ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

WORLD WIDE WEB oslavuje. Stále si ho ľudia mýlia s internetom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

NBÚ |MM| Vieme si hocikedy volať, vidieť sa aj písať si a informácie sa vďaka nemu šíria rýchlejšie ako hocikedy predtým. World Wide Web dnes oslavuje svoj deň a my sme sa rozhodli pripomenúť si ho niekoľkými zaujímavosťami, ktoré sa s ním spájajú.

O predchodcu webu sa postaral Timothy John Berners-Lee sa roku 1980. Nazval ho Enquire – o 9 rokov neskôr z neho vybudoval web. Na ukladanie všetkých informácií využíval len jeden počítač. Nemal serverovňu, ako ich poznáme dnes.

Prvú stránku mohli ľudia navštíviť v roku 1991. Spustili ju vedci zo švajčiarskeho CERN, kde Berners-Lee pracoval. Dnes na svete existuje viac ako 1,6 miliardy webových stránok.

Web bol určený pre vedcov. Jeho vynálezca chcel prísť na spôsob, ako by si odborná komunita mohla medzi sebou rýchlo meniť dáta zo svojich štúdií.

Často sa stretávame s frázou surfovanie na internete. Postarala sa o ňu knihovníčka Jean Armour Polly v roku 1992. Veľkú časť života zasvätila šíreniu povedomia o bezpečnom používaní internetu.

Web dal ľuďom možnosť chcieť viac. Okrem písania sa chceli aj vidieť, a preto vznikli webkamery. Úplne prvú webkameru používali na Cambridge University na to, aby mohli sledovať, či majú v kuchynke uvarenú kávu. Používali ju až do roka 2001.

G-mail nepatril vždy Googlu. Doménu vlastnili tvorcovia ryšavej mačky Garfield a ponúkali na nej e-mailové služby. Spoločnosť Google ju musela odkúpiť.

Mnoho ľudí si myslí, že web a internet sú to isté, no mýlia sa. Internet je obrovská sieť prepojených počítačov nachádzajúcich sa po celom svete. World Wide Web sú všetky stránky, ktoré sa nachádzajú na týchto počítačoch. Ak ste napríklad na mobile, budete potrebovať internet na to, aby ste sa mohli pripojiť k webu.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img