnejšie využívajú „Prvú pomoc“ veľké podniky, mikropodniky a SZČO. Z pohľadu odvetví pomoc prúdila najmä do priemyselnej výroby, veľkoobchodu a maloobchodu a stavebníctva. Takmer polovicu celkovej rozdelenej sumy za jún čerpali subjekty pôsobiace prevažne v priemysle.

 

Počet podporených pracujúcich vzrástol

Počet pracujúcich, ktorých rezort práce, sociálnych vecí a rodiny podporil v rámci „Prvej pomoci“ medzi aprílom a májom vzrástol o viac ako 30 tisíc osôb. Väčšiemu počtu zamestnancov sme mohli pomôcť vďaka flexibilite nastavení v opatrení 3A a 3B, ktorá reflektovala potreby zamestnancov v priebehu vývoja koronakrízy. Ide o pomoc pre zamestnávateľov (vrátane SZČO, ktoré sú zamestnávateľmi), ktorí udržia pracovné miesta. Žiadatelia mohli prechádzať z jedného opatrenia do druhého (z 3A do 3B a naopak), podľa toho, čo bolo pre nich výhodnejšie – či žiadať o úhradu náhrady mzdy zamestnanca najviac vo výške 80% jeho priemerného zárobku (najviac však vo výške 880 eur), alebo žiadať o paušálny príspevok na úhradu časti mzdových nákladov na každého zamestnanca v závislosti od poklesu tržieb.

 

Vybavenie pomoci sa zrýchlilo

Finančná pomoc sa k ľuďom dostáva čoraz rýchlejšie. Zatiaľ čo v apríli trvalo vybavenie žiadostí v priemere 12 pracovných dní, v júli sa tento čas znížil približne o polovicu.  Vybavenie pomoci sa výrazne zrýchlilo od polovice mája, keď okrem nových žiadostí úrady práce začali vybavovať aj výkazy k už existujúcim žiadostiam, tzn. žiadatelia, ktorí už mali s úradom práce podpísanú dohodu, predkladali iba výkazy, čím sa zjednodušila administratíva a finančná pomoc sa k nim dostala aj do 2 dní.

 

*                Analýza ISP vychádza z údajov dostupných do 31. 07. 2020. Vzhľadom na to, že žiadateľom o „Prvú pomoc“ bola predĺžená doba na predkladanie žiadostí o mesiac, napr. za máj 2020 bola predĺžená do 31. júla, údaje sa môžu meniť v dôsledku spracovania nových podkladov od žiadateľov.

 

Aktualizácia správy ISP je dostupná TU.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Sulik aj Heger nech idu do prdele aj s ich pomocou. Tolko birokracie a buzeracie co je okolo toho ze pre bezneho smrtelnika je to nedostupne. Stovka klikov a poličok a stale je nieco zle vyplnene. Hnus a grc. Ani sa necudujem ze kopa ludi na nich serie a radsej ani nic neziada. Ale asi prave to bolo prioritou tupeho birokratickeho politickeho aparatu, maximalne to ziadatelom zkomplikovať a znechutiť. Takze sa vam to podarilo.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img