ISSN 1337-8481

nedeľa, 5. mája, 2024

Mestská polícia tento rok opäť rozšíri kamerový systém

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

K 31.12.2022 bolo v kamerovom systéme mestskej polície v Seredi pripojených 133 kamier. Sú umiestnené v rôznych častiach mesta s cieľom monitorovať verejný priestor a zvýšiť bezpečnosť obyvateľov. Kamerový systém môže pomôcť aj pri vyšetrovaní trestných činov a priamo prispievať k odhaľovaniu páchateľov. Mesto postupne rozširuje kamerový systém a tento rok pristúpi k ďalšiemu navýšeniu kamier.

Pribudnú ďalšie monitorované miesta

Mestská polícia plánuje v roku 2023 do kamerového systému pripojiť ďalších minimálne 23 kamier. Podľa polície bude prvých sedem kamier osadených nasledovne: dve kamery v areály Zámockého parku, jedna kamera pri svetelnej križovatke Lidl, jedna pri svetelnej križovatke Hutník, jedna pri vstupe do mesta od Dolnej Stredy, jedna na ul. Š.Moyzesa a jedna na Garbiarskej ul. pri hrádzi za kamenáčom. Kompletnú dodávku kamier a realizáciu súvisiacich prác s inštaláciou zabezpečí firma REJK-NET s.r.o. Šoporňa.

Monitorovanie v roku 2022

Kamerový systém v súčasnosti obsluhuje osem operátorov, ktorí pracujú v 12 hodinových smenách väčšinou v dvojici. Pomocou kamier monitorujú verejné priestranstvá, pohyb vozidiel, pohyb a správanie ľudí. Za rok 2022 operátori monitorovaním napríklad zistili 1898 prípadov v súvislosti s porušením dopravných predpisov. V okolí smetných stanovíšť na sídliskách bol 359 krát kamerou zistený vyhodený odpad mimo kontajner. Na zastávkach autobusov bolo monitorovaných 270 fajčiarov. V súvislosti s venčením psov operátori monitorovali celkovo 2541 osôb, pričom iba v 7 prípadoch bolo zistené neodstránenie exkrementu od psa. Pohyb osôb v okolí smetných kontajnerov, kedy sa osoby prehrabávali v kontajneroch bol monitorovaný 855 krát. Všeobecný pohyb osôb na športoviskách, parkoviskách a verejných priestranstvách bol monitorovaný v 2107 prípadoch. Ďalšie zistenia a kontroly boli pri dopravných nehodách, poškodených dopravných značkách, znečisťovaní verejného priestranstva, poškodzovaní majetku mesta, nefungujúcom pouličnom osvetlení a pod.

Uchovávanie a prístup k záznamom

Záznam z bezpečnostnej kamery je uchovávaný max.14 dní. Po 14 dňoch sa záznam automaticky prepisuje. Samotný občan nemá prístup k záznamom a nemôže vidieť čo je na nich nahrané. Ak ale nahlási protiprávne konanie, nehodu, krádež a pod., tak príslušníci mestskej polície môžu záznam pozrieť, ale informáciu z kamier občan dostane až vtedy, ak je skutok nahlásený a vec preveruje mestská alebo štátna polícia. Iba tieto zložky môžu disponovať s týmto kamerovým záznamom. Pravidelne sú výstupy z kamier poskytované kriminálnej polícii, NAKA, OOPZ a dopravnej polícii z dôvodu dokumentovania trestných činov a dopravných nehôd.

Označovanie

Monitorovanie verejného priestranstva musí byť verejne známe. Informácia o monitorovaní je zverejnená viacerými spôsobmi, napr. na každom vstupe do mesta Sereď sú informačné tabule o monitorovaní, pri vstupoch na sídliská a aj na jednotlivých uliciach sú tabule s oznámením o monitorovaní, na stĺpoch verejného osvetlenia sú zas samolepky.

Kamera nedokáže snímať celý priestor

Statická kamera sníma iba priestor, kam je nasmerovaná. Otočná kamera je síce naprogramovaná na snímanie postupného priestoru 360 stupňov + miesta pod kamerou, ale samotný pohľad objektívu kamery zaberá iba cca 60 stupňov (pri zoomovaní ešte menej), takže zvyšných 300 stupňov kamera v danom momente nesníma. Žiadna kamera nikdy nedokáže nasnímať celých 360 stupňov. A tu je ten problém, že nikto nevie kde sa čo stane a tým pádom nastávajú aj situácie, že kamera nemusí nasnímať práve danú udalosť. Otočné kamery sú umiestňované zvyčajne tam, kde je možné a nutné kamery otáčať a približovať na väčšie vzdialenosti. Otočnou kamerou vie polícia priblížiť sledovaný objekt na 100-150 metrov a prečítať EČV vozidla, čo statická kamera nikdy nedokáže.

Spolupráca polícia-občan

Ako je spomínané vyššie to, že sa v určitom priestore kamera nachádza ešte neznamená, že dokáže všetko zachytiť. Okrem toho, aj napriek tomu, že kamerový systém sledujú 2-3 osoby, pre väčší počet kamier si nemusia všimnúť protiprávne konanie. Z uvedeného dôvodu mestská polícia vždy vyzýva občanov, aby boli nápomocní pri nahlasovaní rôznych protiprávnych konaní. Jednoduchým zavolaním na MsP a uvedením miesta skutku je možné kameru okamžite natočiť na to miesto, ktoré je treba jasne zdokumentovať. Polícia nechce a nepotrebuje, aby občan niečo riešil, ale ak niečo vidí, aby zavolal na telef. č.159.

História kamerového systému v Seredi

Prvotná myšlienka zaviesť v Seredi kamerový systém bola v roku 2000, no v tom čase poslanci zámer neodsúhlasili. K schváleniu došlo až v roku 2002, kedy bolo vybudované operačné stredisko a jedna kamera na svetelnej križovatke. O rok na to pribudli dve nové kamery na Námestí slobody a Námestí republiky. Neskôr boli pridané ďalšie dve kamery na Kúpeľnom námestí a pred Billou. Postupne sa kamerový systém rozširoval na ďalšie lokality a aktuálne je mesto pokryté 133 bezpečnostnými kamerami.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img