ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

TRI PUTINOVE KATASTROFY

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
TRI PUTINOVE KATASTROFY
Julia Latynina, Novaja Gazeta Evropa
4. apríla 2023 vstúpilo Fínsko do NATO. Táto správa vyvolala veľkú škodoradosť na sociálnych sieťach – aha, vraj Putin odsunul NATO nabok – a úplne márne.
Ani keď sa Fíni vážne báli Moskvy – v časoch ZSSR – ani vtedy nevstúpili do NATO.
Tento úvod je jasnou ilustráciou Putinovej impotencie a bezprecedentnej medzinárodnej hanby, do ktorej krajinu priviedol.
Pred našimi očami sa odohrávajú geopolitické zmeny, ktoré sú pre Rusko skutočne fatálne.
Prvou z nich je zväzok Ukrajiny a Poľska, virtuálne vytvorenie novej Rzeczpospolitej. Svojho času takým bolo spojenie Ukrajiny s moskovskými cármi. Spojenie, ktoré – nie menej ako reformy Petra Veľkého – znamenalo zrod Ruského impéria a určilo, kto bude dominovať v tejto časti Európy. Rovnako ako spojenie Škótska s Anglickom (a nie Francúzskom) bolo nevyhnutnou podmienkou pre zrod Britského impéria. Britské impérium by neexistovalo bez Škótska a Ruské impérium by neexistovalo bez Ukrajiny.
V tejto vojne Poľsko ukázalo zázraky nezištnosti. Poliaci poskytli Ukrajine všetky zbrane, ktoré mali. Prakticky pôsobili ako veľvyslanci Ukrajiny pri NATO. Prijali milióny ukrajinských utečencov a nielen prijali, ale de facto im poskytli rovnaké práva ako svojim občanom.
To všetko sa dialo bez akýchkoľvek podmienok, ako napríklad „ospravedlniť sa za masaker na Volyni“ atď. Poľsko nič nežiadalo, len dávalo – len tak sa vzťahy napravia.
Výsledkom tejto štedrosti Poľska bude s veľkou pravdepodobnosťou virtuálna „Rzeczpospolita“, jednotný spoločný priestor na západnej hranici Ruska, siahajúci od Baltického po Čierne more a oddeľujúci Rusko od Európy. Ak sa k nej pripojí Bielorusko a pobaltské štáty, izolácia bude úplná. Rusko sa presunie do Ázie, odkiaľ ho vytiahol Peter I. Spojenie Ukrajiny a Poľska sa stane akousi „Európskou úniou v Európskej únii“ a jeho politika bude založená na úplnom odmietaní Ruska a smäde po historickej pomste. Nedávny spoločný prejav Volodymyra Zelenského a Andrzeja Dudu na Kráľovskom zámku je dokonalou ilustráciou tejto budúcnosti.
Ďalšou dôležitou zmenou je, samozrejme, rozhovor, ktorý poskytol čínsky veľvyslanec pri EÚ Fu Tsung pre New York Times.
Fu Tsung povedal, že Čína nepodporuje ruskú inváziu, neuznáva Krym a Donbas a čínske vyhlásenia o „bezhraničnom priateľstve“ sú len rétorikou. Tento rozhovor nasledoval po Putinovom sľube nasadiť v Bielorusku taktické jadrové zbrane.
Všetko v rozhovore je šokujúce: po prvé, tvrdosť výrazov (Čína zvyčajne uprednostňuje pestrú zdvorilosť) a po druhé, hodnosť osoby, ktorá bola poverená zbičovaním barbarského severského princa. Putin nedostal pokarhanie od prezidenta Si Ťin-pchinga, ani od čínskeho ministra zahraničia. Poprava bola zverená nižšiemu úradníkovi, čo odráža Putinovu pozíciu v skutočnej čínskej tabuľke hodností.
Pripomínam, že objem čínskeho obchodu so severskými ropnými barbarmi je okolo 100 miliárd dolárov ročne (drevo, ropa, konope, kože veveričiek atď., všetko takmer rovnaké ako v 16. storočí). A HDP jedinej čínskej provincie Guangdong je pre porovnanie 2 bilióny dolárov.
Pred dvadsiatimi rokmi, keď sa Putin dostal k moci, bolo Rusko členom G-8 a rýchlo rastúcou slobodnou krajinou s veľkou perspektívou, kým Čína bola krajinou tretieho sveta. Za tých 20 rokov sa Čína stala druhou svetovou superveľmocou a Putin zabil Rusko o múr.
Na rozdiel od snov kremeľských pánov Čína od Ruska nič nepotrebuje. Všetok ľan a konope, ktoré jej Putin môže predať, môže Peking kúpiť v Afrike.
Jediný dôvod, prečo Si Ťin-pching išiel do Ruska, bol predať Putina Američanom, výmenou za zlepšenie vzťahov medzi týmito dvoma superveľmocami.
Sám Putin neustále znižuje svoju zmluvnú hodnotu natoľko, že sa ukázalo, že nemá zmysel s ním ani obchodovať.
A napokon, treťou udalosťou, ktorá sa stala nedávno, je rozhovor, ktorý poskytol James Olson, bývalý šéf kontrarozviedky CIA, britskému bulvárnemu denníku The Sun. Olson v ňom uviedol, že Putin je odsúdený na zánik (chodiaci mŕtvy muž) a podmienkou ukončenia vojny je smrť alebo zvrhnutie Putina.
Vysokopostavení spravodajskí dôstojníci, ani bývalí, takéto výrazy len tak ľahko nevyslovia. Nedá sa povedať, že ide o prvý signál tohto druhu – zatykač, ktorý bol vydaný v Haagu, bol oveľa silnejší. Ale stále je bezprecedentné – o žijúcej hlave štátu. na údajne chvejúcom sa Západe, ktorý zápasí s globálnym otepľovaním a rodovou nerovnosťou – zrazu hovoriť takým spôsobom.
(Skrátené)
Na fotografii: Takto pred voľbami na post prdenta  RF Rusov na Červenom námestí klamali podporovatelia kandidáta Putina.
Foto: (C) Milos Majko

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Dobry pohlad, dobry clanok. Putin si moze strcit do riti svoje jadrove rakety. Nie je jediny clen nuklearneho klubu, aj ini maju velke slovo.

  2. Všetko dobré napísané len hovno s toho, máme sa na pi, Slovensko je bezvíznamné hovno. Koho zaujíma ako je v Rusku, alebo čo bude keď sa spojí s Áziou. Kto rozdrbáva svet vieme či nie. Kto má na svedomí milión občanov v Iraku.

  3. Majko z akého židovského plátku si to opísal ? Aj Gazeta im už patrí ? Ak čítaš takéto bludy tak je jasné že máš v hlave poprehadzované kanály…
    Ešte že je to HOAX,inak by som tomu aj ja naletel !

  4. Anonym 18:25 zase trepeš o tom milióne? Kde si na to prišiel? Mŕtvych tam bolo 650000, USA bolo zodpovedné za 40000 ( slovom štyridsať tisíc), zvyšok bol obeťou občianskej vojny medzi šítmi a sunitmy, oblbuješ a ty to dobre vieš, zalez už konečne s tým tvojim ačohentizmom do putinovej prdele.

  5. Samy hnedý a smradľavý to tu je, čo lezie z Putinovej riti.
    Vy ste čisté nuly lebo vzhliadate k nule ako je putin a najradšej by ste mali diktatúru – typicky znak pre úbožiakov ktorí potrebujú vodcu. Už sa spamätajte konecne.

  6. To tie chemické zbrane hľadali 10000 či 15000km od USA rozumiem páni sveta môžu čo kolvek. Do putinovej prdele zalez ty. Alebo do americkej prdele.

  7. Pre Putinovych milovnikov, lebouesakov si poziciam par slov od nie mne moc sympatickeho pana, otca naroda:

    Ste gagaji, taraji a pre mna prdusi!

  8. Myslite to dnesne Finsko, ktoreho premierka sa v case covidu rozbijala na party? Nastastie uz nebude v tejto funkcii. A demagogia k Cine. Cina potrebuje Rusko so silnym vodcom ako protivahu USA, takze Putina podpori. Na druhu stranu vyuzije moznost ziskat za tuto „sluzbu spojenca“ masivne dodavky zdrojov za co najnizsie ceny, aby boostrovala svoju ekonomiku este viac. To, o co sa snazia usa cele roky, dostat sa k ruskym zdrojom teraz Cina smahom ruky si zabezpecila. Bonusom pre Cinu je vojnou oslabena EU, v ktorej sa Cina zacina angazovat, napr. aj v oblasti elektromobility. Cina to proste vyhrala na celej ciare.

  9. Adam dostal si nový manuál z ruskej ambasády? Zľahčovať vstup Fínska do Nato nejakou párty premiérky, tak to si tí ruskí propagandisti nedali veľa roboty. V skutočnosti ide rusov šľak trafiť, čo dosiahli. A čínska angažovanosť v elektromobilote v EU? Nepomýlil si si EU s ruskom náhodou? V rusku iné ako čínske auto nekúpiš a aj to predražené. A o tej oslabenej EU sú iba tvoje mokré sny, naopak, EU táto vojna tak stmelila, ako nikdy predtým.

  10. Ozaj na smiech toto všetko.Ten čo ten článok napísal sa zobudil a zistil že to bolo príjemné,ale bohužiaľ len sen.Bohapuste žvasty sú to,nič iného.Ak sa takto budeme niekomu strkať do zadníce,a vôbec nebudeme brať zreteľ na realitu,o to horšie bude naše prebudenie do budúcnosti..

  11. 10. apríla 2023, 8:07
    Čo je to dezolát? Slovenčina toto slovo neobsahuje. A francúzsky význam je úplne iný. Snažíš sa chytračiť ale v realite len opakuješ rovnakú kravinu ako ostatní.

  12. Anonym 8:28,je to sprostý nácek,to si iba pred meno Adolf dal príponu Vl aby sa maskoval. No ale už je odhalený ! 🙂

  13. Som zvedavy, do akej miery sa autorka triafa v tom, ze cinsky prezident sa stretol s Putinom preto, aby ho odovzdal Americanom. Mne to ich stretnutie prislo skor ako dohodnutie sa na spolocnom postupe. Uz davno nemala Cina taku vyhodnu geopoliticku situaciu na to, aby si anektovala naspat Tchajwan. Vraj to maju naplanovane ako 48 hodinovu operaciu. Hovoria zapadni analytici. Som fakt zvedavy, ci Cina vyuzije tuto vojnu tak, ako Rusko vyuzilo chaos po Majdane v roku 2014 na anexiu Krymu.

  14. Rusko sa rozpadne na 20-30 utvarov. Niektorym pripadnu naleziska vzacnych kovov, niekomu zostanu diamantove bane, niektorym narodom plyn a niekto zdedi jadrove sila. Moskovcania a Petrohradcania povstanu v uliciach voci sebe. Toto budu nasledky „trojdnovej specialnej operacie“ na oslobodenie ruskej mensiny na Donbase.

  15. Prepáčte, len by som bola strašne zvedavá na veková priemer ľudí ,ktorí tu píšu o svetových dejinách . Ako bývalá učiteľka dejepisu som zhrozená niektorými „odbornými “ vyjadreniami pisateľov.. len dúfam, že sa to neučili v školách🤦‍♂️

  16. Drahá pani učiteľka ! 6:39
    Dnes sa pravda na školách neučí. Osnovy sú nastavené tak aby sa mladým postupne vymyl mozog a aby boli pretvorení na tú „ich“ pravdu.
    A tí ONI sú globalisti,rozumej,tí s veľkými nosmi..

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img