ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Koncert Natalky z kapely Tik Tu (Sloboda v speve a hudbe)

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Od 24. februára do 24. marca 2023 sa konal Ukrajinský mesiac v Európe (Ukrainian Month in Europe) v rámci projektu Re-Source! Ukraine, financovaného Švédskym inštitútom. Európske organizácie z oblasti kultúry, zapojené do tohto projektu, pripravili počas Ukrajinského mesiaca v Európe rozmanité podujatia, upozorňujúce na spoločenské a kultúrne zmeny, ktoré sú dôsledkom invázie Ruska na Ukrajinu.

Jednou z participujúcich organizácií Ukrajinského mesiaca v Európe bolo aj kultúrne centrum Malý Berlín v Trnave. Medzi podujatiami, ktoré zorganizovalo, bol koncert ukrajinskej kapely Tik Tu. Nepoznala som ju, ale zo zvedavosti som si vypočula niekoľko jej pesničiek na internete. Zapáčili sa mi. Pripadali mi vzletné, a zároveň ústretové a úprimné, na nič sa nehrajúce. Preto som sa rozhodla, že na koncert zájdem.

Kapela Tik Tu bola založená v roku 2014 v meste Ternopiľ. Jej hudba je pestrá. Dá sa označiť ako indie pop, no je ovplyvnená aj folkom, psychedelickým popom, trip-hopom, synth-popom či elektronickou hudbou, ba možno v nej nájsť i prvky funku, dub-stepu a ľudovej hudby. Na koncertoch kapela využíva hudobné nástroje aj samplery. Speváčka Natalka Bahriy s ľahkosťou spieva v ukrajinčine, v angličtine i v litovčine, pretože v detstve v Litve žila. To ovplyvnilo aj názov kapely – po litovsky znamená „Len ty“. Tik Tu vydali dva úspešné albumy: Shuma (2016) a Ulitakis (2019). V rámci svojho turné v roku 2019 navštívili aj Slovensko. V roku 2022 založili Musicians Defend Ukraine Fund, ktorý pomáha hudobníkom bojujúcim na ukrajinskom fronte.

Od cesty do Trnavy ma neodradil ani neskorší oznam na webovej stránke Malého Berlína, že koncert napokon odohrá a odspieva multiinštrumentalistka a speváčka Natalka Bahriy sólo.

V deň podujatia, teda v sobotu 18. marca 2023, som si užila „lahôdku“ v podobe takmer päťdesiatminútového meškania vlaku do Trnavy. Mala som však dostatočnú časovú rezervu a do Malého Berlína som prišla načas. Koncert prilákal obecenstvo rôzneho veku, slovenské i ukrajinské. Uskutočnil sa v hlavnej sále a okrem stoličiek pre poslucháčov bolo pred pódiom pripravené aj miesto na tancovanie.

Krátko po 20.00 hod. predstúpila pred obecenstvo Natalka Bahriy, ktorej príhovor bol tlmočený do slovenčiny. Vysvetlila, čo sa vlastne stalo: istý ukrajinský umelec sa v zahraničí nepekne vyjadril o Ukrajine i o jej armáde. Ukrajinské ministerstvo kultúry potom nechcelo dovoliť ukrajinským umelcom cestovať do zahraničia a na to doplatili aj dvaja hudobníci z kapely Tik Tu, ktorí museli ostať doma. Pricestovať mohla len Natalka, žijúca momentálne v Taliansku. Nemohla však predávať cédečká, lebo aj tie ostali na Ukrajine.

I sama Natalka sa však všetkým prítomným postarala o pekný hudobný zážitok. Koncert začala hrou na viole a neskôr okrem nej hrala i na klávesoch či na flaute. Využívala aj elektroniku – sampler a looper. Hudba bola sugestívna, prevažne hravá a rytmická a viacerých poslucháčov zlákala pohybovať sa do rytmu či ísť si rovno zatancovať pred pódium. Show podčiarkovala pestrofarebná hra svetiel reflektorov. Natalkin hlas bol cituplný, no zároveň veľmi príjemný a pokojný. Obecenstvu sa počas koncertu prihovárala hlavne po anglicky a miestami ďakovala za potlesk po taliansky, čo však nikomu neprekážalo. Interpretovala pesničky kapely Tik Tu ako Koniki, Kukuti, Sive more či Koroľ ptahiv. Pred pódiom a občas i po pódiu pobehovalo a tancovalo malé dievčatko. Prispievalo k pohodovej neformálnej atmosfére. Keď znela pesnička o sivej mačke s názvom Kotku, melódia sa naozaj odvíjala ako klbko pod mačacími labkami a ja som myslela na jej psychedelický animovaný videoklip, ktorý mi vzdialene pripomína videoklip pesničky Karpatskyi rap ďalšej ukrajinskej kapely – DakhaBrakha. Počas pesničky Nicho ne hochu si niektorí poslucháči nielen zatancovali, ale aj zaspievali v refréne. I pesnička Aero bola vzdušná, tanečná, hudba sa rozpínala a objímala všetkých prítomných. Približne hodinový koncert uzatvorila pesnička All My Gods, s ktorou kedysi slávila kapela Tik Tu veľký úspech: patrila medzi najlepšie skladby amerických rebríčkov v roku 2015.

Spev a hudba všeobecne patria k najkrajším prejavom slobody. Večer pokračoval milými rozhovormi v atmosfére spolupatričnosti.

Agresia Ruska na Ukrajine napáchala už strašne veľa zla. Pevne však veríme, že napokon dobro zvíťazí.

 

Ružena Šípková

Foto: autorka

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img