ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Súťaž v speve ľudových piesní: Folklór žije v srdciach mladých

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Folklórna Sereď je každoročná súťaž, ktorá priťahuje talentované deti a mládež, aby predviedli naše kultúrne dedičstvo. Podujatie je dokonalou príležitosťou na zachovanie a propagáciu ľudovej hudby a v tomto smere zohráva dôležitú úlohu pri zvyšovaní povedomia u mladšej generácie. Tento rok sa konal už neuveriteľný 15 ročník súťaže.

Prvý ročník sa konal v roku 2008 s cieľom podporiť ľudovú kultúru a kultúrnu tvorivosť mládeže. Zo skromných plánov sa neskôr zo súťaže stala obľúbené podujatie, na ktorom svoj talent prezentujú nielen deti a mládež zo Serede ale aj okolitých obcí. Súťaž sa už stala neoddeliteľnou súčasťou kultúrneho kalendára Serede a mnohí dúfajú, že si v ňom svoje miesto zachová aj v ďalších rokoch.

Podujatie tradične organizuje MO Matice slovenskej v spolupráci s Mestom Sereď. Predsedníčka MO MS Slávka Kramárová na úvod privítala všetkých prítomných vrátane hostí: viceprimátorku mesta Sereď Máriu Fačkovcovú, riaditeľa Domu Matice slovenskej v Galante Petra Schwantnera, pedagógov a rodinných príslušníkov. Podujatie sa konalo v priestoroch DKaffe Domu kultúry v Seredi. „Súťaže sa zúčastnilo 24 súťažiacich zo seredských škôl, Šintavy, Paty, Šoporne, Vinohradov n/Váh. a Sládkovičova. Každý zaspieval po dve ľudové piesne bez sprievodu. Porota v zložení Mária Pellerová, Helena Eliášová a Jaroslava Práznovská mala neľahkú úlohu. Väčšina spievajúcich mala krásny prednes. Zazneli aj menej známe piesne z regiónu,“ uviedla Slávka Kramárová. Jedinečnú atmosféru umocnili aj tradičné ľudové kroje, v ktorých účinkujúci vystupovali. Súťaž je každoročne rozdelená do niekoľkých kategórií, aby sa umožnila účasť pre všetkých mladých ľudí bez ohľadu na ich vek. Porota napokon rozhodla o poradí. Víťazmi sa stali:

1.kategória: Barbora Barienčíková, Igor Červeň, Lukáš Held
2. kategória: Sofia Tomčányiová, Irfan Jozef Varlík, Margaréta Hrotíková, Terézia Heldová
3. kategória: Adela Huláková
4.kategória: Michael Hubinský, Rebeka Bódišová

Jubilejný pätnásty ročník skončil úspešne a tak ako každý rok aj tento raz bolo pozitívne to, že súťažiaci svojim vystúpením šírili čaro tradičného slovenského folklóru. Vďaka takýmto súťažiam sa vychováva nová generácia mladých ľudí, ktorí si uvedomujú význam a hodnotu dedičstva svojich predkov, čo potvrdila aj Slávka Kramárová. Zároveň dodala, že bez spolupráce by sa podobné súťaže organizovali veľmi ťažko aj preto všetkým adresovala poďakovanie: „Ceny víťazom poskytlo Mesto Sereď, občerstvenie súťažiacim Dom MS v Galante, priestory Dom kultúry- za čo patrí všetkým srdečné poďakovanie. Touto cestou ďakujem za pomoc pri organizovaní aj matičiarkam Anne Karelovej a Jaroslave Práznovskej.“

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img