ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Pozvánka na otvorenie expozície pre nevidiacich a slabozrakých v Mestskom múzeu v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

DIALÓG POZNÁVANIA HMATOM  PRE ZRAKOVO POSTIHNUTÝCH NÁVŠTEVNÍKOV MESTSKÉHO MÚZEA V SEREDI

Dom kultúry v Seredi sprístupňuje expozíciu zdravotne znevýhodneným občanom v Mestskom múzeu v Seredi prostredníctvom moderných technológií. Haptický 3D model je prispôsobený pre zrakovo znevýhodnených návštevníkov sprevádzaný hlasovým komentárom v slovenskom aj anglickom jazyku. Vodiaca línia od vstupu im zároveň poskytne lepšiu orientáciu v priestore múzea.

Dielo projektu realizovala spoločnosť SORTEC EUROPE, s. r. o. Bratislava, ktorá vyšla víťazne z verejného obstarávania. Cena za zhotovenie diela bola stanovená zmluvnými stranami v sume 17 944,80 €. Dom kultúry získalo na projekt dotáciu v sume 15 000 €, rozdiel 2 944,80 € dofinancovalo zo svojho rozpočtu v roku 2023.

Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore Nadácie SPP v rámci Programu podpory partnerstiev.

Mestské múzeum v Seredi pripravilo projekt  po dôkladnom prieskume kultúrneho života znevýhodnených skupín v regióne (počas rokov 2020 – 2022). Okrem spolupráce so seniorskými organizáciami nadviazalo spoluprácu so Základnou organizáciou Únie nevidiacich  a slabozrakých Slovenska v Galante, č. 11 – predsedom Mariánom Tóthom a Klubom zdravotne postihnutých  v Seredi – predsedníčkou Ruženou Ladicsovou a Trnavskou asociáciou sluchovo postihnutých – predsedom Jaroslavom Cehlárikom.

Zámerom projektu bolo predstaviť Mestské múzeum v Seredi nielen ako statickú pamäťovú inštitúciu, ktorá uchováva a prezentuje kultúrne dedičstvo, ale ako inštitúciu, ktorá sa zároveň otvára publiku ďalšími spôsobmi a vytvára priestor pre spoluprácu so zdravotne znevýhodnenými návštevníkmi. Cieľom  projektu bolo vytvoriť súbor opatrení a vzdelávacích prvkov prostredníctvom moderných technológií predovšetkým pre nevidiacich a slabozrakých návštevníkov múzea. Mestské múzeum v Seredi aj v spolupráci s MsÚ – Oddelením školstva, rodiny, kultúry a športu má v pláne osloviť základné a stredné školy, zároveň aj špeciálne školy a pedagogicko-metodické centrá v Trnavskom kraji. Zaujímavá forma vzdelávania pre deti a študentov týmto spôsobom má viesť k pochopeniu, ako vnímajú svet ľudia s hendikepom. Otvorenie múzejnej expozície sa uskutoční 10. marca 2023 o 15.00 hod.

         – – –

Usporiadateľ:  Dom kultúry – Mestské múzeum v Seredi

Názov novej expozície: „Dialóg poznávania hmatom pre zrakovo postihnutých návštevníkov Mestského múzea v Seredi“

Miesto konania: V expozícii múzea, Mestské múzeum v Seredi, Ul. M. R. Štefánika 8

Otvorenie expozície: 10. marca 2023 o 15.00 h

Tento projekt sa uskutočnil vďaka finančnej podpore z Nadácie SPP v rámci Programu podpory partnerstiev.

Stála expozícia: od 10. 3. 2023

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img