ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Môj pohľad na návrh Štatútu Seredských noviniek

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ľubomír Veselický /12. APR 2023/  Na začiatok niečo z materiálu Sereď, v ktorej chceme žiť #teamOndro strana č. 15.

„Instagramová a mailová (marketingová) komunikácia chýba, čo by bolo vhodné zmeniť, smerom k mladšej populácii, nakoľko generácia do 40 rokov tvorí v meste Sereď takmer 45%.

Transparency International Slovensko je mimovládna organizácia, ktorá hodnotí regionálne periodiká po celom Slovensku. K hlavnému komunikačnému kanálu mesta Sereď – Seredským novinkám – sa vyjadrila konkrétne takto: “Číslo október 2021, periodika Sereďské novinky prináša iba oficiálny názor politického vedenia, diskusia úplne chýba. Venuje menej priestoru činnosti radnice, väčšina obsahu je o iných záležitostiach, informácie o budúcich rozhodnutiach sa prakticky nevyskytujú, časť informácií o aktivitách radnice nemá autora, propaguje vedenie radnice abnormálne často a počet fotiek starostu a vedenia radnice je zanedbateľný.” (zdroj TIS:

https://hlasnetruby.transparency.sk/podnet/d5b04bd50e0a9708c3342f60caef4e19e678cec7#1)

Seredským novinkám nechýba iba vyváženosť, ale aj atraktivita a zrozumiteľnosť, ktoré by pomohli čitateľom zorientovať sa v dôležitých oznamoch, podujatiach počas nasledujúceho mesiaca alebo zaujímavostiach zo Serede a zo života jej obyvateľov či občianskeho sektora.“

K spôsobu hodnotenia regionálnej tlače  spoločnosťou  Transparency International Slovensko.som sa v minulosti  vyjadril článkom, ktorý bol uverejnený 19. apríla 2017.

https://www.seredskenovinky.sk/clanok/2017-04-19-tyka-sa-aj-seredskych-noviniek

Transparency International Slovensko vytvorila kedysi súbor ukazovateľov, podľa ktorých hodnotí miestne periodiká. K tým ukazovateľom mám výhrady . Za zásadné však v súvislosti s návrhom štatútu považujem odpoveď na dve otázky.

Aká je záväznosť hodnotení Transparency International Slovensko pre regionálnu tlač? Prečo by sa naše noviny mali riadiť názormi expozitúry hoci aj celosvetovej organizácie so sídlom v Berlíne?

To naozaj nemáme dosť skúseností a vlastného rozumu, aby sme vedeli vydávať svoje noviny?

K negatívnemu  hodnoteniu SN, ktoré boli vydávané do konca roka 2022, iba toto. Je veľmi ľahké povedať, že: „Seredským novinkám nechýba iba vyváženosť, ale aj atraktivita a zrozumiteľnosť.“

Kým nie je presne povedané, v čom boli nevyvážené, prečo neatraktívne a čo v nich bolo nezrozumiteľné, tak takýto výrok považujem iba za prihrievanie vlastnej polievky, ktorá ešte nie je ani v hrnci.

Do konca roka 2022 rozhodovalo o zložení celej redakčnej rady výhradne len zastupiteľstvo a rovnako volilo aj tajomníka, po novom šéfredaktora/ku. Návrh Štatútu mestských novín Seredské novinky považujem za doklad o prevzatí kontroly nad tlačenými novinami primátorom mesta. Stačí pozrieť na tieto dve citované ustanovenia:

T R E T I A    H L A V A    Článok 7    Zloženie redakčnej rady

  1. Redakčná rada môže pozostávať najviac z piatich členov a je vytvorená nasledovným spôsobom:
  1. jedného člena redakčnej rady menuje a odvoláva primátor/ka mesta zo zamestnancov/zamestnankýň mesta;

T R E T I A    H L A V A    Článok 11a  Šéfredaktor/ka

  1. Šéfredaktora/ku menuje a odvoláva primátor/ka mesta zo zamestnancov/zamestnankýň mestského úradu alebo právnických osôb zriadených alebo založených mestom Sereď.

 

Spôsob výberu člena menovaného primátorom a zástupcu občanov žrebovaním (Článok 7, ods. 2) vylučuje z procesu tvorby redakčnej rady celé  zastupiteľstvo! Zoznam prihlásených záujemcov možno tiež niečo naznačí.

Prítomnosť poslanca v redakčnej rade (Článok 7, ods. 1) je ďalším dôkazom zvyšovania vplyvu vedenia mesta na obsah tlačených novín.

Požadovanie motivačného listu záujemcu na prácu v redakčnej rade (Článok 7, ods. 2) považujem za zbytočné. Veď preukázaním záujmu o prácu v redakčnej rade je predsa  už samotné prihlásenie sa.

Žiadať plnenie kvalifikačného predpokladu na funkciu člena redakčnej rady (Článok 7, ods. 3) akým je ukončené minimálne vysokoškolské vzdelanie II. stupňa v odbore žurnalistika, alebo úplné stredoškolské vzdelanie a najmenej dvojročné skúsenosti v mediálnej oblasti je peknou ambíciou. Som ale zvedavý na tie davy záujemcov.

Nepochopiteľné je  zrušenie  odmeňovania za prácu v redakčnej rade.   (Pozri –  Zápisnica zo zasadnutia Komisie sociálnej a kultúrnej pri MsZ vSeredi, ktoré sa konalo dňa 05.04.2023..

Rozprava:MDS  – zostáva naďalej redakčná rada –kontrolný orgán, 5 členov – návrh –redakčná rada bez nároku na honorár, odmena iba za autorské práva )                      

Za prácu odmena patrí!

Štatút nehovorí o alternatíve  nerokovania v zbore. (Článok 9, ods. 1) Predpokladám že ide o prevzatie starého spôsobu hlasovania mailovou formou. Tento spôsob rozhodovania mohol byť v štatúte pokojne uvedený.

Štatút neuvádza konkrétne kritériá vyváženosti, objektivity a plurality SN (Článok 12 ods. l).Ide preto iba teda o pekne znejúce  deklaratórne vyhlásenie. Žiaľ úplne nekontrolovateľné.

Na záver perlička.

V dôvodovej správe k návrhu štatútu  je uvedené: „Materiál takisto prešiel konzultáciou so zástupcami a zástupkyňami odbornej verejnosti z mediálnej oblasti.“ Dokonalá utajenosť mien tých „zástupcov odbornej verejnosti z mediálnej oblasti“ je zrejme novou formou sľubovanej transparentnosti v oblasti poskytovania informácií.

Ľubomír Veselický

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Na začiatku rokovania mestského zastupiteľstva 13. 4. 2023 primátor Ondrej Kurbel tento bod z programu rokovania stiahol. Nepochybujem však o tom, že o Štatúte Seredských noviniek ešte v budúcnosti budeme počuť.

  2. Počul som, že súčasné zloženie mestského zastupiteľstva nestojí za nič. Stačí si pozrieť dnešnú rozpravu k bodu programu o dotáciu pre ŠKF. Nevedel som, či sa na tých farizejoch smiať, alebo plakať. Snáď to ľudia videli.

    A ešte niekoľko otázok na pána Veselického. Prečo k tomuto z vašej strany nevznikol článok? Zdá sa vám v poriadku, ako je mesto doslova „dojené“ futbalom? Som presvedčený, že to bola téma oveľa dôležitejšia, pre „Váš pohľad na…“
    Prečo nekritizujete okrem iného aj to, ako skončila otázka mestského štadióna?
    Ide mi týmito otázkami o to, že vnímam frekvenciu vášho písania za dosť plodnú, zhodou náhod však len na témy, ktorými by bolo možné zhadzovať prácu súčasného primátora a jeho tímu. To náhoda, myslím si, nebude. V neposlednom rade, ak by takto plodne písalo ešte 5-6 ľudí, nezmenilo by to Seredské novinky na blogerské fórum?
    Ja som bol váš volič, myslím si o vás, že ste inteligentný človek a často sa s vašimi názormi i postrehmi v plnej miere stotožňujem. Ale…ďalej už nie takto okato prosím…a ak, tak vyvážene na obe strany. Potom vaše písané slovo získa aj váhu. Ďakujem.

  3. Zodpovedný občan 13. apríla 2023, 18:12!
    Článok týkajúci sa nášho štadióna je pripravený. Financovanie futbalistov je vecou zastupiteľstva.

  4. Pán Veselický, farizejsky sa vyhovárate, že dotácia pre futbalistov je vecou zastupiteľstva. Ale minulý rok, keď sa futbalistom mimoriadne schvaľovalo vyše 90 000, tak ste hlasovali aj za zmenu VZN, len aby sa im to umožnilo. Bola to strašná chyba! Je to tak ako povedala Fačkovcová- otvoril sa priestor aj pre druhých žiadateľov, vytvoril sa precedens. .A to sa už aj deje. Kto chce peniaze pre šport, tak nech len zakričí a pošle na mesto žiadosť, hocikedy, kedy len bude chcieť. tak ako to urobili basketbalisti a florbalisti. Najlepšie sa je oháňať detičkami, že im chceme pomáhať. Dúfam, že to urobia aj iné kluby. Toto má na zodpovednosti vaše vedenie. prosím, napíšte aj o tomto článok, lebo to je pre nás Sereďanov oveľa dôležitejšie ako nejakú štatút novín. Len nech sa dáva a lejú peniaze do športu, na úkor opravy ciest a chodníkov. Dobre to povedala aj kontrolorka, dotácie nie sú pre to, aby sa niekto existenčne zachraňoval, ale ako niečo čo je nadstavba pre športovú činnosť. Len žiaľ, za vášho vedenia ste to takto pobabrali.
    Ak máte teraz toľko voľného času na písanie článkov, skúste ho využiť aj na spytovanie vlastného svedomia!!!!

  5. Sú noví poslanci a vedenie, netreba sa vyhovárať na zlé VZN. Nemali dať na futbal už ani korunu, Mal sa spraviť najprv novy system prideľovania dotácii upraviť VZN a hotovo. To sa budú noví poslanci teraz do kedy vyhovárať na staré vedenie!

  6. Veslo, že ty není hanba. To, že SN si tu fungovali bez pravidiel pod tvojou taktovkou roky to ti nevadilo. Teraz niekto tomu chce dať pravidlá a už sa ozyvas. Ty máš vôbec chochmes hovoriť o tom, že v rade bude mať primátor jedného človeka? A že doteraz bola polovica ľudí na výplatnej páske mesta ti nevadilo? To je tá objektivita, keď v nezávislej rade sedia ľudia priamo závislí od podpisu primátora či dostanú odmenu? A boli tam traja po novom len jeden. To, že tam sedeli ľudia nielenže bez vzdelania ale aj profesionálnej väzby na médiá to ani nehovorím…
    Potom sa samozrejme diali také „náhody“, že tvoj kritický pamflet proti Kurbelovi sa do tlačených SN zmestil ale jeho odpoveď už nie…
    A mimochodom, nie je úlohou rady akéhokoľvek médiá rozhodovať čo sa bude a čo nie tlačiť ale dozerať na to či je médium vyvážené a kvalitné, len to ti v tej svojej komunistickej hlavičke, kde vždy musí niekto z pozície moci rozhodnúť asi aj o tom či môžeš ísť na záchod ťažko pochopíš…

  7. K návrhu štatútu uvádzam dodatočne niekoľko faktov.
    Časť zápisnice legislatívno- právnej komisie z 11.4.2023:
    BOD č. 2 Štatút Seredských noviniek Materiál uviedla Bc. Sabová Dudášová
    Uznesenie č. 45/2023 Komisia materiál prerokovala a odporúča štatút Seredských noviniek prerokovať na MsZ dňa 13.04.2023. Hlasovanie: PRÍTOMNÍ: 7 EČ, MK, MH, MTo, MTa, MI, PJ ZA: 0 PROTI: 6 EČ, MK, MTo, MTa, MI, PJ ZDRŽAL SA: 1 MH Komisia neodporúča štatút Seredských noviniek prerokovať na MsZ dňa 13.04.2023

    Časť zápisnice Komisie sociálnej a kultúrnej z 5. 4. 2023
    Z á p i s n i c a zo zasadnutia Komisie sociálnej a kultúrnej pri MsZ v Seredi, ktoré sa konalo dňa 05.04.2023 – Pripomienky:
    JJ – vyvarovanie v štatúte slova „ spravidla“, ďalej nelimitovať sa stranami, zadefinovať „verejný sektor“, nie je spomínané odmeňovanie šéfredaktora, verejnosti, volenie predsedu – chýba mechanizmus voľby, čl. 11 ods.9 písm. d – „zverejnené fakty musia byť „overiteľné“ doplniť o „overené“
    PE – aby boli na začiatku dohodnuté podmienky honoráru pre prispievateľov z radov verejnosti Komisia sociálna a kultúrna prijala Uznesenie č. 50/2023 Odporúča schváliť Štatút Seredských noviniek so zapracovanými pripomienkami. Hlasovanie: prítomných: 9, za: 9 – JJ, AD,PE, RK,DŠ,MSD,JV,VG,LVD proti: 0, zdržal sa: 0

    11. 4. 2023 neprerokovala návrh štatútu Komisia pre rozvoj mesta a životného prostredia, pričom informácie o nových investičných akciách a zámeroch mesta budú aj v budúcnosti obsahom tlačených Seredských noviniek, pre ktoré štatút bude základným regulatívom.

    Do svojho programu ho 3. 4. 2023 Školská, športová a bytová komisia tiež nezaradila . Informácie o školách a športovom živote v Seredi zrejme tiež budú v Seredských novinkách aj v budúcnosti.

    Návrh štatútu Seredských noviniek neprerokovala 4. 4. 2023 ani Komisia finančná a majetková. V blízkej budúcnosti ale otázka nákladov na vydávanie Seredských noviniek bude mať priamy dopad na výdavky mesta. Znovu pripomínam, že verejné obstarávanie na dodávateľa Seredských noviniek mesto stále nevyhlásilo.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img