ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Žiadosti ŠKF Sereď o prehodnotenie výšky dotácie poslanci vyhoveli. Chystajú sa však zmeny, ktoré dotáciám navrátia punc „pridanej hodnoty“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /13. APR 2023/  Občianske združenie Športový klub futbalu Sereď požiadalo o prehodnotenie výšky poskytnutej dotácie na prvý polrok 2023. 35-tisíc eur na prvý polrok 2023 oproti pôvodnej sume naviac im mestské zastupiteľstvo dnes schválilo, v budúcnosti sa však majú udiať zmeny, ktoré dotáciám prinesú spravodlivejšie prerozdeľovanie a tiež zvýšia transparentnosť.

Vo februári tohto roka bol Futbalový klub mesta podporený z dotačného programu vo výške 47 389 eur na rozvoj telovýchovy a športu, dotáciou od poslancov vo výške 50 eur a dotáciou na podporu a rozvoj mládežníckych aktivít vo výške 3 819 eur. Podľa platného VZN o dotáciách, ktoré mesto vlani novelizovalo práve kvôli podpore seredských futbalistov, mohlo občianske združenie o novú podporu požiadať.

V rámci druhej zmeny rozpočtu mesta boli za týmto účelom peniaze odsúhlasené. Za ďalšiu podporu futbalistov v Seredi následne hlasovalo 12 z 19-tich poslancov. Celková dotácia pre ŠKF Sereď na prvý polrok 2023 tak bude poskytnutá v čiastke 82 439 eur a súhrn dotácií schválených pre ŠKF Sereď bude predstavovať 86 258 eur. Financovanie je zároveň nastavené tak, že dotáciou pre ŠKF nie je ukrátená žiadna iná organizácia. Do budúcnosti sú však nutné také zmeny, ktoré štedré dotovanie občianskeho združenia mesta dostane pod väčšiu kontrolu, zhodli sa mestskí poslanci.

V širokej rozprave k tomuto bodu odzneli argumenty Hlavnej kontrolórky mesta, Zuzany Horváthovej, ktorá upozornila, že mesto nemusí zabezpečovať fungovanie športových klubov a občianskych združení. Dotácie z rozpočtu mesta majú podľa nej slúžiť ako hodnota navyše, ktorá je ocenená a ktorá netvorí existenčný zdroj združení, bez ktorého by zanikli. Občianske združenia, ktoré sú prijímateľmi dotácií z mesta, nie sú pritom rozpočtovými organizáciami mesta a tým pádom by sa mestskí poslanci nemali stať akýmisi rukojemníkmi a byť v pozícii tých, ktorí majú rozhodovať o existencii, či zániku organizácie. Hlavná kontrolórka pripomenula aj fakt, že nie všetky samosprávy sa v dnešnej finančne vypätej situácie môžu tak, ako Sereď, pochváliť fungujúcim a relatívne štedrým dotačným programom.

V pléne ďalej rezonovala otázka proporčnosti dotácie pre futbal voči ostatným športovým klubom mesta, nepresnosti a nejasnosti v žiadosti o dodatočnú dotáciu ako aj fakt, že mestské dotácie majú svoje logické hranice. Poslanci upozornili aj na dôležitosť aktivity členov občianskych združení iniciatívne sa usilovať aj o iné zdroje, ktoré by zabezpečili vlastné fungovanie. Z rozpravy vyplynulo, že prídu zmeny, ktoré v nastávajúcom období prinesú nové pravidlá a podmienky pre získavanie dotácií z rozpočtu mesta Sereď.

foto: autor

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Výborne, občania Serede doplácajú čoraz viac na chod materských škôl, pre ktoré nie sú peniaze ale na škf sa nájde stále. Choďte do riti aj s celým futbalom! Na bud.si vypýtajú koľko? 50, 100 tisíc? Kedy už bude dosť? A dokedy sa budeme skladať niekomu na zábavku? Hanba!!!

  2. To bolo rečí pred voľbami ako sa to uprace s dotáciami, V tomto meste nepoznáte iný šport okrem futbalu? Dúfam že sa zobudia aj iné kluby a budú žiadať dofinancovať prvý polrok!!!!!
    Futbalisti Vám dali návod ako sa to robí!
    Čepeň štadión zatvorený pre verejnosť lebo trávnik neznesie ľudí!
    Katastrofa! Hanba!

  3. Občania mesta Sď , aj tí čo nemajú záujem o futbal, prostredníctvom zástupcov futbalovej mafie sediacich na poslaneckých stoličkách, sa môžu len vytešovať, že ŠKF prežije aj túto sezónu v pohode. Ale tých 12 nezodpovedných poslancov ste si zvolili vy Seredčania! Tak neplačte! Za uplynulých 10 r. sa nalialo do futbalu v Seredi najmenej 1 milión €. A to by už bolo vidieť napr. na kaštieli, alebo na zveľadenie ZŠ C&M, kam chodia deti obyvateľov Seredi sa vôľa nenašla. Hanba vám vy futbaloví mafiánski bastardi!

  4. Pán Kurbel, napriek tomu, že návrh schválili až 12 poslanci, nemali ste ho podpísať. ŠKF dostala už viac než dosť. Keď nevedia hospodáriť a majú potrebu hrať sa na niečo načo jednoducho nemajú, nech zavrú krám. Pán Godáň to povedal výstižne, spravili si z mesta len dojnú kravu a zas a znova im odklepávate o čo si dupnú.

  5. V širokej rozprave k tomuto bodu odzneli argumenty Hlavnej kontrolórky mesta, Zuzany Horváthovej, ktorá upozornila, že mesto nemusí zabezpečovať fungovanie športových klubov a občianskych združení. Dotácie z rozpočtu mesta majú podľa nej slúžiť ako hodnota navyše, ktorá je ocenená a ktorá netvorí existenčný zdroj združení, bez ktorého by zanikli.

    Súhlasím s kontrolórkou. Potom je otázne, či to možno považovať za dotáciu. Mohol by sa niekto z tých 7 poslancov obrátiť na prokuratúru.

  6. Plný súhlas s „Anonym 14. apríla 2023, 16:38“ ŠKF je súkromná s.r.o. a tak nech si zabezpečuje pre svoju existenciu finančné zdroje ako každá iná s.r.o. ! Za posledné 4 r. pôsobenia ŠKF v extralige odohrali okolo 140 majstrovských zápasov. Teda spolu 12 600 min. Z toho ani 1 minútu pred vlastným Sereďským publikom. To je Sereď taká bohatá, aby platila zábavu futbalovým fanúšikom z okolitých miest? Jednoznačná chyba primátora, ak podpíše zápisnicu o uzneseniach z posledného MsZ! Ani obsadenie odborných komisií na ustanovujúcej schôdzi by som nepodpísal!

  7. to mal Jankulár silné reči pred voľbami. teraz v podstate jeho skupina zahlasovala za futbal a o tom rozhodla. A povedal, že zahlasuje za každého, kto si podá takúto žiadosť. To je na grcanie

  8. do futbalu sypu prachy a cintorin by zas chceli dat do ruk nejakej pazravej oblude co to tam zase zlikviduje lebo je to „drahe“ … by ma zaujimalo ci aspon jeden z nich, okrem tej kontrolorky, co tam sedia tusi na co tu mesto je

  9. Skoro všetci kandidáti na primátora pred voľbami sľubovali občanom prešetrenie činnosti mestského futbalového klubu a diania okolo štadióna. Myslím, že už prešlo dosť času, aby pán primátor oboznámil občanov so stavom okolo ŠKF a štadióna, či bude aj niekto niesť zodpovednosť za súčasný stav. Občania si to zaslúžia .
    Pán Greguška, pri stretnutí s občanmi svojim rozcíteným vydieraním a odvolávaním sa na mládež dosiahol svoje, presadili si dotáciu, pri tom na stretnutí bol štadión tabu nikto nepovedal kto je zodpovedný za súčasný stav, jednalo sa iba o peniaze pre Áčko.
    Čo spravil klub pre mládež a deti – zvýšil poplatky na 35€.
    Koľko chlapcov zo Serede hrá v jednotlivých kategóriách, koľkých dianie v klube znechutilo, buď skončili s futbalom alebo odišli do dedinských klubov? Prečo mimoseredský hráči nemusia platiť poplatky? Čo klub poskytol deťom? Na zápasy vonku vozia deti rodičia, klubové oblečenie a tréningové tričká platia rodičia,……..

  10. Pre poslancov je občan ako kus handry. Robia si čo chcú a za naše peniaze. Darmo boli proti i tak si poslanci urobili po svojom a pán Stareček si mädlí ruky, že dosiahol čo chcel a bol o tom skalopevne presvedčení. Tak, ako sa mu darilo doteraz, tak sa mu darí i naďalej. Pýtali sa poslanci pp. Starečka a Buchu ako naložili doposiaľ získanými peniazmi, keď teraz zase pýtajú obrovskú sumu? Alebo im ich teraz odsúhlasili len tak, zo zvyku?

  11. Čas ukáže, koľko peňazí pôjde pre pána Godáňa na kaštieľ a som zvedavá ako bude potom kričať o dojnej krave a hlavne strete záujmov..

  12. 17. apríla 2023, 6:26
    Na kaštieľ idú primárne zdroje z fondov, nie mesta. V čom je v porovnaní s dotovaním ŠKF veľký rozdiel. Okrem toho porovnajte si úžitok pre mesto a okolie zo zrekonštruovanej hist.pamiatky, kde je možné organizovať nespočet akcií a zo štadióna, kade behajú de facto zamestnanci súkromnej akciovky a občan mesta, ktorý to zo svojich daní spolufinancuje sa dostane max na tribúnu. Prestaňte si už robiť dojnú kravu z občanov Serede. Chete futbal, fajn. Hrajte aj ligu majstrov ale vedenie klubu nech si nájde sponzorov, nie furt natŕčať ruku a hroziť, nedáte prachy skončíme. Mohli by aj hneď.

  13. Je smutne ze je tu tolko inych klubov a vela jednotlivcov ktori maju jednoznacne lepsie vysledky ako prehnity fotbal. Keby sa im dalo viac penazi tak by sa im lahsie dychalo. Smutneee 🙁

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img