ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

Ako sme vlani triedili odpady? O štyri percentá horšie, než v roku 2021

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie mesta Sereď /  Samosprávy sú povinné každoročne hlásiť dosiahnutú úroveň triedenia odpadov za uplynulý rok. V Seredi sme sa z úrovne 36,47 percenta za rok 2020, cez 46,40 percenta za rok 2021, dopracovali na úroveň 42,27 percenta za uplynulý rok. Štatisticky stále zostávame na rovnakej úrovni triedenia a sadzba za uloženie tony nevytriedeného odpadu ostáva rovnaká.

Tona nevytriedeného odpadu na skládku nás stojí 18 eur

Nevytriedený zmesový odpad zo Serede putuje na skládku odpadov v Pustých Sadoch. Cenu za tonu takéhoto odpadu stanovuje štát a závisí od miery vytriedenia odpadov za predchádzajúci rok. Poplatok je odvádzaný do environmentálneho fondu. V roku 2021 sme podľa miery vytriedenia spadali do kategórie 22 eur (plus zmluvné poplatky) za tonu odpadu, v roku 2022 vďaka výraznému posunu vpred za 18 eur (plus zmluvné poplatky) za tonu odpadu. V roku 2023 budeme každú tonu ukladať taktiež za 18 eur. Dôležitým činiteľom pri cenotvorbe sú zvyšujúce sa ceny vo všeobecnosti a tiež kvalita spolupráce s vysúťaženými dodávateľmi služieb, cena logistiky, alebo aj zmeny v legislatíve.

Ako separovať lepšie?

Všetky druhy vytriedených odpadov sa v meste dajú spoľahlivo a ekologicky odovzdávať: papier, plasty, sklo, kovy, bioodpad, kuchynské odpad, jedlé oleje, pneumatiky (len do autoservisov).

Pre účel lepšieho triedenia vznikol v roku 2021 manual_separovania odpadov v Seredi.

Mesto Sereď má k dispozícií svoj Zberný dvor a manuál, ktorý vás ním jednoducho prevedie.

Prehlásenie mesta Sereď o miere vytriedenia odpadov za rok 2022: Prehlásenie_obce_odpady_za_202

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. A potom sa najde par prípadov ktorý to vytriedia pri váhu…a ked ich aj nebodaj chytia alebo vypatraju tak to maju za 20ku….alebo počenim…

  2. V tomto meste chýba motivácia k separácii.
    Poplatky mesto občanov zvyšuje, a “neplatičom”za naše prachy odpad vyhadzuje.
    A ako bonus za zvýšené poplatky máme zníženú frekvenciu vývozu smetí

  3. Všetko je o ľuďoch. Je ešte mnoho ľudí, ktorí, akoby by robili úmyselne zle, že do triedeného odpadu napr. plastov hádžu netriedený odpad a potom to už nemôžu zobrať ako triedený odpad, ale netriedený. To isté je aj pri papieri aj kuchynskom odpade, kde to hádžu aj s plastovými vreckami. Čo s tým sledujú? Dokiaľ to bude i naďalej pokračovať, z miesta sa nepohneme. Nech si každý spytuje svedomie, akým dielom prispieva na zvyšovaní poplatkov!

  4. Tie plastové vrecká s kuchynským odpadom sú biologicky rozložiteľné, tak aký problém? Sú presne na to určené. Hádam som ťa neprekvapil touto informáciou.

  5. Pravda je taká, balme do ekologického obalu, na 99% všetko je zabalené v plastoch. Tak či tak budeme platiť za odpad via a viac. Odpad sa ešte dováža zo zahraničia. Môžem osrať celé triedenie.

  6. presne ako pises SKUSENOST,v tomto state nema vyznam nieco separovat,bol som nadsenec separovania,ale ked vidim co a ako sa naklada s vyseparovanym odpadom,tak kaslem na cele separovanie.

  7. Separujem a budem separovať aj naďalej, len nechápem lenivosť niektorých jedincov, pravidwlbw6v kontajneri na komunal vidím uz roztriedeny odpad tašky plne plastu ci krabice plne papiera to je vážne také ťažké to zobrať o 10m ďalej a vyhodiť do kontajnera triedený odpad. Takisto množstvo skla aj keď hneď vedľa je nádoba na sklo a absolútna topka je bio odpad vyložený na dekly smetiaka to akože ľudia čakáte ze sa to zazracne presunie dnu keď to položíte hore? Jedine co tým dosiahnete ze človek co to chce reálne vyhodiť to supne do komunálnu lebo ma plné ruky aby ešte prekladal váš odpad poprípade sa mu to hnusí… „Dakujem pekne všetkým co su natoľko leniví ze radšej vytvárajú záťaž pre planétu než aby sa oni na pár sekúnd zamysleli a spravili naopak niečo pre ňu“

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img