ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

Hlavná školská inšpektorka: Pre ešte nerozhodnutých alebo nerozhodných rodičov pri výbere základnej školy prinášame odporúčania

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

HŠI |MM|  V týchto dňoch rodičia vyberajú základnú školu pre svoje deti. Hlavná školská inšpektorka Alžbeta Štofková Dianovská dáva do pozornosti, čo všetko by pri tom mali brať do úvahy. 

„Zďaleka to nie je len o kúpe peknej školskej tašky a pomôcok. Je to rozhodnutie, ktoré ovplyvní chod celej rodiny, v ideálnom prípade na deväť rokov. Vaše deti tu budú tráviť väčšinu svojho času a vytvoria si priateľstvá na celý život. Preto je ideálne do výberu školy zapojiť aj samotné dieťa,“ hovorí Štofková Dianovská. 

Okrem rozhovorov s rodičmi, ktorých deti už danú školu navštevujú či preštudovania webovej stránky môžete využiť aj možnosť návštevy školy priamo na vyučovaní. Počas návštevy školy sa môžete dozvedieť aj ďalšie informácie a na vlastné oči aj vidieť, aké podmienky sú vytvorené na vzdelávanie  žiakov, ale aj  na oddych, relax, šport či ďalšie záujmové vyžitie či stravovanie, získate bližšie informácie o profilácii školy, o portfóliu stredných škôl, kam sú ich absolventi prijímaní.  

„Ak vám vedenie školy neumožní pozrieť si, ako prebieha vyučovanie či prezrieť si priestory školy a porozprávať sa s budúcimi pani učiteľkami či pánmi učiteľmi prváčikov, je to varovný signál,“ upozorňuje Štofková Dianovská a dodáva, že každý rodič by si mal pozrieť aj  školský vzdelávací program, ktorý je vlastne verejným záväzkom školy v oblasti  výchovy a vzdelávania ich žiakov, obsahuje ciele a poslanie  vzdelávania, zameranie školy, učebné plány a učebné osnovy. „Pre školu je jeho vydanie povinné, vyjadruje sa k nemu pedagogická rada, rada školy a aj zriaďovateľ, dozviete sa v ňom všetko zásadné, čo potrebujete vedieť napríklad aj o hodnotení žiakov.“  

K mimoškolským aktivitám inšpektorka odporúča zistiť, či sú v priestoroch školy napríklad detašované pracoviská základnej umeleckej školy (ZUŠ), centra voľného času (CVČ), či jazykovej školy (JŠ): „V opačnom prípade musí rodič počítať s tým, že dieťa bude musieť cestovať za svojim krúžkom možno aj cez celé mesto alebo mimo obce,“ uvádza. 

Hlavná školská inšpektorka odporúča upriamiť svoju pozornosť na osem bodov, ktoré rodičov navedú na výber vhodnej základnej školy pre svoje dieťa: 

  1. Blízkosť školy k domovu – je jedným z najdôležitejších kritérií pri výbere základnej školy. Pre deti je dôležité, aby mali možnosť stretávať sa so spolužiakmi aj mimo školy. Časom budú môcť do školy a zo školy  dochádzať aj samé (čo je dôležité pre ich rozvoj samostatnosti a sebavedomia), čo bude benefitom aj pre vás – školské dni  bez neustáleho celodenného rodičovského manažovania rozvozu členov vašej rodiny. 
  1. Pani učiteľka/pán učiteľ –  informujte sa priamo na škole, ktoré panie učiteľky, páni učitelia budú mať na budúci rok prváčikov, choďte sa pozrieť na ich hodiny. Pozrite sa, ako s deťmi v triede pracujú, aká je tam atmosféra a či funguje „chémia“ medzi vami, vaším dieťaťom a budúcou učiteľkou/učiteľom.
  1. Prvý dojem zo školy – sídli škola blízko rušného miesta? Ako škola vyzerá? Je tam dosť svetla? Ako vyzerá celý areál školy? Je tam dostatok zelene? Kam sa chodia hrať deti zo školského klubu detí ( ŠKD)?
  1. Vybavenie školy – Nenechajte sa zmiasť. Niekedy sú školy na prvý pohľad špičkovo vybavené, ale v skutočnosti napríklad interaktívne tabule príliš nepoužívajú na vyučovaní. Či už z dôvodu, že je to „energeticky náročné“, alebo že pani učiteľka/pán učiteľ neovláda prácu s touto digitálnou učebnou pomôckou.
  1. Školský vzdelávací program – preštudujte si základný dokument školy, ktorý zväčša zverejňujú školy na ich webovom sídle, alebo si ho vyžiadajte priamo od riaditeľa/ľky základnej školy  
  1. Úspechy a povesť školy – neverte všetkému, čo si o škole prečítate na internete. Odporúčame preštudovať si aj každoročne povinne zverejňovanú Správu o výchovno-vzdelávacej činnosti, jej výsledkoch a podmienkach škôl a školských zariadení za predchádzajúce školské roky,  určite bude dobrým „vodítkom“ pre váš vlastný názor na školu.

 

  1. Mimoškolský život – Sú v rámci mimoškolských aktivít krúžky, sídlia v škole aj iné vzdelávacie inštitúcie (ZUŠ, CVČ, JŠ,…)? Určite uvítate, ak nebudete musieť dieťa skoro denne prevážať a keď nestrávite popoludnie ako „taxikár“.

 

  1. Školský klub detí – A veľmi praktické informácie na záver. Zaujímajte sa, do ktorého ročníka bude môcť vaše dieťa klub navštevovať, aké sú poplatky. A do koľkej hodiny má školský klub prevádzku. Niektoré školy ponúkajú aj rannú prevádzku. Rodičovské pracovné povinnosti občas prinášajú aj skoré či neskoré príchody a odchody, a tak oceníte službu školy aj v tejto oblasti.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img