ISSN 1337-8481

nedeľa, 12. mája, 2024

VATA FEST 2021 spojený s oslavami piateho výročia založenia KC Priestor

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V piatok 13. augusta sa konal tretí ročník multižánrového festivalu VATA FEST 2021. V rámci podujatia KC PRIESTOR oslávil piate výročie svojho vzniku.

Komunitné centrum bolo založené v roku 2016 s cieľom vytvoriť miesto, kde by sa mohli ľudia stretávať, zabávať a spoločne tvoriť. Pre mladých ľudí zo Serede tak vznikol priestor pre vzdelávanie, kultúru a vzájomnú pomoc. V centre sú organizované prednášky, workshopy, diskusie, herné či filmové večery. Súčasťou sú aj dlhodobé projekty, ako PRIESTOR pre rozvoj, Vyprávačky, Sereď 2.0 či už spomínaný VATA FEST.

Tretí ročník festivalu sa opäť konal v zámockom parku, no oproti predchádzajúcim ročníkom išlo podujatie v menšom rozsahu. No aj napriek komornejšej verzii si organizátori na programe dali záležať. Návštevníkov čakali prednášky, divadlo, projekcia aj zábava.

Okrem hlavného programu bol pre všetkých pripravený pop-up bar pod najobľúbenejšími platanmi v meste, merch od KC PRIESTOR a od Združenia STORM a výtvarná výstava od Kriss Sagan, ktorá si so sériou obrazov Dreams of Edene pripravila takmer psychedelický zážitok.

Po otvorení festivalu začal program diskusiou o životnom prostredí, do ktorého zasahujú enviro záťaže, mobilita, odpady firiem ale aj individuálny prístup jednotlivca. Moderátorom diskusie bol Pavol Ščasný, predseda Združenia STORM. Diskutovali Miroslava Sabová Dudášová – predsedkyňa KC Priestor, členka petičného výboru Z Čiernej na Zelenú, ktorá sa okrem kultúry a neformálneho vzdelávania snaží aj o zdravší a krajší verejný priestor v Seredi. Diskusie sa zúčastnila aj Zuzana Balková, ktorá sa už viac ako 20 rokov profesionálne venuje dodržiavaniu právnych predpisov v životnom prostredí v rôznych podnikoch. A do tretice sa do diskusie zapojil aj dlhoročný aktivista za udržateľnú mobilitu a zdravší verejný priestor v Seredi z OZ Mám rád Cyklistiku Erik Štefanek, ktorý je spoluautorom koncepcie rozvoja cyklistickej dopravy v Seredi.

V bastióne seredského kaštieľa sa ako ďalší bod programu odohralo divadelné predstavenie režiséra Jána Šimka, ktoré zrealizoval v spolupráci s Divadelným centrom. Témou predstavenia bolo ako sa naozaj žilo v neslobode. Citované boli autentické materiály a príbehy, ktoré sa skutočne stali. Organizátori v pozvánke opísali obsah príbehu: „V roku 1989 sa po viac ako štyridsiatich rokoch podarilo zvrhnúť totalitný režim, ktorý si na Slovensku vyžiadal státisíce obetí. Jeho represie sa dotkli dvoch miliónov ľudí. Od ľudí vyžadoval uniformitu, poslušnosť, súhlas, priemernosť, opatrnosť, vernosť, vážnosť, lož. Desila ho kritika, výnimočnosť, samostatné myslenie, veľkorysosť, tolerantnosť, vzdelanie, mravnosť, zásadovosť, viera v Boha, znalosť cudzích jazykov, zmysel pre humor či dlhé vlasy. V ľuďoch zničil odvahu myslieť, chuť kritizovať a odhodlanie žiť v pravde.“

Veľkým lákadlom festivalu bola určite aj videoprojekcia priamo na budovu Seredského kaštieľa. O vizuálny zážitok sa postaral umelec Ľubomír Slovinský. Podujatie tento rok ukončil DJ Fancy, ktorý svojím hudobným remixom urobil bodku na záver festivalu a osláv piateho výročia Priestoru.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img