ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Marec, mesiac knihy

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Marec je mesiac knihy v mnohých krajinách vrátane Slovenska a Českej republiky. Tento mesiac je venovaný podpore čítania, literatúry a kníh. Knižnice, kníhkupectvá, školy a ďalšie inštitúcie pri tejto príležitosti organizujú rôzne podujatia, ako sú napríklad literárne festivaly, autorské čítania, výstavy kníh ale aj súťaže a akcie, ktoré majú za cieľ motivovať ľudí k čítaniu.

Marec – mesiac knihy bol prvýkrát vyhlásený v roku 1955 v bývalom Československu na počesť Mateja Hrebendu, ktorý sa narodil a aj zomrel v marci. Od narodenia miloval knihy, no pre problémy so zrakom prosil susedov z okolitých domov, aby mu čítali. Počas svojho života sa venoval zbieraniu kníh a na svojich cestách zachraňoval výtlačky pred pálením či vyhodením. Okrem kníh zbieral aj ľudové piesne či rozprávky a prispel k vybudovaniu viacerých knižníc.

„Mesiac kníh“ je vynikajúcou príležitosťou objaviť nových autorov, preskúmať rôzne žánre a venovať sa literatúre zábavným a zmysluplným spôsobom. Je to skvelý čas zapojiť sa do miestnej čitateľskej komunity a prežívať radosť z čítania! Hoci knihy vytláčajú moderné technológie, stále platí, že čítanie pomáha posilňovať kultúrne povedomie a vedomosti v spoločnosti. Mestská knižnica v Seredi má mesiac marec vyhradený pre školy, predškolské a školské zariadenia. Ako knižnica informovala naše noviny, v dopoludňajších hodinách majú pripravené prednášky pre škôlkarov a žiakov prvého stupňa základných škôl. „Tento mesiac sa zameriame na deti zo školských zariadení, aby sme im ukázali čaro príbehov ukrytých v knihách. Ostatní čitatelia ale nemusia byť sklamaní, vynahradíme im to v ostatných mesiacoch podujatiami aj pre dospelých,“ uviedla knižnica.

Hoci je dnešná doba hektická a ľudia si informácie rýchlejšie vyhľadajú na internete, dobrú knihu nič nenahradí. Prenáša nás do sveta fantázie, rozprávok a dobrodružstiev. Kniha vzdeláva, zlepšuje pamäť, zvyšuje slovnú zásobu, učí ľudí ku koncentrácii a je formou lieku proti depresii. Súbežne s „Marcom – mesiacom kníh“ sa tento rok v termíne od 6. – 10. marca koná aj „Týždeň slovenských knižníc.“ Ide o každoročné podujatie, ktoré sa koná na Slovensku a ako už názov napovedá, trvá zvyčajne týždeň. Podujatie slúži na propagáciu knižníc, čítania a všeobecnej podpory kultúrneho rozvoja. Počas Týždňa slovenských knižníc sa v knižniciach konajú rôzne podujatia ako literárne stretnutia, besedy, prezentácie knižných noviniek, výstavy, čítania pre verejnosť a mnoho ďalších podujatí, ktoré majú za cieľ zvýšiť záujem o knihy a čítanie. Ak máte chuť čítať a doma máte už všetko „prelúskané“, okrem kníhkupectva alebo knižnice skúste navštíviť knižné búdky, z ktorých sa v Seredi jedna nachádza na Námestí slobody, druhá určená pre deti je v Zámockom parku a tretia je pred ZŠ J.Fándlyho. Búdky možno v sebe ukrývajú knihy, ktoré už síce nevoňajú novotou, ale hlavní hrdinovia môžu vďaka Vám opäť ožiť a rozrozprávať Vám nový, neprebádaný príbeh.

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img