ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Na daňovej exekúcii za odpady vybrala Sereď už takmer 17-tisíc eur

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MsÚ Sereď /   Jeden a pol roka vykonáva Sereď daňovú exekúciu voči neplatičom poplatku za odpady a peniaze im sťahuje priamo zo súkromných účtov. Za toto obdobie sa podarilo vymôcť takmer 17-tisíc eur, väčšinou išlo iba o nezaplatenie z nepozornosti.

V meste máme aktuálne takmer 650 daňových dlžníkov za komunálne odpady a drobné stavebné odpady a ich spoločná neuhradená čiastka predstavuje skoro 160-tisíc eur. Trojstrannou zmluvou Sereď pristúpila k exekúciám, kedy si pohľadávky sťahuje priamo z bankových účtov dlžníkov. V súčinnosti s políciou má možnosť riešiť aj zadržanie vodičského preukazu.

Daňová exekúcia sa uskutočňuje prostredníctvom systému Credit navigator a mesto ho má sprístupnený na základe uzatvorenej trojstrannej zmluvy so spoločnosťou CRIF – Slovak Credit Bureau, s.r.o. a Slovenskou bankovou asociáciou. Takýto spôsob exekúcie môže trvať od doslova pár dní, keď dlžník hneď zareaguje na blokáciu na účte a nedoplatok sám príde zaplatiť, až do dvoch mesiacov. „Bezpochybne je to omnoho rýchlejší a efektívnejší spôsob exekúcie ako súdny exekútor a navyše pri tomto spôsobe exekúcie dlžník nemusí platiť trovy, zaplatí iba to, čo je reálne dlžný,“ vysvetlila Lucia Opátová z Oddelenia životného prostredia mesta. V Seredi sa pritom v mnohých prípadoch daňových dlžníkov jednalo iba o nepozornosť zo strany daňovníka, kedy si napríklad pozabudol uplatniť odpustenie poplatku z dôvodu jeho úhrady v inej obci.

Lucia Opátová dodala, že mesto spolupracuje aj s Okresným riaditeľstvom PZ Galanta a po márnom uplynutí lehoty na úhradu poplatku vie vydať exekučný príkaz na zadržanie vodičského preukazu.

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. 650 daňových dlžníkov je veľké číslo a nič na tom nemení ani fakt, že väčšinou ide o nepozornosť. Nečudoval by som sa, že to mnohí skúšajú naschvál a keď to nevyjde, nevadí, potom zaplatia iba to čo dlhujú, bez ďalších trov.

  2. Ak ide o exekúciu prikázaním pohľadávky z účtu, určite je potrebné najskôr doručiť upovedomenie o začatí exekúcie, pričom následne plynie lehota na podanie návrhu na zastavenie exekúcie a až po uplynutí tejto doby sa môže vykonávať exekúcia ako taká..

    Ale v tomto pripade ide najprv o blokaciu sumy na ucte.

  3. Zrejme by to tak malo byť ale nie je…synovi žiadne upovedomenie neprišlo, zato peniaze z účtu mu stiahnuté boli…ani nevedel, že nejaký dlh má

  4. Problém nie je v úradníkoch, ale v tom, že niekto zabudne zaplatiť a tí inteligentnejší ani nevedia, že mali zaplatiť.

  5. To, ze niekto zabudne, je v dnesnej dobe blbost. Sipo, inkaso, resp.pripomienka v mobile…. Ale dajme tomu. Ale blokacia uctu bez upozornenia a tym dalsie neplatenia, to uz je pruser.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img