ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Noc múzeí a galérií 2023 v Mestskom múzeu v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

NOC MÚZEÍ A GALÉRIÍ 2023

A je tu opäť už 19. ročník podujatia Európska noc múzeí a galérií (La Nuit européenne des musées), ktorá sa uskutoční v sobotu 13. mája 2023. V tento večer mnohé kultúrne inštitúcie otvoria svoje brány po celom Slovensku a od súmraku do polnoci sa môžu zapojiť do Európskej noci múzeí a galérií. Prehliadky so sprievodom, zábavné prehliadky s poučením, živé vystúpenia a iné výnimočné podujatia budú pripravené pre návštevníkov múzeí aj na Slovensku.

Sám, alebo ako pár, či s priateľmi alebo rodinou, táto Noc múzeí a galérií vám môže sprostredkovať dobrodružstvá v čase, priestore a predstavivosti, aby ste detailnejšie spoznali niektoré tajomstvá, ktoré skrývajú naše múzeá, galérie a ostatné inštitúcie zapojené do podujatia.

Celoslovenské podujatie Noci múzeí a galérií koordinuje so slovenskými múzeami Zväz múzeí v spolupráci so Slovenským národným múzeom v Bratislave.

Aj tento rok sa zapojilo do podujatia Noci múzeí a galérií Mestské múzeum – Fándlyho fara v Seredi, ktoré otvára priestory expozícií, výstav a Múzejnej záhrady. Múzeum pozýva návštevníkov v sobotu 13. mája 2023 od 10.00 hodiny do 21.00 hodiny. Pre návštevníkov pripravilo prehliadky expozícií a výstav ako Prehistória seredského regiónu, Hrad Šintava, Obrázky odviate časom, výstava dobových pohľadníc zo zbierky Rastislava Petroviča,

Lapidárium s barokovými sochami v renesančnej pivnici. Vystavené budú nové exponáty v mesiaci z obdobia prvej tretiny 20. storočia – fotografie, dokumenty a predmety rodiny grófa Štefana Takácsa Tolvaya z Dolného Čepeňa a jeho zamestnancov, ktoré pochádzajú z rodinných zbierok Iva Neboráka z Rychvaldu v ČR, Jána Bugyiho z Veľkej Mače, Renáty Kyselej zo Serede. Prehliadka v Múzejnej záhrade poskytne návštevníkom zaujímavé poznatky o výstave sto exemplárov tehál zo zbierky Dušana Irsáka, uvidieť môžu pilier zaniknutého stredovekého kostola a spoznať jeho históriu, nazrieť do barokovej  studne a pokochať sa pohľadom na historické kamenné fragmenty inštalované v záhrade.

Komentované prehliadky expozícií a výstav sa uskutočnia s odborným výkladom o 10.00 hod. s archivárkou PhDr. Evou Vrabcovou, o 11.00 hod. s vedúcou múzea Máriou Dikovou  a o 19.30 hod. s predsedom OZ Vodný Hrad Mgr. arch. Rastislavom Petrovičom.

          O 15.00 hod. sa uskutočnia prednášky: PhDr. Evy Vrabcovej: Pôsobenie katolíckej cirkvi v Seredi, Márie Dikovej: Z histórie Dolného Čepeňa – Gróf Štefan Takács Tolvay

a grófka Irma, rod. Szászy – nová akvizícia v múzeu, Ing. pplk. Ondreja Urbana: Vojenská kariéra grófov Štefana a Jozefa Takács  Tolvayovcov.

O 18.00 hod. sa uskutoční v Múzejnej záhrade komorný koncert v podaní hudobného zoskupenia TRIO IMPRESSION – Terézia Sobeková – flauta, Eric Harrison – klarinet, Monika Harrison – klavír. V ich podaní odznejú skladby z obdobia 19. a 20. storočia.

Múzeum bude otvorené pre návštevníkov do 21.00 hod.

Vstupenky zakúpené v tento deň v iných múzeách platia aj pre vstup do Mestského múzea v Seredi.

– – –

Usporiadateľ:  DK – Mestské múzeum v Seredi

Kultúrni partneri podujatia: Mesto Sereď, Občianske združenie Vodný Hrad, Zväz vojakov – klub Sereď

Názov podujatia: Noc múzeí a galérií 2023 v Mestskom múzeu v Seredi

Program: Múzeum 10.00, 11.00 a 19.30 h komentované prehliadky expozícií a výstav v múzeu, otvorenie výstavy

– 15.00 h prednášky PhDr. Evy Vrabcovej: Pôsobenie katolíckej cirkvi

                                 v Seredi, Márie Dikovej: Z histórie Dolného Čepeňa – Gróf Štefan

                                 Takács Tolvay a grófka Irma, rod. Szászy, Ing. pplk. Ondreja Urbana:

Vojenská kariéra grófov Štefana a Jozefa Takács  Tolvayovcov

Múzejná záhrada:  – 18.00 h komorný koncert  TRIO IMPRESSION

Miesto konania: Mestské múzeum v Seredi a Múzejná záhrada, Ul. M. R. Štefánika 8

Dátum a čas konania podujatia Noci múzeí a galérií: 13. mája 2023, 10.00 – 21.00 hod.

 

Mária Diková, vedúca Mestského múzea v Seredi

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img