ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Kto sa nepoučí na svojich chybách…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Mária Fačkovcová, zástupkyňa primátora /18. APR 2023/

Týždeň pred Veľkou nocou sa na mestskom úrade zastavil redaktor z JOJ Krimi a požiadal ma o rozhovor . Zaujímal sa ako pokračujú udalosti na našom pozemku v Malom Háji. Podotýkam, bola to jeho iniciatíva. V minulosti už natočil reláciu o divnom podnikaní spoločností TEKADEX a GreenCon Recycling (obe konateľ Ing. Krošlák) na našom pozemku, vedel o ich účasti na nezákonnom dovážaní odpadu na náš pozemok, spracovávaní tohto odpadu bez akýchkoľvek povolení i o tom, že vedenie mesta nezakročilo včas, aby tomu zabránilo. Sledoval aj stopy činnosti týchto spoločností na východnom Slovensku.

Medzi jeho prvými otázkami bolo, koľko mesto stálo „podnikanie“ týchto subjektov na našom pozemku.

A tak som si ešte raz overovala:

Po spoločnosti TEKADEX dlžné nájomné a zmluvné pokuty: 51 374 eur.

Možno by bolo k tomu vhodné pripočítať aj odmeny bývalému prednostovi vo výške 65 000 eur za to, že dojednal takúto výhodnú spoločnosť, ktorá nám mala cca 30 rokov bezplatne od RD odvážať BRO i zelený odpad z kosenia v meste, kuchynský odpad, oleje, haluzoviny. …Takto to aspoň verejne vysvetľoval vtedajší primátor. Podľa zverejnených zmlúv na meste je vidieť, že už po pár mesiacoch muselo mesto prevziať na seba túto povinnosť a zabezpečovať odvoz týchto komodít na vlastné náklady. Tie si potom vymáhalo od spoločnosti TEKADEX cez zmluvné pokuty s dohodnutými splátkovými kalendármi.

Od roku 2017 sa p. Krošlákovi cez spoločnostť BPS Vlčkovce (spoločnosť bola vlastníkom stavieb bioplynovej stanice, jedným z konateľov bol tiež T.Krošlák) prispieva aj na triedenie BRO, , od roku 2020 spoločnosti TEKADEX. Nebolo by na tom nič zvláštné, veď mesto malo odovzdávať vytriedený BRO a takto si to vlastne vyriešilo. Zvláštné to bolo až vtedy, keď bioplynová stanica v Malom Háji minimálne 1 rok nespracovávala BRO a teda ho ani netriedila, ale dostávala peniaze za triedenie tohto odpadu. Tento 1 rok mali poslanci, ktorí vykonávali poslanecký prieskum na tomto pozemku, overený vlastným zistením .O predchádzajúcich rokoch môžu mať len pochybnosti, či sa tiež odpad triedil.

Vyplatené financie za triedenie BRO:
Rok 2017 : 20 000 € spoločnosti BPS Vlčkovce
Rok 2018 : 34 800 € spoločnosti BPS Vlčkovce
Rok 2019: 34 782 € spoločnosti BPS Vlčkovce
Rok 2020 : 34 230 € spoločnosti TEKADEX

Za platenie triedenia BRO, ktoré sa netriedilo: min. cca 30 000 €.

Ak sme už v roku 2020 mali istotu, že sa BRO na našom pozemku iba skladuje a nespracováva sa a teda ani netriedi, možno považovať tieto finančné čiastky vlastne za podporu, dotovanie týchto spoločností.
Potvrdil to vlastne aj bývalý prednosta na MsZ 17.9.2020, kde priznáva, že dohody o triedení BRO boli s konateľom T. Krošlákom podpísané len preto, aby sme mu pomohli . A vlastne ho ani nezaujímalo, či odpad triedi.

Kto neverí, môže si to vypočuť priamo zo záznamu zo zastupiteľstva – čas cca 1.25.a ďalej.

Obhajovanie, že predsa aj tak tieto spoločnosti boli pre nás výhodné, lebo sme mohli mať bezplatne uskladnený odpad BRO, už neobstojí. Je pravda, že sme nemuseli platiť za uskladnenie dovezeného BRO, ale pravda je aj tá, že nám tam všetok po odchode týchto spoločností zostal tak ako bol privezený. Jeho odstránenie by mesto v súčasnosti stálo cca 75 000 €, na čo v rozpočte ale nemá financie.

Ďalší dlh vo výške 22 521 € nám zostal v podobe dlžného nájomného a zmluvných pokút po spoločnosti GreenCon Recycling. Mesto sa zo svojich zlých skúsenosti s osobou pána Krošláka cez spoločnosti BPS Vlčkovce a TEKADEX nepoučilo a dalo mu novú šancu už cez ďalšiu, novú spoločnosť GreenCon Recycling . Len škoda, že táto svoj nový podnikateľský zámer spojila s nezákonným dovážaním odpadu zo zahraničia, jeho spracovávaním bez akýchkoľvek
súhlasov.

Od 1.1.2022 pozemok na Malom Háji nemá nájomcu. Zostali na ňom stáť stavby bioplynovej stanice a hala na kŕmne zmesi. Hala je pravdepodobne stále vo vlastníctve spoločnosti BPS Vlčkovce, stavby bioplynky po dražbe už zmenili majiteľa (farma Majcichov). No žiadna z týchto spoločností nepreberá od mesta výzvy na legálne urovnanie si týchto stavieb na mestskom pozemku. Mesto tu má teda ďalšiu finančnú ujmu.

Enviromentálnu záťaž v podobe znehodnotenie pozemku drobnými rozdrvenými čiastkami plastov, tetrapakov a iného odpadu ťažko vyčísliť.

Posledná otázka redaktora bola, či sa mesto už poučilo. Bolo ťažké na ňu odpovedať . Jedno slovenské porekadlo hovorí: Hlúpy sa učí na svojich chybách, múdry na chybách iných. Nikde sa však nehovorí o tom, kto sa nepoučí ani na svojich chybách.

Pozemok v Malom Háji má do budúcnosti svoju veľkú hodnotu a strategický význam. Na
mesto už prichádzajú noví záujemcovia o prenájom tohto pozemku s úmyslom na ňom
podnikať v zhodnocovaní bioodpadu. Svoje zámery predkladajú nielen vedeniu mesta, ale aj príslušnej odbornej komisii. Ak po obstaraní zmien v územnom pláne mesta bude možnétoto územie prehodnotiť aj na funkčnú plochu, kde bude možné nielen skladovať, ale aj zhodnocovať biodpad, môžeme dúfať, že potenciál tohto pozemku bude pre mesto už naozaj využitý.

 

foto: MsÚ

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img