ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Nevädze, margaréty, či facélie. Ktoré ďalšie byliny práve spestrujú mesto?

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /  V Seredi sú k obdivu už druhým rokom dve lokality, kde mesto založilo kvetnaté lúky. Tieto plochy vedia byť počas horúceho leta až o 20 stupňov chladnejšie ako bežne kosený trávnik. Zadržiavajú vlahu, obsahujú menej alergénnych druhov a sú domovom pre opeľovače.

Na Cukrovarskej ulici bola vysiata lúčna zmes „Krasohled“, ktorú tvoria 70 % trávy, 20 % byliny, 8 % letničky a 2 % ďateloviny. „V minulom roku tu prevažovali pestrofarebné letničky, tento rok bylinné druhy nevädze, margaréty, facélie, šalvie. Lúčny porast na Vinárskej ulici neobsahuje letničky, ale osivo do suchých stanovíšť a menej kvalitných pôdnych podmienok. Farebnosť lúke dodávajú hlavne nátržníky, nevädze, rebríčky,  veroniky, yzop, klinčeky, margaréty,“ objasnila Katarína Navrátilová z oddelenia životného prostredia mesta.

Z hľadiska údržby sú už založené a ujaté lúčne plochy menej náročné. Tento rok mesto zrealizovalo v predjarnom období len kosenie a na Cukrovarskej ulici čiastočný dosev.

foto: autor

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Výborný nápad, najmä plocha na rohu ulíc pri Pepco až pre VÚB, je to pekné, pestré a poučné pre ľudí a najmä deti.
    V Seredi sa málokedy zadarí, ale toto naozaj vyšlo…, odporúčam pokračovať aj na iných miestach.

  2. Na sídliskách nám to spestruje polmetrová tráva so šípkami. Psíkom sa zapichujú do očí a do srsti. Začína to vyzerať, že vegetácia si naspäť vezme naše mesto ako džungľa v Kambodži.

  3. Mne sa to páči…minule ručne čistili od buriny…vyzerá to krásne….tráva by bola buď vysoká,alebo spálená od slnka….

  4. Je to krasne: vidiet v meste nevadzu, nechtik, margaretky, harmancek , datelinku, viku, salviu…..niektore z nich nenajdete ani na lukach a poliach .
    Je moznost ukazat tieto kvetiny detom a tak ich naucit zasa nieco viac o prirode. Aby ju poznali a chranili.
    Kvetiny su vonave , pekne, robia prostredie mesta krajsim.
    Vdaka za tento napad.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img