ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Pozor: Polícia upozorňuje pred výskytom otrávených návnad pre zvieratá

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Prezídium PZ SR |MM|  Špecialisti Prezídia Policajného zboru na problematiku odhaľovania a vyšetrovania environmentálnej trestnej činnosti každoročne evidujú prípady otráv zvierat (vrátane spoločenských zvierat) rôznymi toxickými chemickými látkami – jedmi, ktoré sú v niektorých prípadoch smrteľne nebezpečné aj pre človeka.
Tento osobitný druh environmentálnej trestnej činnosti sa vyskytuje najmä v jarných mesiacoch. Otravy bývajú aplikované v rôznych mäsových návnadách alebo je nimi kontaminované obilné zrno.

VYZÝVAME OBČANOV NA OBOZRETNOSŤ

Vyzývame občanov, aby si všímali výskyt rôznych zvyškov zvierat (ide napr. o telá sliepok, holubov, zajacov, líšok, prípadne časti tiel rôznych domácich a hospodárskych zvierat), kúskov mäsa alebo mäsových výrobkov umiestnených najmä vo voľnej prírode, na poľnohospodárskych pozemkoch alebo v mestských parkoch, či na iných verejných priestranstvách. S príchodom jari nie je možné vylúčiť opätovný nárast prípadov otráv chránených druhov živočíchov a poľovnej zveri v dôsledku protiprávnej aplikácie pesticídov a biocídov na poľnohospodárskych pozemkoch.
​V prípade podozrivého nálezu uhynutých živočíchov, výskytu otrávených návnad alebo zistení nezákonnej aplikácie pesticídov alebo biocídov je potrebné bezodkladne informovať políciu na čísle 158.

OTRAVU HLÁSTE AJ PO VYŠETRENÍ U VETERINÁRA!

Osobitne upozorňujeme, že je potrebné oznámiť aj prípady, kedy bola otrava zistená až dodatočným vyšetrením u veterinárneho lekára. S uhynutými živočíchmi alebo návnadami v žiadnom prípade nemanipulujte. Tento spôsob usmrtenia chránených živočíchov alebo poľovnej zveri je možné kvalifikovať ako trestný čin porušovania ochrany rastlín a živočíchov alebo trestný čin pytliactva.
V prípade, ak sú objektom útoku páchateľa spoločenské zvieratá (psy, mačky a pod.) ide o trestný čin týranie zvierat. V závislosti od okolností skutku, alebo od jeho následku, môže byť páchateľ za takéto konanie odsúdený na trest odňatia slobody až 10 rokov.

JE NÁS VIAC, ALE STÁLE POTREBUJEME VAŠU POMOC

​Policajný zbor v rámci svojich možností prijal vhodné opatrenia a posilnil svoje kapacity aj v boji proti predmetnej trestnej činnosti. Avšak za účelom zvýšenia efektivity a prevencie je nevyhnutná aj spolupráca s občanmi, občianskymi združeniami a zainteresovanými orgánmi štátnej správy. Len spoločnými silami všetkých uvedených subjektov bude možné efektívne znižovať a snáď aj eliminovať tento druh environmentálnej trestnej činnosti.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. V Dolnej Strede na hradzi boli uz viackrat porozhadzovane casti zo zajacov,telefonicky som to oznamila starostovi a poslala som mu dokonca fotografie a jeho reakcia bola, ci hadam chcem, aby to isiel osobne pozbierat a co vobec od neho ako obcianka vlastne ocakavam. No po takejto reakcii ma presla chut niekde to nahlasovat, radsej si davam pozor na svojich psov a kompetentny nech si spytuje svoje svedomie.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img