ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Alfred Hitchcock a Traja pátrači – prvotné a najhodnotnejšie vydania

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Naša generácia na tejto literatúre vyrastala. Bolo to čítanie plné napätia a očakávania  zvratov a odhalení.

V zbierke literatúry vychádzajúcej u nás aj za čias socializmu, sa po návšteve bazáru nachádza dokopy už šesť kníh. Štyri vydané v sedemdesiatych rokoch minulého storočia a dve krátko po Nežnej revolúcii.

V každom prípade ide o pôvodné a najžiadanejšie vydania. Knihy sú v pomerne  zachovalom stave a už dotvárajú „obývačku“ múzea totality.

O Troch pátračoch:

Traja pátrači je americká detektívna knižná séria pre deti a mládež. Spočiatku vychádzala na Slovensku pod názvom „Alfred Hitchcock a Traja pátrači“. Pôvodný autor série je Robert Arthur, neskôr rôzni iní autori (aj nemeckí a rakúski). Príbehy sa odohrávajú v Californii v mestečku Rocky Beach, kde žije vodca detektívnej skupiny Jupiter Jones, ako aj jeho dvaja spoločníci Peter Crenshaw a Bob Andrews. Séria má momentálne 93 do slovenčiny preložených príbehov.

Originálna americká séria mala 43 kníh, ktoré boli v slovenskom preklade vydávané na preskáčku s nemeckými (pravdepodovne z dôvodu autorských práv). Knihy sú na sebe nezávislé. V knihách nie je určený presný vek ani jedného z 3 hlavných hrdinov. Ich vek sa ale na základe indícií odhaduje na 14-15 rokov.

Ku konci série boli vydané i dalšie 4 knihy zo série Find your fate (najdi svoj osud), kde si čitateľ sám určuje priebeh deja (knižky majú približne 15 rôznych koncov, ale len jeden vedie k úspešnemu vyriešeniu záhady). Zatiaľ len 2 boli preložené do slovenského jazyka (pozn. editora Marituc: neviem či tieto knihy sú rovnako i preložené alebo boli upravené a sledujú len jeden dej, keďže som čítal anglický originál)

Po ukončení originálnej série bolo vydaných ešte dalších 11 kníh zo série Crimebusters.

Následne bolo vydávanie kníh v USA ukončené a práva boli odkúpené vydavateľstvom v Nemecku, ktoré pokračuje s vydávaním kníh i v súčastnosti. V Nemecku dokonca vznikli i rozhlasové hry.

Do tejto doby boli natočené na motivy 3 pátračov dva filmy, ktoré ale 100% nekopíruju dej uvedený v knihách.

Zdroj: Wikipedia.org

Zaujímavosť o ktorej možno neviete:

Alfred Hitchcock – Hitchcock bol prvým „sponzorom“ Troch pátračov, ktorý zverejnil prvých 30 dielov. Posledná „Hitchcockova“ kniha pred jeho smrťou bola Traja pátrači – Záhada žraločieho útesu. Po tomto diele vo zverejňovaní príbehov pokračoval v Spojených štátoch Hector Sebastian avšak v mnohých krajinách v Európe zostalo Hitchcockove meno naďalej v príbehu.

Alfred Hitchcock nijakým spôsobom nezasahoval do obsahu kníh a jeho meno malo len marketingový význam, za ktorý dostal náležite zaplatené.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Vrestiaci budik, Zajakavy papagaj, Ohnive oko, Ostrov kostier, Miznuci poklad atd. atd. atd. Paradne citanie. S bratrancom sme snivali o Hlavnom stane a Tuneli c.2. Ach jaj, kdeze su tie roky 🙁

  2. Stale su tu. Vezmi si ktorukolvek z nich. Vypni mobil, zacitaj sa do nej a zrazu si tam. Ked si to vedel vtedy, vies to aj dnes.

  3. Snáď sa bude jedného dňa takto písat aj o po*nhub(e) nech sie mladšie rožníky zaspomínajú na detstvo a prvé sledovanie pod perinou 😂

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img