ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Od 20. marca sa ruší povinná izolácia pre osoby s COVID-19

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MZ SR |MM| K zrušeniu vyhlášky k izolácii osôb pozitívnych na COVID-19 a karanténe úzkych kontaktov s účinnosťou od 20. marca 2023 dochádza po dohode Úradu verejného zdravotníctva SR s Ministerstvom zdravotníctva SR a odborným konzíliom.
Znamená to, že osoby s COVID-19 by už od tohto dátumu nemali mať povinnú päťdňovú domácu izoláciu. Naďalej budú, samozrejme, v starostlivosti svojich ošetrujúcich lekárov, ktorí im budú nastavovať liečbu či stanovovať práceneschopnosť.

Týmto smerom sa uberá napríklad aj susedné Česko. Ochorenie si v súčasnosti nevyžaduje povinnú izoláciu vzhľadom na aktuálne cirkulujúce varianty a podiel ľudí, ktorí COVID-19 prekonali a/alebo boli kompletne zaočkovaní.

Prakticky sa tak COVID-19 dostáva na úroveň ostatných akútnych respiračných ochorení, pri ktorých sa ľudia chránia sami s ohľadom na vlastné zdravie, ale aj na ochranu zraniteľných skupín (seniori, chronicky chorí, imunokompromitované osoby a pod.).

Vyhláška k prekrytiu horných dýchacích ciest sa nateraz rušiť nebude. V súčasnosti má stále opodstatnenie – ešte máme relatívne vysokú chorobnosť na akútne respiračné ochorenia.

Povinné riadne prekrytie horných dýchacích ciest (nos a ústa) respirátorom naďalej platí pre personál zdravotníckych a sociálnych zariadení pri kontakte s klientmi a pacientmi (personál nemocníc, ambulancií a lekární), návštevníkov zdravotníckych a sociálnych zariadení, pacientov v čakárňach a ambulanciách lekárov či zákazníkov lekární.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Podľa toho aký máš názor. Sú ľudia čo cítia akú majú silnú imunitu, potom ľudia čo im stači vodka a bromhexin, aj ľudia čo sa odčervia zvieracím antiparazitikom a odpália si pečienku…je to rôzne.

  2. Nie, zisťuje iba či sa mu budeš vyhrážať, prípadne, či budeš na neho útočiť. Či budeš s megafónom u neho pred domom, pred ženou a deťmi robiť demonštráciu.

  3. Mala som covid pred cca mesiacom. Týždeň, chytenie horne dýchacie cesty a hrdlo, pomohli mi klasické lieky na tieto ťažkosti. Takže dá sa liečit.

  4. Symptomatická liečba označuje liečbu príznakov ochorenia. Nelieči teda jeho samotnú príčinu. Vhodným príkladom symptomatickej liečby je liečba chrípky, kedy podávaním liekov znižujeme horúčku, tlmíme bolesť a ďalšie príznaky, zatiaľ čo náš vlastný imunitný systém bojuje s vírusovou infekciou.
    Staci?

  5. Viete mi niekto poradiť ako to je v domovoch dôchodcov s návštevami? Mám tam rodiča a mám takú skúsenosť, že keď prídem na návštevu, tak ma pošlú buď do spoločenskej miestnosti, kde sa nachádzajú aj iní klienti alebo musím ísť von. Samozrejme, že respirátor vždy mám. Covid tam nemal nikto z klientov už 2 roky. Ďakujem za odpoveď tým, čo majú s tým skúsenosti.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img