ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Pietnou spomienkou a kladením vencov sme si pripomenuli Deň víťazstva nad fašizmom

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Dňa 9. mája sa pri príležitosti 78. výročia ukončenia druhej svetovej vojny konal pri Pamätníku oslobodenia v Seredi pietny akt kladenia vencov. Vzdať úctu a hold padlým vojakom prišli primátor mesta Ondrej Kurbel, viceprimátorka Mária Fačkovcová, prednostka MsÚ Mariana Páleníková, poslanci MsZ, zástupcovia Zväzu protifašistických bojovníkov, príslušníci Ženijného pluku v Seredi, Zväzu vojakov SR klub Sereď, UN Veteran Slovakia, delegácia z Okresného úradu Galanta, členovia TJ Rozkvet, Denného centra pre seniorov v Seredi a pedagógovia ako aj žiaci miestnych základných škôl.

Dňa 8. mája 1945, čiže pred takmer osemdesiatimi rokmi, sa vojna v Európe definitívne skončila. Tento historický okamih sa stal dôležitou udalosťou pre mnoho krajín a ľudí, ktorí trpeli vplyvom vojny. Druhá svetová vojna je dodnes najväčší a najrozsiahlejší ozbrojený konflikt v dejinách ľudstva, ktorý stál život asi 45 až 60 miliónov ľudí. Boli zničené celé mestá a spôsobené nevyčísliteľné škody na majetku a kultúrnom dedičstve ľudstva.

Ukončenie 2. svetovej vojny si v Seredi každoročne pripomíname spomienkovým stretnutím a kladením vencov na znak uctenia si pamiatky tých, ktorí bojovali a zomreli vo vojne. Zároveň je pripomienkou hrdinského úsilia všetkých, ktorí boli zasiahnutí vojnovými konfliktmi. Primátor Ondrej Kurbel v príhovore mimo iného povedal: “Je na nás zachovať v pamäti spomienky našich starých otcov, aby sa nikdy nezabudlo na skúsenosť našej krajiny s vojnou. Je veľmi dôležité, aby pri vzdelávaní mladšej generácie mala svoje miesto informovanosť ako i prevencia proti neznášanlivosti, násiliu a extrémizmu vo všetkých jeho podobách.“ Ďalej uviedol, že naša krajina ako aj mnohé iné krajiny prežili len za cenu obrovských strát a obetí. Je preto nepochopiteľné, že sa ľudstvo nedokázalo poučiť a vojnové konflikty sú stále aktuálne. Slova sa ujal aj predseda Zväzu protifašistických bojovníkov v Galante Jozef Janský, ktorý v príhovore pripomenul, že na území nášho štátu je pochovaných 60 659 vojakov Červenej armády, 10 435 rumunských vojakov, 2 790 príslušníkov československého vojska. Dodal, že mier nie je samozrejmosť a preto musíme urobiť všetko preto, aby sme si ho chránili. Aj po mnohých rokoch podobné podujatia evokujú v prítomných hosťoch výrazné emócie a podnecujú nás k zamysleniu nad minulosťou ale aj k prehodnoteniu súčasnej situácie vo svete a smerovania budúcnosti. Nezabúdame a ďakujeme…

Slávnostný akt ukončila báseň v podaní Moniky Plavockej a záverečné slovo primátora Ondreja Kurbela, ktorý všetkým srdečne poďakoval za účasť na pietnom akte, čím prítomní hostia vyjadrili úctu voči padlým hrdinom a zároveň prispeli k spomienke na odkaz II. svetovej vojny. Ako uviedol, tento odkaz musí zostať ako memento pre budúce generácie a nesmie upadnúť do zabudnutia.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img