ISSN 1337-8481

pondelok, 29. apríla, 2024

Hlas Ameriky významne prispel k pádu komunistického režimu v Československu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Na dobu pred ´89 rokom si spomínam dobre. Cestovanie výrazne obmedzenéa ešte aj pri prechode hraníc socialistických krajín, nám obracali vrecká, rozoberali obložené chleby a vytláčali obsah zubnej pasty  aby colníci zistili, či náhodou nemáme pár sto vlastných Kčs schovaných na  nákupy tovaru, ktorý bol v ČSSR nedostupný.

Ak sme chceli vedieť niečo nielen o dianí v zahraničí, ale dokonca aj u nás doma, „na tajnáša“ sme počúvali zakázané a v danej dobe režimom aktívne rušené vysielanie  rozhlasových staníc  Slobodná Európa a  Hlas Ameriky.

Práve tieto rozhlasové stanice zohrali významnú úlohu aj následne v revolučnej dobe okolo novembra 1989.

Dnes niečo o Hlase Ameriky.

Pred 81 rokmi vznikla rozhlasová stanica Hlas Ameriky / Voice of America. Rozhlasovú stanicu založila a financovala Federálna vláda USA.
Vysielanie v slovenskom a českom jazyku  Hlas Ameriky začal v roku 1942 a skončil v roku 2004.
Spolu s ďalšími stanicami vysielajúcimi zo zahraničia pre Československo, bola zakázanou a rušenou rozhlasovou stanicou označovanou za „štvavú vysielačku“.

Hlas Ameriky významne prispel k pádu komunistického režimu v Československu.

 

 

Čosa dozvieme z Wikipedie?

Hlas Ameriky (Voice of America, VOA) je multimediální zpravodajská společnost a instituce pro oficiální zahraniční vysílání vlády USA. Začala jako rozhlasová vysílací stanice v roce 1942, později přidala televizní vysílání a internetové zpravodajství v angličtině a dalších 30 jazycích. Hlavním posláním Hlasu Ameriky je šíření informací do zemí, kde panuje jistá dezinformovanost nebo cenzura. Vysílání v češtině bylo zahájeno v březnu 1942 a pokračovalo do 27. února 2004.

Na jeho rozhlasových vlnách vysílali pořady osobnosti jako Jan Werich, Jiří Voskovec, Jaroslav Drábek či Josef Škvorecký a Ivan Medek. V letech 1950–1964 a 1968–1973 bylo vysílání na území Československa rušeno.

Etika a kritika

Již první vysílání obsahovalo slova „Zprávy pro nás mohou být dobré nebo špatné – my vám vždy řekneme pravdu.“

Část akademické sféry a někteří komentátoři označují VOA za formu propagandy, a to je občas předmětem sporů. Argumentují, že VOA je placená vládou, a tak přirozeně přináší politický pohled blízký Vládě USA a propaguje běžný život v USA.

Vyšla však také Charta VOA ve formě zákona. Tato charta požaduje, aby VOA byl „konsistentně spolehlivý a autoritativní zpravodajský zdroj“, aby byl „přesný, objektivní a výstižný“. Cílem tohoto zákona bylo zabránit přílišnému zasahování státu do zpravodajství a za tímto účelem vedení VOA Chartou také opakovaně argumentovalo.

Zdroj: Wikipedia.org

Znelka Hlasu Ameriky:

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. V Niklovke na poobednej ,alebo nočnej sme počúvali toto vysielanie a nikto to nerušil,taktiež tvrdiť, že tieto stanice prispeli k pádu režimu,to môžte tvrdiť tým,čo vtedy nežili,alebo boli tak mladí,že ich politika nezaujímala..

  2. Ale rušili to…ozývalo sa pískanie,praskanie a strácal sa signál. Južne od NR bola rušička,neviem či ešte stojí. Taký vysoký stožiar

  3. Aha, takze vsetky vysielace v republike boli pre hlas rusene, len v niklovke ste mali po kabli do tranzistora priamy prenos.

  4. Ach a ako to ostatní počúvali,hmm,ty máš asi kábel v hlave,v tuzexe boli tranzistory, ktoré mali väčší vlnový rozsahu vlastne mne je to jedno,čo si myslíš, napísal som,že sme to počúvali a hotovo..

  5. taktiež tvrdiť, že tieto stanice prispeli k pádu režimu,to môžte tvrdiť tým,čo vtedy nežili,alebo boli tak mladí,že ich politika nezaujímala..
    Tak to plati aj pre teba

  6. Neviem nebudeme počúvať rádio Moskva alebo Gulag?Inak osral pes Hlas Ameriky či Slobodnej Európy. Demokraticka krajina nikdy nemôže bombardovat a vraždiť občanov v arabskom svete ci moslimskom alebo Srbsko.

  7. Do 16.12.1988 bolo rušené vysielanie len Slobodnej Európy, rušenie vysielania Hlasu Ameriky, rádia Vatican, Deutsche Welle a BBC bolo zrušené v 1964 roku…
    Takže dané rozhlasové stanice bolo možno počúvať nielen v niklovke, ale aj v pečivárňach, v cukrovare ba aj v kancelárii tajomníka strany v osemdesiatych rokoch bezproblémovo, teda pokiaľ ste mali kvalitný tranzistor… 🙂

  8. Tito dezolati stale riesia Srbsko.
    Tak neviem ci je to nastroj na obhajobu RuSSkych vojnovych zlocinov ( asi na to ma Moskva morane pravo vrazdit civilistov v Buci.

    Tvaria sa ze Ukrajinska specialna operacia je jediny preslap latrinovej velmoci.

    V skutocnosti Rus zautocil na kazdeho kto snim susedi. Ale alibisticke prekrucanie faktov a klamstva to je presne chrbtova kost nasich milovnikov ruskeho fasizmu.

    Apelujem na slusnych ludi, neverte dezolatom su to svine ktore spaja zlo a nenavist

  9. Pre nechápavého – pripomínanie Srbska nie je ospravedlňovanie vojnových zločinov Ruska. Pripomínaním Srbska sa poukazuje na to, že tak ako teraz celý svet oprávnene odsudzuje konanie Ruska na Ukrajine, tak mal celý svet odsudzovať konanie NATO v Srbsku. To je veľký rozdiel oproti tomu čo hovoríš ty a to vypovedá o tvojom nepochopení toho čo sa píše. Keby si ešte chcel niečo prekrúcať, daj vedieť. Vysvetlím.

  10. Zatial si nic nevysvetlil.
    A neviem ako suvisi Srbsko s tym co sa deje teraz. SA nam teroristi vyhrazaju jadrovymi zbranami a ziadaju vystupenie Slovenska z NATO

    Tak dezolati vykrikuju to iste : ze treba vystupit z NATO a EU. To by otvaralo dvere Ruskej agresii na Slovensku.

  11. Srbsko suvisi s tym, co sa deje teraz, tak, ako to vysvetlil ten koment vyssie. Nemusis s tym suhlasit. Ale rozumiet by si tomu mohol.

  12. Nepochopil si. Nevadí. Ale aspoň si zas niekomu napísal, že je dezolát. To ti ide najlepšie. A len o to ti tuším ide.

  13. Robo 2. apríla 2023, 7:58 – neskumam Vas motiv, je mi ukradnuty.

    Faktom je, ze Hlas Ameriky a Slobodna Europa boli rusene/mimoriadne zlepocuvatelne v podstate do padu socializmu. Netvrdim to, co mi niekto povedal, ale to, co som osobne pocul a aj zaznamenal vtedy na kazetovy magnetofon.

    Nielen digitalizovana nahravka je v archive Muzea totality, ale dokonca aj doteraz plne funkcny original nahravky na audio kazete.

  14. Vladolf,ty hajzlik,mozgovo zdegenerovany,ty nechaj robotníkov na pokoji,a neber ich do svojej hnusnej papule.Co si ty myslíš,že kto ty si.

  15. Samozrejme že mám pravdu…. 🙂 K 1.4.1964 bolo zastavené rušenie československého vysielania Hlasu Ameriky z nášho územia. K 30.6.1966 boli všetky tieto rušičky demontované.
    Slovenské rušičky z BA a Rimavskej Soboty rušili len vysielanie Slobodnej Európy do 16.12.1988.
    Ak máte zle počúvatelné nahrávky Hlasu Ameriky z osemdesiatych rokov pán Majko, tak dôvodom nebolo rušenie, ale nekvalita Vášho prijímača. /riešilo sa to smerovými anténami…./

  16. Hlas Ameriky dostával desiatky rokov komunistickú propagandu v bývalom Československu do zúrivosti, pretože otvorene hovoril o tabuizovaných oblastiach vo vtedajšom režime. Poslucháčov z Československa témy síce zaujímali, ale naladiť si Hlas Ameriky bolo zložité. Príjem tejto stanice na našom území bol od roku 1950 do roku 1964 rušený. Potom sa s rušením opätovne začalo v roku 1968 a trvalo to do roku 1973.

  17. Aj ja spomínam na rušivé prvky pri posluchu Hlasu ameriky.Chodili sme s tranzistorákom pomiestnosti alebo sme ho mali na okne.Asignál stále odchádzal.Vchádzalo do neho iné rádio.Sme veriaci a nikto z rodiny nemal dobrí príjem.Nenahrávali sme to lebo sme sa báli že nám to nájde tajná polícia.Raz strýkovi zobrali Biblie a sesternice nemohli ísť na vysokú školu.Bol to zlý režim.Ľudia sa museli báť!!!!Ďakujem za pripomenutie vysielania

  18. Tiež so ho počúval na SW cca na 1200m.
    Dnes tvrdím : bola ako to ako v rozprávke o kozliatkach. Vlk hovoril _ ja som vaša mamička – a hlúpe kozliatka mu uverili a otvorili . A dnes nám tu bačuje vlk.
    Dnes , hocijaká iná správa mimo oficiálneho prúdu = konšpirácia ,hoax, dezolátizmus. Podobnosť čisto náhodná ?

  19. vtedy komunisti Hlas Ameriky rušili,dnes liberálni demokrati pre istotu ruské televízne stanice na káblovke úplne VYPLI!!!

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img