ISSN 1337-8481

utorok, 14. mája, 2024

Odpad si budú likvidovať sami. Nie na naše náklady, či voziť ho do prírody !!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Záujem a ochota primátora Kurbela a tímu ďalších ľudí, naštartovali riešenie dlhoročného problému

Sereď / Po dlhé roky kopy odpadu – samozrejme bez akejkoľvek separácie. Občanom boli poplatky za odvoz zvyšované a niektoré vybrané skupiny občanov nemali žiadne limity. Aj osem vriec plných odpadu pri smetných nádobách mali odvezené na skládku bezplatne. Vlastne, nie bezplatne, zaplatili sme to my všetci.

Množstvo potkanov, škody na susedných súkromných nehnuteľnostiach, neporiadkoch, smrad, odpadky všade okolo.

Nulový záujem bývalého vedenia mesta problém účinne riešiť.

Dom majú na mestskom pozemku a ten je po dlhé roky znečistený nelegánymi skládkami odpadu. Staré vedenie mesta stav roky úspešne ignorovalo. Až dopustilo, aby sa neporiadok, kopy odpadu na mestských pozemkoch pri a kolo sociálnych bytov na Trnavskej, ale aj v susednej nehnuteľnosti vlastnenej Rómskou rodinou zväčšovali a aby oni ani len necítili potrebu s tým – vlastne so sebou niečo urobiť. Desaťročie? Jednoducho vždy…

Najskôr haldy odpadkov jednoducho vykladali vo vreciach na ulicu a napriek vysokému množstvu im bol odpad odvezený a zlikvidovaný. Teda vysoko nad zaplatené množstvo.

Neskôr začali odpad dávať do dvoch veľkoobjemových kontajnerov v susedných sociálnych bytoch. My ostatní separujeme a tvorbu odpadu znižujeme. Napriek tomu platíme stále viac. Oni nemuseli nič, odpad tvorili pre bežného človeka v enormnom množstve a za jeho likvidáciu neplatili nič.

Foto Zdroj: MP

Nastala zmena vo vedení mesta, po mesiaci osobná návšteva nového primátora Kurbela s kompetentnými úradníčkami a prijaté občanmi navrhované opatrenia.

Dôsledná kontrola, monitoring odpadov a nakladania s nimi. Trpezlivosť a vytrvalosť.

Oplatilo sa !

Mesto od sociálnych bytov po analýze občanov a ich odporúčaniach, nechalo dva veľkoobjemové kontajnery odviezť.

A na príkaz kompetentných pracovníkov, následne smetiari rodine bývajúcej vedľa sociálnych bytov odobrali iba to, čo má rodina zaplatené. Nevysypali im nevyseparovaný komunálny odpad ani z hnedej nádoby, ktorá na tento druh odpadu neslúži. Že by problémy s čítaním? Aspoň obrázky by mali byť pochopitelné…

Zbytok postupne rodina kopila na mestskom pozemku. Po zásahu MP množstvá komunálneho odpadu „schovali“ za bránu a tam pokračovali vo zväčšovaní kopy.

Následne pod hrozbou sankcií samotní znečisťovatelia z mestského pozemku odpad vyzbierali do veľkých plastových vriec.

Bolo ich 13 !!

Netriedený komunálny odpad, ktorý týždne živil potkany s celého okolia.

A tak bolo len potrebné zistiť, kde a ako vrecia plné neseparovaného komunálneho odpadu zlikvidujú.

A zlikvidovali, resp. sa ho zbavili. Naložili vrecia do auta a na dva razy ich odviezli – čo si myslíte, kam? Tipujete že zberný dvor? Alebo legálnu skládku v Trnave? Teda tak, ako by to urobil každý normálne mysliaci človek rešpektujúci zákony a vážiaci si našu prírodu?

Otočka medzi nakladaniami odpadu im trvala zhruba osem minút. Nevozili teda ďaleko…

Už „len“ bolo potrebné hľadať v okruhu dojazdu auta za čas cca troch minút. Smer odchodu auta s odpadom – Trnava. Na rýchlostnej komunikácii sa otočiť nemohli a ísť do Vlčkoviec nemali čas. Logicky zostáva smer na Malý háj.

Založenie nelegálnej skládky mestskej polícii ohlásil poľovník.

Foto Zdroj: MP

Komunálny odpad už roznášala zver, mesto ho teda odpratalo NATERAZ na náklady občanov jeho vyzbieraním a odvezením na zberný dvor.

Porovnanie odpadu s dokumentáciou nepustilo, bolo teda potrebné konať – ten, kto nelegálnu skládku spôsobil bol stotožnený.

Mestská polícia vykonala všetko potrebné – založenie nelegálnej skládky priamo pri ceste v podstate v prírode konkrétnej osobe preukázala. Osoba zaplatila sankciu.

To ale NESMIE byť všetko !!

Konať vo verejnom záujme musí ďalej Mesto Sereď. Vyčíslenie nákladov na naloženie komunálneho odpadu, vyčistenie miesta nelegálnej skládky, odvoz odpadu na zberný dvor, mzdy a réžie na zamestnancov odpratávajúcich odpad po arogantných „prasatách“ a legálna likvidácia odpadu. To všetko má svoju cenu. Prečo by to sme to mali platiť my všetci?

Prečo by to mali platiť ľudia, ktorí sa vedia správať, dodržujú zákony a VZN, odpad separujú a poctivo znižujú jeho produkciu?

Srdečná a verejná vďaka patrí všetkým tým, ktorí si uvedomili, že problém nie je neriešiteľný, záleží len na prioritách a ochote využiť kompetencie a chcieť problém riešiť. Nový primátor Kurbel sa do toho pustil osobne. Úradníci, policajti, ale aj občania urobili  „len“ to, čo je normálne. Čo musia urobiť vždy, všade a vo všetkom, čo chcú pohnúť dopredu.

Sú aj hlasy, že to nepotrvá dlho. Že odpadky budú aj o týždeň. Budú. Dôležité je, aby ich likvidáciu zabezpečili a zaplatili tí, ktorí ich tvoria. A mesto má prostriedky, ktorými tento proces môže odkontrolovať.

Je to o ľuďoch…

– – –

Príbeh takto mimoriadne veľkej arogancie obyvateľov jednej z nehnuteľností na Trnavskej ulici sme mapovali postupne niekoľko mesiacov. Ide skutočne o systematickú a na čas náročnú prácu, no s výsledkom hodným odpozerania a to nielen v Seredi.

Podrobnú reportáž prinesieme po jej spracovaní.

Iné, staršie reportáže vyhotovené a publikované na túto tému nájdete na SoL.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Bože ale už tento že bývalého vedenia to nezaujímalo …kde je to parkovanie pre Sereď v piči tak sa tu teraz Majko nerob a neurob sa stoho nového akože primatora

  2. takéto potkany nemajú čo bývať sociálnych domoch veľké chúďatká ale že ma bmw x5 kde len prezutie sezóne vychádza dosť € a to je sociálny prípad akože tá na úrade musí byt slepá ľudia čo to potrebujú sú na ulici ale tu budeme živiť čierne negramoty opice odpad kam vyniesol výsmech toto drogisty špina bordel toto je sociálna budúcnosť vyzerá to tam hrozne akože už ich nekdo mohol poslať do pice aj s cukrovarskej nech im vyčlenia neaky pas kanála a tam nech sa jebu a znečisťujú si to

  3. Komunálny odpad už roznášala zver, mesto ho teda odpratalo NATERAZ na náklady občanov jeho vyzbieraním a odvezením na zberný dvor.
    Nielen NATERAZ.
    Takto to bolo, je a aj bude. Snaha je jedno a výsledok druhé.

  4. je mi jedno aký primátor, ale kto z vás by naozaj chcel mať takýchto susedov a problém neriešený celé roky? bordel, smrad a upratovanie za peniaze nás všetkých? to vám fakt nevadí? ja tam nebývam, našťastie ani v okolí ale ani by som teda nechcel…

  5. To by ma zaujimalo, ci ta sankcia ktoru zaplatili aspon scasti pokryla naklady za vycistenie nelegalnej skladky. Tak si odvazim tipnut ze pokuta bola 50 eur a mesto zaplatilo 250 eur za vypratanie…

  6. Tak ako si Majko objednal čistenie pred Lavazou, objednal si aj čistenie pri jeho dome. A rovnako aj po ňom nasledoval oslavný článok na primátora.

  7. Mňa by len zaujímalo prečo takáto zgerba býva v nájomných bytoch ked je oveľa viac slušných ľudí ktorí by si také bývanie viac vážili a nie tieto potkany čo len všetko ničia. Na mieste primátora ich odtiaľ vyhodim a bol by pokoj

  8. Nikto 17. februára 2023, 11:03 – veci sa maju inak. Tento pripad je odvedla socialnych bytov. Oni „len“ po dlhé roky parazitovali na socialnych bytoch, resp. ked mali velke mnozstvo odpadu (vzdy) a odmietli im to smetiari zobrat, jednoducho ho nahadzali do velkoobjemovych kontajnerov v socialnych bytoch.

    Proste su uplne ini, ako my ostatni…

    V clanku je to chronologicky PRESNE popisane a dolozene fotografiami.

    Rec je o rodine byvajucej v dome ktory je ich vlastnictvom, no postaveny je na MESTSKOM POZEMKU !!

    Rovnako cely dvor je na mestskom pozemku. A teda aj NELEGALNE SKLADKY ODPADOV vytvaraju na mestskom pozemku.

    Ponuku na odkupenie pozemku schvalenu dokonca na MsZ ignorovali.

    Ako som napisal, su ini, ako my. Nase rodiny a deti splacaju dvadsat pat az tridsat pat rocne hypotekarne uvery na nehnutelnosti a pozemky si v Seredi kupuju dnes za osemdesiat az sto tisic Eur.

    My proste nemame to stastie mat domy na mestskom pozemku, tu aroganciu ignorovat schvalene odkupenie pozemku do vlastnictva a drzost vlastny odpad vyhadzovat do prirody.

    Fakty su fakty a nepriznat ich znamena nemoznost riesit ich. Ani teraz a ani v buducnosti.

  9. Majko ma ako obcan pravo nadavat na to ze toto zije vedla jeho domu a dlhe roky robi bordel. Kazdemu, kto tu mudruje, by to vadilo prinajmensom tak ako jemu. A z principu, ide tu o vsetkych, nie len o neho. Vobec sa mu necudujem. Skor sa cudujem predchadzajucemu vedeniu mesta, ze tomu nespravili razny stop. Ziju tam obcania, ktori dodrziavaju pravidla? Upratuju po sebe? platia najom? na to treba odpovedat

  10. Mňa by zaujímalo z akého dôvodu boli pri tých sociálnych bytoch tie dve veľkoobjemové nádoby na odpad? Koľko rodín resp. koľko rodín je možné v uvedených bytoch ubytovať?

    Dve takéto veľké nádoby sú umiestnené napríklad pri činžiaku na ulici Čepenskej, Hornomajerskej… kde je cca 40 až 50 bytov.

    Z akého dôvodu mali takýto luxus?

  11. Traktorista 17. februára 2023, 21:23 – to je presne o NErieseni situacie pod vedenenim mesta Tomcanyim pocas poslednej viac ako dekady, ignorovani pripomienok, publikovanych materialov, aktualnej foto dokumentacie a stavu, aky v socialnych bytoch bol.

    Som si isty, ze staremu vedeniu mesta stav vyhovoval a mali ine priority.

    Koncom minuleho roka, teda uz za noveho vedenia mesta sme vec zacali znovu riesit. Systematickost a rozumne takticke kroky vychadzajuce z dlhodobej analyzy a poznania problemu viedli k realnym vysledkom prakticky za obdobie mesiaca a nieco.

    Je potrebne citat v kontexte publikovane clanky, ktore su dohladatelne bez problemov.

    https://www.archiv2.seredonline.sk/2023/01/04/dve-velkoobjemove-nadoby-su-bezne-urcene-pre-asi-48-bytov-v-bytovke-v-socialnych-bytoch-ich-zaplni-par-ludi-a-este-urobia-neporiadok-okolo/

  12. Načo im vlastne ten odpad odnášajú ? Keď ho vyzbierali mali im ho tam do dvora vysypať a ihneď stopnúť sociálne dávky, začať vyšetrovať drogovú trestnú činnosť, lebo z čoho žijú ? Chodia do Amazonu na smeny ? Všetko je to len o nás, koľko im dovolíme. Keď nebudú mať dávky, peniaze z trestnej činnosti a zadarmo služby mesta budú musieť ísť makať ako normálni ľudia.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img