ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Deň Zeme si pripomenieme pestrým programom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

SAŽP |MM|  Deň Zeme, ktorý pripadá na 22. apríla, si už tradične pripomenie aj Slovenská agentúra životného prostredia, a to viacerými na seba nadväzujúcimi aktivitami v Banskej Bystrici i v Stredisku environmentálnej výchovy Dropie v Zemianskej Olči. Väčšina z nich sa uskutoční v spolupráci so žiakmi, dobrovoľníkmi a verejnosťou.

Deň Zeme si svet pripomína od roku 1970, iniciátorom jeho vyhlásenia bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti na cenných daroch, ktoré nám poskytuje Zem. Na existenciu Dňa Zeme každoročne reagujú aj zamestnanci Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) tradičnou jarnou brigádou s názvom Pozdrav Zemi. Vo štvrtok, 20. apríla, vyčistia a upravia exteriér areálu hlavného sídla na Tajovského ulici v Banskej Bystrici. Súčasťou aktivity bude aj založenie biodiverzitnej lúky, ako jeden z výstupov projektu Clima Best.

Naše Stredisko environmentálnej výchovy Dropie si Deň Zeme pripomenie 21. apríla troma rôznymi podujatiami. So žiakmi 9. ročníka pôjde o výstavbou hmyzieho hotela v areáli Základnej školy na Ulici práce v Komárne. V ten istý deň je pre deti zo Základnej školy Ferenca Móru v Zemianskej Olči určená aj aktivita z projektu Living Lab, ktorá je zameraná na pôdu poľnohospodárskej krajiny v CHVÚ Ostrovné lúky. Rovnako sa v ten deň Stredisko environmentálnej výchovy Dropie spolu s dobrovoľníkmi zapojí aj do čistenia nelegálnych skládok v CHVÚ Ostrovné lúky. Táto aktivita je súčasťou dobrovoľníckej kampane Upracme Slovensko. Zapojiť sa do jarnej brigády môže široká verejnosť, stačí sledovať FB stránku SEV Dropie.

Počas celého apríla zároveň prebieha vzdelávacia kampaň Zatoč s odpadom s aprílovou výzvou zameranou na možnosti, ako šetriť papier, a tým aj naše lesy. Žiaci všetkých typov škôl na Slovensku sa aj v apríli môžu zapojiť do výtvarnej súťaže Zelený svet na tému Voda je život. Súťaží sa o hodnotné ceny, športové veci, maliarske potreby, knižné publikácie a iné darčekové predmety. V tieto jarné dni vás spolu s Maxom vyzývame vyčistiť prírodu, vaše obľúbené prechádzkové miesto alebo okolie vášho domu. Viac informácií nájdete na www.sazp.sk, https://www.ewobox.sk/home alebo na https://dropie.sazp.sk/

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img