ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

Vo výhľade mesta je množstvový zber zmesového komunálneho odpadu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Bc. Zuzana Vohláriková, vedúca oddelenia životného prostredia /  V posledných rokoch prechádza stále viac miest a obcí na Slovensku na množstvový zber zmesového komunálneho odpadu. V porovnaní s paušálnym systémom zberu fungujúcim dlhé roky aj v meste Sereď, t.j. zber rovnako veľkých nádob v rovnakej frekvencii od všetkých domácností, ide pritom o efektívnejší spôsob, ktorý podnecuje obyvateľov k separovaniu, šetrí ich peniaze, zvyšuje transparentnosť a spravodlivosť. Tento model zberu je v zahraničí bežný a zabehnutý.

 

Základný princíp

Jedná sa o systém, pri ktorom sa neplatí paušálny poplatok, t.j. za osobu/rok, ale poplatok je stanovený podľa objemu zvolenej nádoby a frekvencie jej vývozu. Pri váženom zbere sa určí na základe váhy vyprodukovaného odpadu, ktorý zberové autá zvážajú prostredníctvom špeciálneho systému priamo pri jeho vývoze. Na základe toho, si každý obyvateľ vie sledovať množstvo vyprodukovaného zmesového komunálneho odpadu, teda odpadu, ktorý sa už nedá vytriediť.

Nakoľko mesto Sereď nespravuje vlastné technické služby, je zavedenie tohto systému pre nás problematickejšie. Nie všetky odpadové spoločnosti disponujú autami so špeciálnym vážiacom systémom a už zo samotnej podstaty množstvového zberu vyplýva, že aj bez váženia je omnoho logisticky náročnejší. V Programovom vyhlásení vlády SR je však definovaná povinnosť zaviesť množstvový zber zmesového komunálneho odpadu na celom území Slovenska. Aj z toho dôvodu sa mesto Sereď bude naďalej snažiť o jeho zavedenie a zefektívnenie systému nakladania s odpadom.

foto: MsÚ Sereď

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Prosim vás,nesnažme sa stále tlačiť do hláv o zlacňovaní tejto služby, odpady budú len drahšie a drahšie,či tam bude vážiace zariadenie,alebo nie. Sú to zbytočne vynaložené náklady na montáž tohoto zariadenia,ktoré v konečnej fáze zaplatia len občania mesta,

  2. miro, ako by si chcel spravodlivo ratat/vazit odpad od jednotlivych rodin v panelaku? aj ked bude stojisko zamknute.

  3. Pani Bc.Vohlárikova viem že sa snažíte priniésť pre našich občanov niečo nové čo by im ušetrilo aspoň zopár eur,ale verte že to nieje také jednoduché ako to náš pán minister s jeho personálom vymyslel a dal to na papier,90% z tých výmyslov ktoré títo úradníci z ministerstiev stvoria sú nerealizovateĺné. Ten pán predomnou má správnu pripomienku ako sa bude jednotlivo vážiť odpad z činžiakov. Možno by som Vás poprosil o odpoveď.Ďakujem.

  4. Pretoze je jednoduche vybavit smetiaky od rod.domov cipom a vazit, ale ako pri panelaku so 40 rodinami?
    Ked uz dnes, rodina ktora si prenajima byt od jednej majitelky neprihlasi styroch clenov. A aj ked by mali byty smetne nadoby s cipmy na registraciu mnozstva, tak by vynasali v klasickych vreciach bez registracie. Lebo to je take ,,sloviänske,,.

  5. V Programovom vyhlásení vlády je definovaná povinnosť… A pre koho je PVV akože záväzné? Nebláznite. Ten dokument nie je záväzný ani len pre vládu.

  6. Včera som bol na návšteve vo Viedni,zhoda okolnosti práve brali z bytových domov odpad a ako inak,prišlo vozidlo k stanovišťu dvaja pracovníci dotiahli kont.k zdvíhaciemu zariadeniu vozidla a odpad vysypali,takže boli by naši susedia takí hlúpi že by nevážili?

  7. Stefan 2. marca 2023, 19:59 – a videl si v tej Viedni aj chladnicky pri kontajneroch, nabytok a stavebny odpad ako u nas?
    Nie, nasi susedia nie su hlupi.

  8. nebuďte smiešni s vážením- ráno vyložím smetiak pred dom a odídem do roboty. Poloprázdny smetiak mi doplnia susedia. To budem platiť za nich ? Celé zle

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img