ISSN 1337-8481

streda, 8. mája, 2024

21. februára 1876 udrel Váh na Sereď plnou silou

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ondrej Urban /  Najdlhšia slovenská rieka Váh bola v minulosti divoká a nespútaná, rozvodňovala sa na jar, v lete alebo na jeseň takmer každý rok a povodňami trápila okolitých obyvateľov. Záznamy v archívoch a obecných kronikách sú plné správ o tom, ako kalná voda zaplavila okolité pozemky, podomieľala domy, šírila skazu smrť.

Uhorská vláda sa začala zaoberať reguláciou Váhu a úpravou jeho riečneho toku od roku 1870, pričom do roku 1918 boli realizované miestne úpravy brehov vo vyše 90 lokalitách (Slovák 17.2.1931), ale intenzívnejšie regulačné práce na Váhu začali od roku 1919, pričom na regulačné práce na slovenských riekach bolo do konca roku 1924 vynaložených 18 300 000 Kčs (Slovenský denník 14.8.1925) a do novembra 1936 to už bolo 289 000 000 Kčs, z toho na úpravu vodného toku Váhu 60 000 000 Kčs (Slovenský dennik 21.11.1936). Zásadným riešením v boji s povodňami v povodí Váhu sa stala výstavba 23 priehrad a vodných elektrární Vážskej kaskády, pričom ako prvá bola v roku 1936 sprevádzkovaná elektráreň Ladce a k najnovším sa radia Vodné dielo Žilina s Vodným dielom Selice, dokončené v roku 1998. Historicky najväčšia povodeň na Váhu, ktorá spustošila Považie medzi Žilinou a Sereďou, bola zaznamenaná 20. – 27. augusta 1813.

V Seredi ukázal Váh svoju silu aj o polnoci 21. februára 1876, keď sa rozvodnil a zaplavil celú obec a jej okolie. Ničiacemu prúdu padlo za obeť viac ako 180 domov a viac ako dvesto rodín prišlo o svoj majetok a zostali bez strechy and hlavou, prosiac o pomoc, ubytovanie, odev. Podrobné správy o živelnej pohrome v Seredi priniesli Národnie noviny, vydané v Turčianskom Sv. Martine 2. a 9. marca 1876.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. p. Urban to vie aj lepšie.
    Tento článok je nejaký odflaknutý, neúplný, obrázky zle odstrihnute a zlepene…
    .
    A totálna chyba v nadpise – 21. MARCA 1876 udrel Váh…

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img