ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

13 000 kusov nočných motýľov vo Vlastivednom múzeu v Galante

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Vlastivedné múzeum Galanta |MM|   Na jar Vlastivedné múzeum v Galante odprezentuje vo svojich priestoroch rozsiahlu zbierku nočných motýľov vypožičaných z Vlastivedného múzea v Hlohovci, s ktorou chcú zaujať milovníkov prírody a zvierat.

Na návštevníkov výstavy s názvom Čo sa skrýva v tme čaká viac ako 13000 exemplárov a viac ako 1200 rôznych druhov motýľov, ktoré žijú na Slovensku. Výstava dáva aj príležitosť spoznať zaujímavú profesiu entomológa a významného zberateľa regiónu.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 8. marca 2023, v stredu o 17:00. Výstava trvá do 26. apríla 2023.

Na výstave Čo sa skrýva v tme bude prezentovaná rozsiahla zbierka nočných motýľov Slovenska, ktorú počas 46 rokov zozbieral popredný slovenský zberateľ a chovateľ motýľov Ladislav Miško z Nových Zámkov. Túto zbierku v decembri 2021 zakúpilo Vlastivedné múzeum v Hlohovci.

S vypožičaním tejto zbierky Vlastivedné múzeum v Galante má cieľom odprezentovať prírodovedu ako odbor, ktorý je málo zastúpený v inštitúcii. Ďalším cieľom je vzdelávať návštevníkov o rozmanitosti a kráse rôznych druhov nočných motýľov pomocou samotnej výstavy, prednáškou pre verejnosť a múzejno-pedagogickým programom pre školské skupiny. Predstavia verejnosti aj profesiu entomológa a významnú osobnosť zo širšieho regiónu Galanty, ktorá môže byť vzorom pre mládež.

Vernisáž výstavy Čo sa skrýva v tme sa uskutoční dňa 8. marca 2023, v stredu o 17:00. Na vernisáži sa zúčastní entomológ, kurátor výstavy a zbierkového fondu zoológia a entomológia vo Vlastivednom múzeu v Hlohovci, Mgr. Branislav Varga. Na vernisáži sa taktiež zúčastní entomológ, pôvodný majiteľ zbierky nočných motýľov, Ladislav Miško. Výstava bude sprístupnená verejnosti do 26. apríla 2023.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img