ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

OZ Seredské nábrežie začalo s prácami odkrytia Grófskej ľadovne

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

OZ Seredské nábrežie / Sereď 2023 – Grófska ľadovňa ll.

Dnes sme odstránili náletové dreviny, burinu aj napadané niekoľkoročné lístie. Odkryli sme tak základy celého vstupu do ľadovne vrátane schodiska a pod nánosmi sme našli aj zasypaný samotný vstup do ľadovne. V ďalšej etape nasleduje vyčistenie schodiska až po vchod do ľadovne. Nevieme, či sú tam dvere. Nevieme, či bola zasypaná celá. Nevieme veľkosť ľadovne. Nevieme dispozíciu. Zaujíma to nielen nás, ale aj samotných historikov, nakoľko vstup do ľadovne bola jedna z plánovaných etáp archeologického výskumu. Avšak tento výskum bol zastavený pre nedostatok financií a k ďalším plánovaným etapám, vrátane ľadovne, nikdy neprišlo.

Grófska ľadovňa slúžila ako chladnička pre obyvateľov kaštieľa v Seredi. V zime sa tam naviezol ľad a tento vydržal chladiť potraviny až do ďalšej zimy. Okrem iného sa tam skladovalo aj mäso po poľovačkách.
Neskôr, počas druhej svetovej vojny slúžilo južné krídlo kaštieľa ako poľná nemocnica. V kronike sa nachádza svedectvo jedného seredského lekára, ktoré hovorí o skladovaní častí tiel vojakov červenej armády práve v ľadovni. Možno to bol dôvod zasypania vstupu do ľadovne. Možno ich predtým odviezli a možno nie.
Ďalšia legenda hovorí o možnom prepojení ľadovne so samostatným kaštieľom v jeho pivničnej časti.

Od zajtra začíname kopať a dostaneme odpovede na mnohé otázky. Ďakujeme všetkým priaznivcom.

Patrik Eckert
Richard Hričovský

zdroj: OZ Seredské nábrežie

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Fandím prieskumu, len jedna otázka: nad uvedenými pánmi je nejaký archeologický dozor? Alebo sú oni dvaja archeológmi? Keď som si ich vyhľadal na google, tak nikde som nič také uvedené nenašiel, iba pozdĺžnosti na sociálke, zdravotke a zrušený pobyt v meste (pobyt na Mestskom úrade).

  2. Spravny dotaz nadomnou
    Pretoze cely kastiel je archeo lokalita a vyskum mozu prevadzat len odborne sposobile osoby a to tito dvaja amateri niesu urcite. Rovnako ked sa najde nejaky nalez, nesmu ho uvedeny amateri ani zobrat do ruky.. A kazdy nalez patri Slovenskej republike. Cele to smrdi velkym amaterizmom na ktory by si mala posvietit policia. Staci si precitat uvedenu prirucku pamiatkoveho uradu a je nad slnko jasne ze tu nieje nieco s kostolnym poriadkom
    https://www.pamiatky.sk/Content/Data/File/pamiatkovy_urad/archeolog/Metod-%20instrukcia-vykonu-SS_PUSR_ochrana-archeo.pdf
    Inak najde sa tam jantarova komnata, preto je to zasypany zelezobetonovy bunker, co sam robil baron ohrenstein, ked mu ostal cement zo svojej cementarne a ziadna grofska ladovna. Pretoze ladovnu mal kazdy kto mal v seredi pivnicu. A v kastiely bola ladovna v dole bastione 😄

  3. Citajuc znovu zopar ANONYMNYCH prispevkov diskutujucich sa mi zda, ze v Seredi sa pravidelne opakuje scenar systematickej kritiky ludi, ktori maju napad vykonat nieco pre spolocnost a to na vlastne naklady, vo svojom volnom case a bez akejkolvek dotacie od mesta.

    Povedane inak – OZ nevyciciava rozpocet mesta ako napr. dlhorocne futbalisti a co robi, robi za svoje.

    Zacinam rozmyslat, ci niekto nema zaujem opakovat rokmi v minulosti overeny scenar, kedy vsetko pre obcanov atraktivne a zaujimave, chcu mat pod kontrolou ludia prahnuci po moci a tym zhanajuci temy na sebaprezentaciu.

    Dnes sme boli na mieste a videli sme dvoch chalanov muklujucich od pol siedmej rano do neskoreho poobedia s krompacom, sekerou a lopatou na slnku a na niecom, co si z kastiela neodnesu a ani tam nasledne nebudu byvat.

    Stat ani mesto sa viac ako pol storocia o to nezaujimalo. Je potrebne pisat viac?

    Ide im o historiu a jej zachovanie pre dalsie generacie.

    Povolenia maju v poriadku – len blazon a byvaly primator hrdo konal protizakonne a este to aj verejne obhajoval.

    Takze zavist a vlastnu neschopnost vykonat nieco pre spolocnost netreba skryvat za taketo chore anonymne komentare.

    Ludia by mali povedat skor – dakujeme…

    To, co robia, vie pochopit len ten, kto zo SVOJICH VLASTNYCH PENAZI nikdy nic pre verejnost neurobil a vie byt sikovny len z dotacii, bez ktorych nepohne prstom.

    Asi je na case zaujimat sa aj o tieto veci podrobne…

  4. Chalani, ste úžasní a klobúk dolu pred vami! Nerobte si nič zo silných anonymov, ktorých sila je však len všetko hejtovať, pretože sami dokážu len toto. Aj to všetko len anonymne. Nemajú ani len trochu sily sa podpísať pod svoje príspevky. Na nič iné, sa žiaľ, slabosi, nezmôžu. Sú to veľkí úbožiaci. A veľkí ľudia nestrácajú čas na boj s hlupákmi.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img