ISSN 1337-8481

sobota, 27. júla, 2024

Naša snaha o rekonštrukciu seredského štadióna mala od počiatku vážne trhliny

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ľubomír Veselický /   V máji 2018 po víťazstve nad FK Noves Spišská Nová Ves v 29. kole II. futbalovej ligy  si ŠKF Sereď zaistila postup do Fortuna ligy. Postup seredského Áčka vyvolal  eufóriu. Podmienkou zotrvania v prvej lige však bolo mať do dvoch rokov štadión na úrovni, ktorá bola určená  Smernicou  Slovenského futbalového zväzu o infraštruktúre štadiónov 2018 a následne Smernicou o infraštruktúre štadiónov 2022 z 2. 4. 2019.

Na mieste by bola možno aj otázka, kto mal na prvej lige záujem. Kto tak veľmi túžil po tom, aby  seredské Áčko  hralo najvyššiu súťaž?  Boli to viac fanúšikovia, ktorí v nedeľu chodili na štadión, aby videli na ihrisku domácich hráčov bývajúcich v Seredi a blízkom okolí? Alebo tí, ktorí do klubovej kasy neraz dávali svoje peniaze s vidinou ich návratu niekedy v budúcnosti, keď klub bude mať silnejšiu pozíciu?  Chceli to jedni i druhí. Kto viac, je otázne.

Futbal je prezentovaný ako najobľúbenejší šport umožňujúci  telesný rozvoj, športové vyžitie a zdravý životný štýl.  O tom, že futbal je aj tvrdý biznis vieme všetci, len o tom sa viac mlčí, ako hovorí. Nedostatok vlastných financií a tvrdé podmienky SFZ  sa ukázali ako vážne  prekážky na  prvý pohľad jednoduchej úlohy. Postaviť moderný a prvej lige zodpovedajúci štadión.

Liga bežala. Boli  prestupy hráčov, ale aj výmeny trénerov. Na Stromovej ulici sme dokonca mali futbalových imigrantov z Afriky. No radosť zo seredského Áčka v najvyššej domácej futbalovej súťaži trvala iba do mája 2022.

Zatiaľ čo futbalisti striedavo vyhrávali a prehrávali, starý štadión prežíval svoju vlastnú drámu. Reči o tom, ako sa primátor Martin Tomčányi  problému nevenoval, odmietam. Bol som dosť blízko a viem, že jeho snahy troskotali na nerozhodnosti riadiacich funkcionárov  ŠKF.  Povedané inak. Ak sa dvaja dohodnúť chcú, tak sa dohodnú.

Nie nepodstatnou skutočnosťou je to, že prvé rokovania s Ing. Repom zo STAVOKOVU PROJEKT s.r.o.  mal konateľ SMS Ing. Karol Andrašík a bývalý primátor Ing. Martin Tomčányi. Odhad projektantov pôvodnej  rekonštrukcie štadióna (vizualizácia bola predstavená poslancom)  sa vo finančnom vyjadrení pohyboval od 16 – 18 miliónov eur. Po zvýšení cien stavebných materiálov v r.2021-2022 by išlo o sumu cca 22 – 24 miliónov eur. Mesto malo reálne dotáciu 2 milióny. Preto hľadalo iné riešenie, úsporný projekt len s novou hlavnou tribúnou. Ani toto riešenie nemalo a ani dnes nemá finančné krytie, nakoľko je potrebných cca 6 miliónov eur. O chýbajúcich cca 4 miliónoch môžu rozhodnúť výlučne poslanci MsZ. Nie primátor,  nie futbalisti. A finančná podpora SFZ ? Lepšie nekomentovať.

Bolo  chybou, že sme na začiatku ako poslanci pozerali na rekonštrukciu futbalového štadióna iba cez optiku peňazí. Finančná injekcia v podobe dvoch miliónov eur tento jednoduchý pohľad iba umocnila. Žiaľ zámer na získanie ďalších dvoch miliónov od ŠKF s dvomi miliónmi z rozpočtu mesta naplnený nebol. Bolo tu ale niečo, čo nahlas a veľmi dôrazne posúdené nebolo. Smernica  Slovenského futbalového zväzu o infraštruktúre štadiónov 2018. Prikladám  ju k článku ako prílohu. Táto mala byť povinnou prílohou materiálu na rokovaní zastupiteľstva, na ktorom sme prijali rozhodnutie, že ideme do rekonštrukcie futbalového štadióna. Nie, že by sme ho nechceli alebo nepotrebovali. Podmienky pre vybavenosť prvoligového štadióna však jasne hovorili, že finančné nároky na uskutočnenie rekonštrukcie vysoko prekračujú možnosti mesta i klubu ŠKF. O vplyve z roka na rok stúpajúcich cien stavebných  materiálov ani netreba hovoriť.

No boli tu aj špecifické vnútorné  limity. Štadión z troch strán obkolesený rodinnými domami, na štvrtej len niekoľko metrov od hrádze. Jeho plocha je presne určená hranicami pozemku. Na umiestnenie všetkého, čo smernica SFZ požaduje, nie je dostatočná.  Odkúpenie susediaceho objektu a pozemku od bývalej spoločnosti OKAMEA (v konkurze bola od 25.08.2016) by možno riešilo najviac ak počet povinných parkovísk. K tomu prirátajme  tri tenisové kurty,  ktoré boli vybudované  pred mnohými rokmi. Nepamätám si, že by niekedy bola vážna reč o tom, kam umiestniť tenistov. Tieto skutočnosti dodnes mnohým  kritikom dnešného stavu štadióna zo zreteľa unikajú.

Obraz krokov, ktoré so zámerom uskutočnenia rekonštrukcie boli urobené,  pomenoval Bc. Adrián Ševeček  v článku s názvom  Príbeh rekonštrukcie nášho prvoligového štadióna. Vrelo odporúčam jeho prečítanie.

https://www.seredskenovinky.sk/clanok/2022-06-21-pribeh-rekonstrukcie-nasho-prvoligoveho-stadiona

Primátor Ondrej Kurbel pokračuje v tom, čo bolo v záujme získania nového futbalového štadióna urobené. Jeho dnešný stav je asi tým najboľavejším problémom  Serede. No na jeho rekonštrukciu bude potrebný veľmi veľký balík peňazí.

Zástupca STAVOKOVU PROJEKT s.r.o. Ing. Jaroslav Repa vnímal 30. marca 2023 vo veľkej zasadačke mestského úradu  prítomnosť tridsiatich piatich obyvateľov, siedmych poslancov, štyroch zamestnancov mesta a dvoch kameramanov  ako prejav veľkého záujmu o futbal. Pre mňa bola taká účasť sklamaním.  Lebo ak by z tých 600 až 700 divákov, ktorí  chodievali na futbal, prišla iba tretina, tak veľká zasadačka mestského úradu mohla byť plná. V takom prípade sa zhruba dvesto prítomných mohlo o aktuálnom stave futbalového štadióna a možnostiach jeho rekonštrukcie  dozvedieť to podstatné priamo od tých najpovolanejších. Medzi ľuďmi  by potom  nemuselo kolovať toľko dohadov a  obvinení, ktoré všetko iba zahmlievajú, ale nič neriešia.

Príllohy:

Smernica_Slovenského_futbalového

Príbeh_rekonštrukcie_nášho_prvol

 

zdroj: Mesto Sereď

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Výborný článok. Presne vystihnuté. Ideme robiť niečo a ani nepoznáme podmienky za akých sa to dá robiť ☹️. A takto to vyzerá v mestských SRo. Máme 2 milióny a rozpočet na 16. A poslanci nech hľadajú peniaze. A bývalé vedenie mesta… škoda reči

  2. Ale tá OKAMEA by sa kúpiť mala. Mesto má dostať peniaze za utečencov s ktorými sa nepočítalo. A čo tak za ne to kúpiť ? Teraz je jedinečná možnosť rozšíriť priestory ktoré chýbajú…. Tam je veľký potenciál… na všeličo

  3. Vaša rekonštrukcia štadióna mala trhliny? Grand Canyon by bolo výstižnejšie pomenovanie. Koniec koncov, všetci vieme ako to tu za býv.vedenia ne-fungovalo. Futbal bol priorita č.1, všetko ostatné bolo vedlajšie.

  4. Zúfalstvo okolo štadióna pokračuje ďalej. Chcem niečo postaviť za 5-6 mil., kým sa rozhýbem, zoženiem nejaké peniaze, popritom vybavujem veci, stupňu ceny materiálu a prác, štadión už za tých 5-6 mil. nepostavím, už je odhad na 15 mil. Samozrejme do toho ešte amaterizmus, že naplánujem niečo čo sa na daný pozemok ani nezmestí, úplne prestrelený, nereálny koncept, ktorý bol vopred odpísaný na neúspech. Toto zúfalstvo pokračuje ďalej, ceny pôjdu hore, o 2 roky bude štadión nacenený na 20 mil. Motáte sa v začarovanom kruhu. Radšej zrekonštruujte kaštieľ.

  5. Lubos, vidim, ze si zacinate uvedomovat moznu trestnopravnu zodpovednost za vzniknuty stav a tak sa snazite ciastocne menit retoriku v komunikacii tohto FATALNEHO ZLYHANIA byvaleho primatora a vacsiny poslancov byvaleho MsZ.

    Dovolim si DORAZNE pripomenut, ze ste na vsetko boli VEREJNE UPOZORNOVANI a vsetky vase verejnosti zname rozhodnutia a zlyhania boli dokumentovane a zverejnene!!

    Aj Ty OSOBNE si hlasoval za CISTY NEZMYSEL a z predmetneho zastupitelstva je dolezite pripomenut aj POSTUP primatora Tomcanyiho pred hlasovanim.

    Len zopar poslancov bolo pricetnych a hlasovali proti, alebo sa zdrzali. Vy,ktori ste CHORY a NEREALNY ZAMER odsuhlasili, ste si VEREJNE a hlasito ZATLIESKALI.

    Hanba vam vtedy aj teraz !!

    Tlieskali ste VLASTNEJ HLUPOSTI, AROGANCII a to vymyslenej a naplanovanej za peniaze nas obcanov.

    Vysledok VASEJ HLUPOSTI a AROGANCIE MOCI vidite.

    Je to LEN VASA a aj osobne Tvoja ZODPOVEDNOST Lubos!!

    https://www.sered.sk/materialy_msz/zapisnica/2019-06-19_91_zapisnica_msz.pdf

    http://archiv.seredonline.sk/clanky/mesto-sered-bude-vdaka-hlasovaniu-poslancov-msz-financovat-sportovy-klub-milionom-eur-poslancov-ani-primatora-mozne-prepojenie-klubu-na-kriminalne-podsvetie-nezaujimalo/index.html

    A samotne video z trapnej demonstracie arogancie moci a hluposti vacsiny poslancov MsZ a vedenia mesta.A Tvojej Lubos…

    https://www.youtube.com/watch?v=eIVuNYYjynU

  6. Anonym to posledne si velmi dobre trafil,rozpocet bol od zaciatku na 20mil. len futbalova loby to tajila,mysleli si,ze mesto to cez uver zatiahne.

  7. Ale ale ale, súdruženko Veselický, však napíšte pravdu. Futbalisti vám naháňali hlasy, preto ste im furt odklepávali dotácie. Navyše sa jedná o súkromný klub, ktorý má majiteľa. A dúfam, že konečne nadíde čas aby ste sa zodpovedali. Potom vypisujte bludy aké chcete. Presne ako napísal pán Majko, vo vlastnej arogancii a pocitu nedotknuteľnosti ste si po odhlasovaní mega kktiny ešte aj zatlieskali. Pritom ste tlieskali vlastnej debilite.

  8. Vesloooo, akosi zabudas, že tieto podľa teba jasné „trhliny“ ste dva roky aj s Bruchom tajili pred verejnosťou. Každému bolo jasné, že majitelia mali veľké oči, alebo radšej inak Starecek je taký jednoduchší, ten možno aj naozaj veril ale Bucha, ten rozmýšľal nad iným.
    No a bruško aby si ich nepohneval, tak dva roky pritakaval a tváril sa, že všetko bude…
    A inak Veslo, zlad si s bruškom noty, veď on na zastupku tvrdil, že problém je pán Slávik…😂
    Fakt je taký, že ste to posrali na celej čiare, od prvého stretla s projektantom musela byť jasná približná cena, ale v duchu vašej Nekomunikacie ste boli ticho kým to neprasklo, manažéri najlepší na svete ste fakt …

  9. Šak na zastupiteľstvách bolo vidieť, ako ste tlačili na niečo, o čom ste nemali ani páru. Keď sa pýtali poslanci, čo to bude stáť, nikto nevedel povedať. Mali ste dva mega z vlády a svojich, no, svojich, mestských, teda peňazí nás všetkých, 750tis. A tlačili ste sa do niečoho, čo bolo aj debilovi jasné, že bude niekoľkonásobne drahšie. Prečo? Nech si odpovie každý sám. Za toto by mal niekto niesť zodpovednosť. Snáď sa primátor preberie a dá to riadne preskúmať.

  10. V prvom rade je zodpovedny p. ANDRASIK ved ked mu primator povedal ze je za to zodpovedny mal sa toho vzdat a nie sa tam drzat ktovie kolko eur to presne stalo a kolko z toho maju vo vlastnych vreckach ved je to len zburanisko

  11. teraz písať, že táto koncepcia mala hneď na začiatku trhliny, je zúfalá schizofrénia a strata pamäti. Bolo tam zopár poslancov, ktorí na to upozorňovali, aj to, že keď sa to bude robiť cez SMS-ku, poslanci stratia nad touto rekonštrukciou kontrololu. Pán Veselický, ak si to už nepamätáte, skúste si to prehrať z videonahrávky a znova si vypočujete ako bývalý prednosta nakričal na poslankyňu, že takéto klamstvo ešte nikdy nepočul.

    Skutočne v dobrom – nepíšte tieto vaše články, zhovaďujete len sám seba a dokazujete len to, že nemáte žiadnu chrbtovú kosť a už asi ani žiadnu pamäť.
    Tej však nepotrebujete veľa na to, aby ste si poriadne spytovali svedomie a od hanby sa už niekde skryli, najlepšie doporučujem venovať sa záhradke.

  12. Počiatky rekonštrukcie štadióna v mestskom zastupiteľstve boli naozaj búrlivé. Pamätné je rokovanie v kine Nova, kde zástanci futbalovej loby v stave podguráženom vykrikovali na poslancov, ktorí rekonštrukciu kritizovali. Ani Vy pán ex-viceprimátor, ani Váš chlebodarca, ste ani necekli. Útočilo sa na poslancov, ktorí mali zdravý rozum a chceli toto šialenstvo zastaviť. Vy buď máte naozaj krátku pamäť, alebo aj pol roka po voľbách len plníte pokyny. Chýba Vám súdnosť pán Veselický. A zrejme aj pamäť, ale ľudia si to pamätajú veľmi dobre. Až príliš. Niekedy je mlčať zlato.

  13. p. Veselický týmto článkom len pokračuje v zahmlievaní reality aká v tom čase vládla na MsÚ a medzi poslancami. Ja som sa trochu venoval poskytovaniu finan. dotácií pre ŠKF ešte v čase keď hrali 3. ligu a obrátil som sa písomne na primátora, aby mi poskytol kritériá, podľa ktorých sa prideľovali dotácie pre jednotlivé športové kluby v Seredi. Hlavne tie obrovské disproporcie medzi ŠKF a ostatnými šport. klubmi. V odpovedi nezostal nič dlžný svojej povesti odpovedať vyhýbavo a klamať. Aj na opakované naliehanie o vysvetlenie ma nakoniec odkázal na správnu radu ŠKF, kde mi všetky moje otázky vysvetlia…. Vyššie priložené video k tomuto článku veľmi dobre vystihuje a vysvetľuje, ako to medzi poslancami a magistrátom mesta fungovalo. Akýkoľvek archív (aj ten čo má SOL) vie byť pre mnohých ľudí veľmi nepríjemná vec.
    P.S. na zasadnutí MsZ z 13.4.2023 sa opäť potvrdilo, že väčšina poslancov svojim hlasovaním o navýšení dotácie pre ŠKF na 1. polrok 2023 opäť pokračuje v nezodpovednom prístupe voči občanom mesta Sereď, hoci pred vlaňajšími voľbami sľubovali niečo iné….

  14. Luboš konečne si vyšiel s pravdou von. Možno si sa len nechtiac preriekol ked si napísal že Smernica Slovenskeho futbalového zväzu mala byť POVINNOU prílohou materialov ktoré mali poslanci na rokovanie dostať. A kto podľa teba túto smernicu mal poslancom na rokovanie poskytnúť? Nebolo to náhodou vedenie mesta ktoré pripravuje materiály na rokovanie zastupiteľstva? A nebol si aj ty členom vedenia mesta ktoré túto smernicu ako sám píšeš mimoriadne dôležitú pre rozhodovanie poslancov poslancom zatajil a neposkytol?
    Keď som vtedy na zastupiteľstve povedal že suma za ktorú to chcú spraviť je nereálna a že bude oveľa vyššia tak ste neboli ochotní počúvať a radšej ste si všetci zatlieskali

  15. Zatlieskali si viackrát. Tie hlúpe 🐑 ani len nevedeli, za čo tlieskajú. Ale v takom dave sa stráca identita a preberá sa hromadný názor. Hlavne názor vodcu. V našom prípade 🐷 ťa.

  16. Až teraz je vidieť naozajstný prínos Solky a práce pána Majka pre mesto a jeho obyvateľov.Keby nebolo tohto archívu, ľudia by nevedeli koľko špinavostí bolo za Tomčániho v meste napáchaných.Ktohovie koľko peňazí to mesto stálo.A priznávam že aj ja som bol veľký kritik pána Majka a vyčítal som mu to jeho kritizovanie bývalého panstva na úrade.Teraz vidím ako som mu krivdil a mrzí ma to.Aspoň terajšie vedenie mesta by mohlo oceniť tú desať rokov dlhú drinu Solky.A ktovie čo ešte vyjde na svetlo sveta.Dúfam že pán primátor bude konať!!!!!!!

  17. Nechce sa mi to hľadať, kto viete, napíšte sem prosím konkrétne mená všetkých prítomných na tom zastupiteľstve, ktorí vtedy tlieskali, nie iba poslancov, všetkých.

  18. Použijem staré osvedčené, ak má niekto podozrenie alebo dokonca dôkazy o spáchaní trestného činu má podať oznámenie príslušným úradom. Pýtam sa urobil to niekto z tých čo boli vtedy pri tom a sú presvedčení že bol trestný čin spáchaný? Ak nie tak ide stále len o to že – niekto sa nabalil, kradol, podvádzal, nerozumel danej veci a boli hlupáci a toto môže zapĺňať stránky tohto média donekonečna. Čo očakávame že sa budú tí ktorých sa to týka hanbiť?
    Ale možno že , ako sa v SOL píše krok po kroku.

  19. To je ten smutný fakt, že zlodejina a nehospodárne konanie sa dá robiť aj v súlade so zákonom. Stačí na to „správne rozhodnutie“ tých „správnych ľudí“ na „správnych miestach“…

  20. Haló, pán Veselický??? Ešte predýchavate ako vám tu ľudia naložili? Vy ste naozaj indivíduum. Dvanásť rokov len šúchate s nohami, držíte hubu a krok, beriete zato nemalé peniaze a zrazu, takéto vytriezvenie. Bohužiaľ neskoro. Ak ste to ešte nepochopili, tak vám to napíšem polopate, ľudia sa rozhodli pre zmenu, pretože mali plné zuby predošlého vedenia mesta na čele s Tomčánym. Vy ako viceprimátor ste mali byť výrečný a vypisovať vtedy, nie teraz, keď ste už len každému na smiech. Na vašom mieste by som sa doma zamkol a nevystrčil od hanby ani nos z dverí. A plne dúfam, že toto boli posledné peniaze, ktoré ŠKF od mesta dostal.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img