ISSN 1337-8481

sobota, 18. mája, 2024

Pozvanie na podujatia DEKD v Seredi – koncert historickej hudby a prednáška

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestské múzeum v Seredi/  Dovoľte, aby sme Vás srdečne pozvali na kultúrne podujatia, ktoré pripravilo Mestské múzeum v Seredi v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva pre obyvateľov mesta a blízkeho regiónu. V sobotu 18. 9. 2021 o 16.00 hod. sa uskutoční koncert historickej hudby súboru Ensemble Thesaurus Musicum a prednáška PhDr. Evy Vrabcovej pod názvom SPOLKY V SEREDI sa uskutoční po koncerte o 17.00 hod., spoluorganizátorom tohto podujatia  je Občianske združenie VODNÝ HRAD v Seredi.

 

Usporiadateľ:  DK – MESTSKÉ MÚZEUM V SEREDI

Spoluorganizátor: OZ VODNÝ HRAD

Názov podujatia: DNI EURÓPSKEHO KULTÚRNEHO DEDIČSTVA

    – ENSEMBLE THESAURUS MUSICUM, Villanelle di Luca Marenzio –

koncert historickej hudby (16.00 h.)

                              – SPOLKY V SEREDI, prednáška z dejín mesta PhDr. Evy Vrabcovej

(17.00 h.)

Miesto konania: Bastión kaštieľa v Seredi, Námestie Slobody 1

Dátum konania a hodina: 18. 9. 2021 o 16.00 hod. a 17.00 hod.

Sereď, 03. 09. 2021

 

DNI EURÓPSKEHO KULTÚRNEHO DEDIČSTVA – téma „Dedičstvo pre všetkých“

ENSEMBLE THESAURUS MUSICUM, Villanelle di Luca Marenzio –

koncert historickej hudby

SPOLKY V SEREDI, prednáška z dejín mesta PhDr. Evy Vrabcovej

 

Dom kultúry – Mestské múzeum v Seredi v spolupráci s OZ Vodný Hrad pripravilo pre obyvateľov Serede a okolia v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2021 koncert starej historickej hudby pod názvom Villanelle di Luca Marenzio súboru ENSEMBLE THESAURUS MUSICUM, na ktorý Vás srdečne pozývajú dňa 18. septembra 2021 o 16.00 hod. do priestorov Bastióna v Seredskom kaštieli. Vedúcim súboru je Michal Hottmar (theorba), ďalšími účinkujúcimi sú Zuzana Badárová (soprán), Anna Kňažíková (alt), Peter Cyprich (bas), Sylvia Urdová (čembalo), Alexander Botoš (violončelo). Koncert s názvom Villanelle di Luca Marenziokoncert historickej hudby oživuje dielo talianskeho renesančného velikána európskeho rozmeru, ktorého hudba sa nachádza v slovenských ako aj zahraničných  hudobných zbierkových fondoch. Na Slovensku skladby nachádzame  ako súčasť Bardejovskej a Levočskej zbierky hudobnín zo 16. – 17. storočia. Ide o unikátny projekt, nakoľko Marenziove villanely z Levočskej zbierky hudobnín ešte neboli interpretované v podobe, v ktorej sa zachovali v Levoči. Okrem Marenziových skladieb zaznejú aj diela jeho súčasníkov ako Girolamo Frescobaldi či Claudio Monteverdi a i. Ensemble Thesaurus Musicum interpretuje túto unikátnu dobovú hudbu na kópiách historických nástrojov a uvádza svetové premierovanie celého diela.

(info: FB: Ensemble Thesaurus Musicum, WEB: ensemblethesaurusmusicum.tumblr.com)

Vstupné na koncert pre dospelých 4,- €, deti  a študenti majú vstup zdarma.

Toto podujatie z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Program pokračuje o 17.00 hod. prednáškou z dejín Serede PhDr. Evy Vrabcovej SPOLKY V SEREDI. Archivárka porozpráva zaujímavé poznatky o vzniku spolkov v Seredi, spolkovej aktivite mužov a žien, o dobrovoľnosti a demokracii v spolkoch a ich rozvoji v meste Sereď.

Na prednášku je vstup voľný!

Podujatie v Seredi sa uskutoční v rámci koordinácie podujatí DEKD v Trnavskom samosprávnom kraji (trnava.dekd@gmail.com).

Kontakt: Mária Diková, vedúca Mestského múzea v Seredi, Ul. M. R. Štefánika 8, 926 01 Sereď, t.č. 0950894373

 

Dni európskeho kultúrneho dedičstva sú významným celoeurópskym podujatím organizovaným Radou Európy a Európskou komisiou, ktoré upriamuje pozornosť najširšej verejnosti na mimoriadne hodnoty rozmanitého kultúrneho dedičstva v päťdesiatich účastníckych štátoch. Slovenská republika sa pripojila k organizátorom DEKD v roku 1993

a odvtedy sa každoročne konajú DEKD v priebehu mesiaca september po celom Slovensku. Základným cieľom tohto celoeurópskeho podujatia je zvýšiť povedomie obyvateľov

o kultúrnom dedičstve, prehĺbiť záujem o jeho ochranu, ale aj rozvinúť pocit spolupatričnosti s európskym kultúrnym dedičstvom.

Cieľom DEKD je zvyšovanie povedomia európskych občanov o bohatstve a kultúrnej rozmanitosti Európy, vytvorenie prostredia, v ktorom sa stimuluje ocenenie bohatej mozaiky európskych kultúr, ale aj boj proti rasizmu a xenofóbii a podpora väčšej tolerancie v Európe i mimo nej, informovanie verejnosti a politických orgánov o potrebe ochrany kultúrneho dedičstva pred novými hrozbami a v neposlednom rade vyzvanie Európy, aby reagovala na sociálne, politické a hospodárske výzvy, ktorým čelí.

Príloha:

program koncertu 18. 9. 2021 o 16.00 v bastióne kaštieľa v Seredi

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img