ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Rastliny vždy rástli a rásť budú

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ľubomír Veselický /  Primátor mesta Ondrej Kurbel reagoval na rokovaní MsZ 13. 4. 2023 na interpeláciu Slávky Kramárovej, ktorou sa pýtala, či je doplnený stav pracovníkov údržby mesta.

Primátor na interpeláciu odpovedal, že manažovanie oddelenia delegoval na vedúceho oddelenia pána Laluščiaka, ktorý o doplnení stavu rozhodne vo vlastnej kompetencii.

Poslanec Ján Himpán potvrdil, že o stave pracovníkov na oddelení údržby mesta hovoril s primátorom už 27. februára.

A teraz malá časová os. V pondelok 27. februára 2023 bolo dohodnuté, že k obsadeniu a doplneniu  pracovníkov údržby mesta bude stretnutie. Do 13. apríla 2023 ešte nebolo, no kosba už začala. Jánom Himpánom avizované sťažnosti na nepokosené zelené plochy sa už objavujú. Problém  teda ostal otvorený. Aj keď samotné nekosenie zelených plôch vôbec nie je  kardinálny problém Serede a  údržba verejného priestoru nie je iba kosenie.

Rozkvitnuté púpavy a iné byliny v meste osobne vôbec nepovažujem za tragédiu. Rastliny pri priaznivých klimatických podmienkach vždy rástli a rásť budú. Pokosené plochy sú síce pekné na pohľad, ale mali by sme si uvedomiť aj to, že kosením kvetov z nich vyháňame opeľovače. Inak povedané . Kašleme na včely, motýle, chrobáky, pestrice a čmeliaky, lebo pohľad na vykosenú trávu je nám milší ako  životné podmienky hmyzu, ktorého počet druhov klesá. Na sociálnych sieťach sa udomácnil výrok  o vysokej tráve, v ktorej  sa strácajú deti a psíky. Hlúposť  ľudí víťazí nad faktom, že ani Wikipédia nepozná prípad, kedy sa nejaké dieťa v tráve stratilo.

Nie je zanedbateľné, že vyšší trávny porast znižuje teplotu ovzdušia v horúcom lete. Východiskom sú nekosené  plochy a vysievanie medonosných rastlín. Lenže to by sme museli myslieť aj na iných zástupcov flóry a fauny.  Nie iba na seba.

foto: autor

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Evidentne autor nikdy nezbieral exkrement po psikovi….doporucujem mu to aby zistil aky je rozdiel zdvihat medzi pokosenou a nepokosenou travou…s tou klimou a bzuciakmi ste ma vazne dojal…zabudli ste aj klieste spomenut!!
    A este pre info_ta chrobac nemizne pretoze je pokosena trava!!skuste porozmyslat preco asi….mate dost rokov aby ste nato prisli….

  2. Ja sa čudujem ako dokáže pán V zrazu meniť pohľad na vec. Keď ste boli vo vedení 12 rokov nevadilo vám že sa všetko kosili na 0.5mm??? Teraz vám zrazu ide o opelovace…. 😀
    Vy ste strašne smiešny. A keď vám nesmakoval pohľad Himpana, prečo ste ho tam držali 12 rokov? Jaj už viem, on totiž popustil miest v zastupku Sidorovi za „definitívu“ na úrade.
    Mimochodom, pod novým vedením aj s menej ľuďmi zbadajú robiť viac roboty ako za vás. A len tak pre istotu sa spýtam, koľkokrát dávalo minule vedenie na úseku údržby mesta fúkať zamestnancom? Koľkokrát sa boli pozrieť na ich prístup k práci? Všade kam došli 4 pozerali a jeden robil, to že od 7 zháňali „jogurty“ a „decká“ ani nehovorím.
    Inak tento zúfalý pokus o ochranu opelovacov vyznieva dvojnásobne trápne keď si človek uvedomí že na mestskom pozemku -predzahradke- pána V dominuje štrk. Takto sa chodí príkladom…..

  3. No, nejako sme veľmi sfajnoveli. Možno, že niektorým ľuďom by vyhovovalo, keby sa všetko zabetónovalo. Mnoho ľudí, ktorí majú rodinný dom si kupujú nie semená trávy, ale lúčne semená. Že sú okolo nás skládky odpadu to im nevadí, ale že je nepokosené, to áno. No aby sa k vôli psom kosilo?

  4. 11:07 kosenie…
    Ano aj kvoli psom! Aj kvoli detom! Aj kvoli ludom ktorym to vadi a neni ich malo len aby ste boli v obraze….
    A predstavte si mne osobne vadia skladky odpadu…a vadi mi aj ako sa obnovil maly park…mam tym na mysli pomer betonovych kociek a travy_stromov aj by ste nahodou nepochopili…..

  5. Hento – LV – to je vase mestske? lebo hentoho je tu skoda. Ono to vsetko vie, vsade to bolo a tak. Nemohli by ste z toho spravit min. zastupcu richtara, aby ste mali konecne krasne a prosperujuce mesto. ono by vam to radilo.
    Či?

  6. Veselicky,nemylte si skaredu burinu z lucnou vysadbou,uz ste dost stary chumaj aby ste to pochopili a netarali o cmeliacikoch,asi im zavidite,ze oni opeluju a ten vas zosuverenec len tak z poslednych sil vrrzga.

  7. Primátor síce delegoval manažovanie oddelenia na vedúceho, tým však nie je dotknutá jeho povinnosť kontroly podriadeného a taktiež ťarcha zodpovednosti za rozhodnutie podriadeného. Čiže zodpovedným za toto je občanmi volený…

  8. Pán Veselický ,mohol by ste sa vyjadriť či aj za vášho vedenia boli robené čistky na MsÚ, tak ako to robia teraz naši „mocipáni“. V rámci „ich“ zákonov ..“lebo podľa nich sa to takto môže“… Len som zvedavá čo na to poslanci ? Všetko je o peniazoch a myslím, že aj o rozpočte, či sú tam nejaké odložené ,na takéto výdavky😉

  9. ked nastupil brucho s krajčom a veslom pred 12 timi rokmi tak vymietli celý úrad a aby to nevyzeralo blbo tak formalne urobili vyberove konania. Jedno vyhrala napríklad krajčová sestranica. Samozrejme ved bola najlepšia

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img