ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

SEREĎ V MINULOM ČASE – výstava dobových obrázkov

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mária Diková, vedúca Mestského múzea – Fándlyho fary v Seredi /   Mestské múzeum v Seredi pripravilo v spolupráci so zberateľmi zo seredského regiónu výstavu dobových obrázkov starej Serede.

Výber pohľadníc Serede poskytli do výstavy zberatelia: Patrik Eckert, Richard Hričovský, Dušan Irsák, Ján Kohút, Rastislav Petrovič, Miroslav Petruška, Dušan Slahučka a Marta Šimeková, manželka zberateľa Ota Šimeka (†).

Mestské múzeum v Seredi pripravilo túto výstavu pri príležitosti 710. výročia najstaršej písomnej zmienky o Seredi. Vystavených bude vyše 90 zväčšenín pohľadníc vydaných v súkromných tlačiarňach v rokoch 1899 – 1950. Na pohľadniciach sú zachytené seredské ulice s ľuďmi, námestia, kostol, verejné budovy, železničná stanica, lodné mlyny, podniky, tiež mariánsky stĺp so sochami a pamätníky.

Kurátormi výstavy sú Rastislav Petrovič, ktorý poskytol mestskému múzeu už pri vzniku múzea v roku 2004 veľkú časť jeho zbierky pohľadníc pre stálu výstavu Obrázky odviate časom, a vedúca múzea Mária Diková. Výstavu, ktorá prezentuje len časť z veľkého množstva doteraz známych pohľadníc Serede, pripravili spoločne v spolupráci so súkromnými zberateľmi.

Dobovými obrázkami podáva výstava svedectvo o živote ľudí v Seredi, o urbanizme a architektúre mesta v minulom čase.

Vernisáž výstavy sa uskutoční 9. júna 2023 o 17.00 hod. Hudobnými hosťami budú talentované žiačky Základnej umeleckej školy Jána Fischera-Kvetoňa v Seredi – sestry Lenka a Hanka Dúdikové. Na klavíri zahrajú skladby od Claude Debussyho a Antonína Dvořáka.

Výstava potrvá od 9. júna 2023 do 31. októbra 2023.

 

Usporiadateľ:  DK – Mestské múzeum v Seredi v spolupráci so zberateľmi pohľadníc zo seredského regiónu

Názov výstavy: Sereď v minulom čase

Miesto: Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi, Ul. M. R. Štefánika 8

Trvanie výstavy: 09. 06. 2023 – 28. 10. 2023

Otvorenie výstavy: 9. 6. 2023 o 17.00 hod.

Kurátori výstavy: Mgr. arch. Rastislav Petrovič a Mária Diková

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img