ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Od 15. mája 2023 koniec respirátorom u lekárov, v čakárňach, lekárňach aj v DSS

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

ÚVZ SR |MM|  S účinnosťou od pondelka 15. mája 2023 rušíme vyhlášku č. 35/2022, ktorá reguluje nosenie respirátorov v nemocniciach, v čakárňach a ambulanciách lekárov, v domovoch sociálnych služieb a v lekárňach.

Od tohto dátumu už v uvedených priestoroch nebude povinné prekrytie horných dýchacích ciest. (https://bit.ly/vyhlaska-8-2023).

K tomuto kroku pristupujeme vzhľadom na postupné zlepšovanie epidemiologickej situácie vo výskyte akútnych respiračných ochorení na území Slovenskej republiky. Išlo o poslednú vyhlášku ÚVZ SR súvisiacu s COVID-19, ktorá bola ešte v platnosti. Vývoj epidemiologickej situácie budeme naďalej dôsledne monitorovať.

Hoci už prekrytie horných dýchacích ciest nebude v nemocniciach, v čakárňach
a v ambulanciách lekárov, v domovoch sociálnych služieb a v lekárňach od 15. mája 2023 povinné, nosenie respirátora návštevníkom v týchto priestoroch odporúčame. Nachádzajú sa v nich zraniteľné skupiny osôb – ľudia s akútnymi či chronickými ochoreniami, imunokompromitované osoby, tehotné ženy či osoby vo vyššom veku.

Prekrytie horných dýchacích ciest respirátorom alebo rúškom naďalej odporúčame aj:
👉 osobám, ktoré začínajú pociťovať príznaky respiračného ochorenia,
👉 v preplnených prostriedkoch verejnej hromadnej dopravy (MHD, prímestské, diaľkové autobusy a vlaky),
👉 v preplnených interiéroch, ako sú úrady, obchody, prevádzky služieb, prevádzky spoločného stravovania, kultúrne a športové zariadenia: divadlá, kiná, múzeá, športové haly, bohoslužobné priestory a podobne,
👉 na hromadných podujatiach aj v exteriéri, kde dochádza k hromadeniu sa ľudí v tesnej blízkosti (spoločenské, kultúrne a športové podujatia, ako sú koncerty, divadlá, kiná a pod.),
👉 počas cesty do zahraničia hromadnými prostriedkami (autobusy, vlaky, lietadlá)
a na preplnených miestach v zahraničí (napríklad letiská).
Ďalším dôležitým krokom k ochrane svojho zdravia a okolia je dôkladné umývanie rúk, ktoré chráni pred mnohými infekčnými ochoreniami.

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v piatok 5. mája 2023 odvolala stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu. V prvom rade to značí ústup z pohotovostného krízového režimu, odborníci však budú situáciu v súvislosti s COVID-19 naďalej sledovať a vyhodnocovať. Nemožno vylúčiť, že vírus bude spôsobovať ďalšie zvýšené krivky chorobnosti. V súčasnosti už sú však k dispozícii nástroje, ktorými je možné zmierňovať dopady ďalšieho možného nárastu počtu ochorení na COVID-19 (vakcíny proti COVID-19, dostupná diagnostika, liečebné postupy). Dôležité bude tiež naďalej sledovať, ako sa bude vyvíjať situácia s koronavírusom SARS-CoV-2.

PhDr. RNDr. MUDr. Ján Mikas, PhD., MPH
hlavný hygienik Slovenskej republiky

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img