ISSN 1337-8481

piatok, 3. mája, 2024

Obyvateľ mesta odpad vysypal pred zberný dvor. Možno ďalší ho vysype do prírody…

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Sereď  /  Koniec uplynulého týždňa bol zaujímavý aj z pohľadu obmedzení likvidácie odpadu obyvateľov mesta na Mestskom zbernom dvore.

Ako to na Slovensku hodne často chodí, ten, kto chce žiť a konať podľa predpisov a zákonov, má život ťažký. Množstvo kontrol, sankcie už z princípu, alebo preto, lebo aj kontrolný orgán musí vykázať výsledky a tak pohľad ako sa vagabundom porušujúcim zákon darí, je stále častejší.

 

Iba niekoľko mesiacov dozadu práve uvedomelým obyvateľom  majúcim záujem odpadu sa zbaviť legálne, mesto ich snahu skomplikovalo.O probléme sme písali tu:

“Ľudia to budú zase vyhadzovať za týteš alebo to všetko budú hádzať do komunálneho odpadu a nebudú separovať” – občan o problémoch na Zbernom dvore

Ale aj tu:

Má odmietanie odoberania odpadu na Zbernom dvore už následky?

V meste po opatreniach v súvislosti so zberným dvorom nastal stav, kedy občan majúci záujem odpad po upratovaní vyviezť namiesto do prírody alebo najbližšej škárpy pri ceste na zberný dvor, musí „zabojovať“ s pracovníkmi na dvore, alebo sa otočiť a ísť ho vyviesť na súkromnú skládku odpadu.

Práve koncom uplynulého týždňa si „hlavu postavil“ jeden z obyvateľov, ktorý sa jednoducho rozhodol odpad vysypať priamo pred objekt zberného dvora.

 

 

Na základe upozornenia občanov sme na miesto prišli práve včas, aby sme nafotili scénu, akoby došlo k vážnemu kriminálnemu činu  a nie protestu obyvateľa jednoduchým vysypaním odpadu tam, kam patrí.

Svojim spôsobom komicky vyzerala prítomnosť hliadky OO PZ, Mestskej polície a  pracovníčky MsÚ pri niekoľkých vreciach odpadu, ktorý dotrieďoval pracovník zberného dvora. Možno (asi určite) došlo k zvýšeniu hlasu, nervozite na jednej (či oboch?) stranách, no také opatrenia ozbrojených zložiek?

Podľa slov prítomnej pracovníčky MsÚ, obyvateľ odpad nemal vytriedený a tak ho na zberný dvor vpustiť odmietli. Nenapadlo ich umožniť mu jeho vytriedenie v areáli, ale radšej riskovali  že sa otočí a odpad skončí skutočne v prírode, alebo v už spomenutej škárpe pri ceste. Ťažko totiž veriť, že občan ho vysype doma na trávnik, vytriedi ho, znovu naloží a pustí sa do zápasu o jeho legálnu likvidáciu znovu.

Aj vás napadajú otázky, prečo na políciu veľa krát nervózne čakáte vo viere, že po ich neskorom príchode na miesto vážneho nezákonného konania nebudú len štatistami?

Aj vy rozmýšľate či je lacnejšie, jednoduchšie a účelnejšie dotriedenie odpadu zjavne obyvateľa mesta v priestoroch na to určeného, z daní nás občanov vybudovaného a financovaného zberného dvora, ako odstraňovanie odpadu z prírody?

Na stanovisko k veci sme sa mali záujem spýtať aj vedenia mesta. Keďže primátor a štatutár mesta Ing. Martin Tomčányi z našich peňazí už viac ako deväť rokov platí svojho hovorcu, skúsili sme sa mu dovolať. Neúspešne.

Pracovníčka od ktorej sme mali záujem získať ďalšie informácie bola celý týždeň na dovolenke. (na mieste nám na časť otázok odpovedala bez problémov)

Pýtať sa pokladníčky alebo osoby ktorá s problematikou nemá nič spoločné nám účelné nepripadá a tak po týždni neriešenia veci mestom, článok uverejňujeme. A obyvatelia si môžu urobiť názor…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Hovorca je vymyslena , zbytocna funkcia len aby sa odlievali peniazne na ten spravny ucet. Keby sa na slovensku prepustili vsetci zbytocny uradnici tak mame 30% nezamestnanost.

  2. Anonym 30. mája 2020, 15:08 – netusim, komu bola adresovana poznamka, ale ja sa dohadovat nebudem.

    Pracovnicke som osobne povedal, ze v pripade, ze by mi bolo neopravnene odmietnutne odobratie odpadu, ako obyvatel mesta mechy nebudem vykladat pred zbernym dvorom, ale pred mestskym uradom.

    Nie tajne – osobne oznamim MP, ze som bol ja, kto tam odpad vylozil. Lebo trvam na tom, ze odpad do prirody ani mimo smetisko nepatri…

  3. Tato tupa banda co riadi toto mesto by bola majradsej aby sme len platili a to viac a viac a nic na zberny dvor nedavali.

  4. KEBY SOM JA PRIMATOR A VOLÁ MI MAJKO ANI JA MU NEZDVIHNEM POTOM ČO NA KAŽDEHO UKAZUJE PRSTOM A ROBÍ Z KOMÁRA SOMÁRA

  5. Neviem či odpad z podnikania patrí na zberný dvor aby niektorý tiež podnikatelia vozili odpad zo svojej stavby z Bratislavy do Sereďe len preto že tam majú trvalý pobyt a je to zadarmo…

  6. Nikto 31. mája 2020, 1:10 – zadarmo, ako napr. vyliaty asfalt bez obrubnikov vedenim mesta honosne nazyvany chodnikom?

    Nie, NIC NIE JE ZADARMO !!

    Zberny dvor od jeho vystavby az po prevadzkovanie platia obcania.

    Ak sa mylim, prosim opravte ma uvedenim konkretneho faktu, v ktorom sa mylim.
    Dakujem.

  7. Podobny problem je aj v inych okolitych dedinach. Zobrali sa fondy EU na vybudovanie, EKO ciarka je spravena a po nejakej dobe zacali obmedzenia. Ked som pisal na urad, tak sa ani neunuvali odpisat. Tiez som povedal, ze na buduce to vysypem pred obecny urad…..

  8. Pre Nikto ale ved aj ten podnimatel plati tomuto mestu a statu dane a to podstatne vyššie a viac na rozdiel od teba.

  9. Zaujimave ako rychlo a kolko policajtov sa tam zbehlo. Keby bola takato akcna policia pri cigánskych nahanackach po meste by bolo urcite prospesnejsie pre mesto a obyvatelstvo ako take. A pracovníci na zbernom dvore su tam na to aby obyvatelov usmernovali a nechali ich tam dotriedit odpady a nie ich poslat preč. Trosku to ma niekto v hlavach pomýlené. Mesto a zberny dvor je tu pre nas obyvatelov a nie opacne ze obyvatelia su tu pre zberny dvor a mesto. Tomcanyi už konecne rob pre obyvatelov a nie len pre seba a svojich

  10. Aký by bol problém nechať toho človeka vytriediť odpad na zbernom dvore? Nechápem. Jak u cocotov na (zbernom) dvore.

  11. Čo sa tak zaoberať tím za čo sa platí komunálni odpad! Veď štvorčlenná rodina z jedným odpadovym sudom zaplatí tri krát viac ako jedna osoba z jedným sudom! Kúpiť si štyri sudi? čo tam dáme?

  12. Citujem par riadkov z podmienok zberneho dvora v Seredi:

    Podmienky odovzdania odpadu:

    nábytok a všetok demontovateľný odpad odovzdávajte v rozloženej forme, aby zaberal čo najmenej miesta v kontajneroch,
    odpad môže odovzdať len osoba s trvalým alebo prechodným pobytom v Seredi, alebo ktorá je na území obce oprávnená užívať nehnuteľnosť,
    odpad musí pochádzať z činnosti fyzickej osoby nie podnikateľa.

    Opravte ma ak sa mýlim, ale ten pán je podnikateľ a je to bordel z podnikania nie z domácnosti (ak mám správne info).

  13. Nezastávam ani jednu stranu, z dôvodu nekompletných informácií.
    Len otázka na Vaše vyjadrenie, pán nemôze byť podnikateľ keď ma snahu využiť služby zberného dvora? netuším z čoho ste usúdili citujem” ten bordel je z podnikania”

  14. V ziadnom pripade nemoze byt obcan diskriminovany preto, lebo je podnikatelom rovnako, ako napr. ja nemozem byt diskriminovany vo vyjadrovani obcianskych nazorov preto, lebo som novinar.

    Na zberny dvor teda ma pravo svoj odpad doviezd rovnako lekar, ako uradnik, podnikatel, nezamestnany a pod.

  15. Zámerne napísaná otázka. Áno p. Majko súhlasím s Vami, nikto nemôže byť diskriminovaný !!!
    Nepomôže zberného dvoru ani citácia podmienok odovzdania odpadu!!!
    Ide o zjavne porušenia práv občana.
    Nechápem kroky a správanie zberného dvora. Účelom samosprávy je a mal by byt zaujem o občana či je podnikateľ, …, nepodnikateľ. Či podnikateľ alebo nepodnikateľ, samospráva žije a funguje z našich daní.
    Nečudujme sa , reakcie podnikateľov i nepodnikateľov budú pribúdať.
    Služby ktoré poskytuje samospráva mesta Sereď začína podnikateľom i nepodnikateľom vadiť. Za poplatky a dane chceme adekvátne služby….

  16. Tu nejde ani tak o diskrimináciu, ale predstavte že máte podnikanie (napr vymena okien z aoplastove) a majiteľovi nehnutelsnoti naučtujete odvoz odpadu (čo je uplne beťne alebo aj nemusite učtovať) a bum to na zberný dvor. Alebo prerábate niekomu nehnutelnosť a zhodite strechu čo je za dva velke kontajnery a bum to na zberny dvor… Proste takto to nefunguje nikde. To by sme potom potrebovali zberný dvor ešte asi 7x väčší… Ak si podnikatel a vzniká ti odpad pri činnosti či už samotnej ale vieš kolko tak si tolko objednaš kontajnerov /bežných) ak je to množtvo veľke tak si dodatočne objednáš velkoobjemový kontajner a za ten si zaplatíš. Ja som napr vypratával tri pivnice a bolo tam za jeden velkoobjemový kontajner bordelu, tak som si ho aj riadne objednal a zaplatil odvoz na skládku…

  17. Zberny dvor 1. júna 2020, 11:18 – plne s Vami suhlasim a ani by ma nenapadlo mysliet to takto.

    Pod pojmom diskriminacia mam na mysli to, ze on je podnikatel, tak nech si plati vsetko.

    Odpad ZJAVNE pochadzajuci z podnikania (potrebne dokazat) je ina vec.

    Iste ste si vsimli, ze ja som dokonca za ubytovanych ludi od prveho dna mal zaujem za nimi tvoreny odpad platit navyse, no mesto a vtedy dokonca ani skladka Puste Sady mi to neumoznili.

    Clanky najdete v archive, ak sa nepodari, staci napisat a vlozim linky.

    Neriesil som to nejakym ciernym vyvozom na zberny dvor a prirodzene ani do spomenutej skarpy ci prirody.

    Doteraz odpad vozim do TT, ucty poctivo odkladam, odovzdany odpad dokumentujem fotograficky. Len pre istotu.

    Je to o urcitej normalnosti kazdeho jedinca. Aspon podla mna.

    Druha vec su uz spomenute ceny. Ale o tom neskor.

  18. V poriadku to beriem. Ono konieckoncov stačí si naštudovať Zákon o odpadoch, kde všetko presne dopodrobna uvedené, ako aj na to na čo slúži zberny dvor a aky odpad a kto tam môže odovzdať. Zrejme aj preto nie je možné za nejaký príplatok odovzdávať odpad z „podnikateľskej činnosti“ … O cenách sme sa nebavili, to nekomentujem.

  19. Ludia vam to tu v tomto meste uz dobre hrabe. Ked ten podnikatel plati 4x viac za taku istu nadobu 120L ako nepodnikatel tak to je ok? Alebo ked ten podnikatel plati mestu dane z nehnutelnosti 5 az 10x viac za rovnaku plochu ako nepodnikatel, tak to je ok? Alebo ked podnikatel nevyhodi za hradzu do zeleneho odpadu z orezov stromov a zahrad nic a nepodnikatel tam da odpad ako orez zo stromov a zahrady za kontajner, tak to je ok? Nech vam nejebe, ved takyto stav je silno diskriminacny.

  20. Obyvatel 1. júna 2020, 21:41 – normalne nechapem, co este musia poslanci na navrh primatora a prednostu schvalit, co este musi kontrolorka odhalit, kolko nezakonnosti poslanci „obielit“ a kolko trestnych oznameni musi byt podanych za nezakonne konanie v meste a mestskych eserockach, aby ludia pochopili, kde je sever…

    Vcera v podstate jeden list rozhodol o spusteni dalsej casti „krok za krokom“, ktora si myslim, ze zmeni vela. Krytia postupne zamavaju k odchodu a domcek sa nasledne zruti…

  21. Miloš, s týmto článkom si sa trošku kopol, nevadí ti to? Teraz ako to tak rád píšeš, obhajuješ neobhájiteľné. Sorry.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img