ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Ako je to s pohybom po hrádzi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Erik Štefanek / Na území mesta Sereď vedie po ochrannej hrádzi rieky Váh asfaltová komunikácia od zberného dvora pri Dolnej Strede až po Horný Čepeň. Tento úsek tvorí časť významnej diaľkovej cykloturistickej magistrály – Vážskej cyklomagistrály, ktorá spája Strečno s Komárnom.

Aj keď na základe tohoto by sa mohlo zdať, že sa jedná o komunikáciu výhradne pre cyklistov, nie je tomu tak. Hrádza vo veľkej miere slúži aj ako prepoj dvoch vzdialených častí mesta, ale aj ako ideálne miesto na prechádzky či šport v príjemnom prostredí rieky Váh.

Toto využitie hrádze v jej väčšej časti potvrdzujú aj dopravné značky, ktoré sú na nej umiestnené. Tie sú však rôzne, pričom každá má trochu iný význam.

Najdlhšia časť úseku, a to od parku po Horný Čepeň, je označená dopravnými značkami Cestička pre chodcov a cyklistov (po novom Spoločná cestička pre chodcov a cyklistov). Na tomto úseku je povolený pohyb pre chodcov aj cyklistov. Platí tu zároveň pravidlo, že “Ak je zriadená cestička pre chodcov a cyklistov označená príslušnou dopravnou značkou, cyklista nesmie ohroziť chodca.” Navyše, cyklista je povinný využiť takúto cestičku, ak je súbežne vedená aj iná cestná komunikácia.

Druhou kratšou časťou je úsek od zberného dvora po podjazd pod mostom cez rieku Váh. Tento úsek je pre zmenu označený inými dopravnými značkami – Zákaz vjazdu všetkých motorových vozidiel (po novom Zákaz vjazdu pre všetky motorové vozidlá). Význam tejto značky je rovnaký ako tej predošlej, a teda komunikáciu slúži všetkým okrem motorových vozidiel, teda chodcom aj cyklistom. Pri tejto dopravnej značke sa neuvádza žiadne ďalšie pravidlo, týkajúce sa ohrozovania chodcov a pod.

Tretím druhom značenia na tomto úseku je použite značky Cestička pre cyklistov (po novom Cyklistická komunikácia). Takouto značkou sú označené dva krátke úseky. Prvý je samotný podjazd popod most cez rieku Váh a druhý je krátky úsek od podjazdu po zadnú bránu parku. Na týchto úsekoch je pohyb chodcov zakázaný, pretože dopravná značka povoľuje pohyb len pre cyklistov, alebo teda maximálne chodcov tlačiacich bicykel.

Použitie týchto dopravných značiek tak rozdeľuje hrádzu na úseky, kde chodci nemôžu prechádzať. Počítalo sa zrejme s tým, že chodci sa k zadnej bráne parku a teda na smer ku kempingu budú dostávať cez samotný park. Paradoxne je však tento úsek popri parku využívaný chodcami, ktorí využívajú hrádzu na prechod popod most a následne na hrádzu.

Na týchto úsekoch by preto bolo vhodné nahradiť značky za tie, ktoré povoľujú pohyb aj chodcom.

Úsek pod mostom je ale otázny, pretože cyklisti tu jazdia rýchlejšie, keďže ide o zjazd z oboch strán. Chodci tu síce majú schodisko, vedúce na chodník na moste, avšak nemajú žiadnu možnosť prejsť na druhú stranu.

Z môjho pohľadu ako chodca aj cyklistu si myslím, že v rámci územia mesta Sereď by mal byť pohyb cyklistov aj chodcov povolený všade a obe tieto skupiny by sa mali vzájomne rešpektovať. Cyklisti majú následne k dispozícii časti hrádze v smere od Horného Čepeňa na Šúrovce (v roku 2024 už aj s novým úsekom po Siladice) alebo obľúbenú trasu od Dolnej Stredy v smere na Kaskády.

Zároveň som navrhol úpravu úseku hrádze popod most, kde by sa z bezpečnostných dôvodov vyznačila stredová čiara vodorovným značením a zároveň by sa zmenilo rozloženie stĺpikov, ktoré aktuálne nezmyselne zasahuje do jazdných pruhov cyklistov.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Keďže je na Cyklistickej komunikácii pohyb chodcov zakázaný, zákaz sa vzťahuje aj na chodca tlačiaceho bicykel. Chodcom je podľa zákona č. 8/2009 Z. z., okrem iných, osoba, ktorá tlačí bicykel; tým pádom sa na neho tiež vzťahuje zákaz vyplývajúci z dopravnej značky Cyklistická komunikácia.

  2. Toto je Hrádza alias Titeš. Je to ochrana pred vyliatim rieky Váh. Ten kto tu si spravil cykloturistiku nema pravo ohrozovať chodca.
    Dovi Dopo.

  3. a čo tí retardovaní idioti keď sa rútia na el. kolobežkách a el. bicykloch aj 50 km rýchlosťou a všetci len odskakujú ako muchy. Nedávajú zvukové znamenia. podľa zák č, 8/2009 najväčšia povolená rýchlosť na cyklotrase je 25 km a na chodníku pre chodcov je to rýchlosť chôdze.
    CHodte sa pozrieť na chodník ktorý začína neďaleko a to v Trnavskom okrese :
    1/ širší chodník o cca 70 cm
    2/ riadne stred chodníka označený prerušovanou čiarou
    3/ osadené tabule s povolenou rýchlosťou 25 km
    4/ označené bicykle so smerom jazdy a žiadne nápisy

    Prečo v inom okrese to majú krásne vyznačené avšak v úseku teritória mesta Sereď je cestička zarúbaná , samí hrboľ a bez označenia tak ako je vyššie uvedené.
    Bol som svedkom toho ako jeden cca 100 kg. idiot zrazil človeka na el. kolobežke, už to majú bezpečáci v šetrení.
    Kto má povinnosť tak ako je uvedené= zabezpečiť cestičku s príslušnými nariadeniami a obmedzeniami???????? prečo nekoná?

  4. pre 14:22 – možno sa mýlim, kľudne ma opravte, no pes by mal byť vedený pri ľavej nohe a zároveň by mal kráčať pri kraji chodníka(cesty), teda mi vychádza, že chodec so psom by mal kráčať po ľavej strane chodníka (cesty) a psa mať pri ľavej nohe (teda pri kraji). Ale naozaj si nie som istý že to tak MUSÍ byť, žiadny zákon som o tom nikde nenašiel, našiel som len článok kde je popisované práve to čo som napísal, teda pes pri ľavej nohe a vedený po ľavej strane chodníka (cesty) aby bol na kraji a nevbiehal do stredu chodníka (cesty). Opravte ma ak to tak nie je prípadne sem hoďte nejaký link kde je o tom niečo rozumné popísané. Ďakujem 🙏

  5. Martin čo riešiš? Po chodníku sa chodí vpravo. Za chodca sa považuje aj osoba, ktorá vedie zviera. Takže aj so psom vpravo. A v žiadnom zákone nenájdeš, pri ktorej nohe má byť pes vedený, nežartuj.

  6. len šikanujete, od malićka som chodil po hradzi smerom od stadiona do cepena a teraz picujete na kazdeho kto tam chodi peso. Vôbec som sa nikomu neprosil aby tam robil cyklo trasu. len som uvital zabrany aby tam nejazdili ti kokoti na autach, ale ze este budete mi zakazovat tade chodit, no nejdete do materini pici

  7. Keby si mal IQ aspoň 80, pochopil by si nasledovnú časť textu:

    „Najdlhšia časť úseku, a to od parku po Horný Čepeň, je označená dopravnými značkami Cestička pre chodcov a cyklistov (po novom Spoločná cestička pre chodcov a cyklistov). Na tomto úseku je povolený pohyb pre chodcov aj cyklistov“.

  8. Keď pôjde mamička s kočíkom na prechádzku, tak sa má trepať cez hlučnú hlavnú cestu, lebo niekto chce letieť popod most čo to dá na bicykli? …si robíte prdel… Každý nech sa správa ohľaduplne a basta. To čo tu idete za voloviny zavadzať? Akurát zákaz vjazdu autám a hotovo. Veď to nie je súťažný okruh, aby tam lietali ako divý a chodec, alebo žena s kočíkom, aby boli v ohrození.

  9. pre 17:45 – veď na to sa pýtam, či existuje nejaká vyhláška ktorá by upresňovala po ktorej strane chodníka viesť psa, ak nie tak OK. V každom prípade je dosť nepríjemné keď ťa niekto obehne na bicykli od chrbta, je oveľa lepšie ak prichádzajúceho cyklistu vidím ako keď mi spoza chrbta preletí. Ale nebudem sa hádať nakoľko som žiadny paragraf k tomu nenašiel. Našiel som ale článok kde píšu že človek ktorý vedie psa po ceste je vodič, a teda musí ísť vpravo a platia pre neho všetky pravidlá ako pre vodiča, ak ale ideš bez psa tak si chodec a musíš ísť vľavo, to je zaujímavé 😲 a tak trochu na hlavu 🤪

  10. § 2 ods. 2 písm. f) zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov:

    chodcom je účastník cestnej premávky pohybujúci sa pešo; chodcom je aj osoba, ktorá napríklad tlačí alebo ťahá sánky, detský kočík, vozík pre osoby so zdravotným postihnutím alebo ručný vozík s celkovou šírkou nepresahujúcou 600 mm, osoba, ktorá sa pohybuje na lyžiach, korčuliach, kolobežke bez pomocného motorčeka, skejtborde alebo obdobnom športovom vybavení, pomocou mechanického alebo elektrického vozíka pre osoby so zdravotným postihnutím, a osoba, ktorá tlačí bicykel, motocykel alebo kolobežku s pomocným motorčekom, alebo VEDIE ZVIERA,

  11. Nič proti vám chodím tade na bicykli aj zo psom peši keď ste normálny vzdy zazvonite 150 m pred chodcom a počuje to tak vám niektorí uhnu aj zo psom až na trávu Tak je to rešpekt k jednému aj druhému

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img