ISSN 1337-8481

piatok, 3. mája, 2024

Šírenie nenávisti, hoaxov a konšpirácií naberá systémové rozmery.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Hlavne za posledné tri roky sa počas korona opatrení a od februára minulého roka, teda od začiatku okupačnej vojny vedenej Ruskou armádou na Ukrajine, šírenie hoaxov a za každú cenu protisystémových príspevkov na internete, nadobudlo obludné rozmery.

V minulosti antivaxeri, dnes zväčša pretransformovaní do prokremelských trollov si nielen na sociálnych sieťach, ale aj v bežných diskusiách za každú cenu chcú ukrojiť čo najväčší priestor. Samozrejme zadarmo, resp. na náklady iných.

Veľmi dobre stav zhrnul generál Pavel Macko vo svojom statuse publikovanom na vlastnom FB profile:

„Sloboda slova je jedným zo základných pilierov slobodnej demokratickej spoločnosti. Ale ani sloboda prejavu neznamená právo na čokoľvek, právo šíriť nenávisť, poplašné správy, napádať ľudí, útočiť na ich osobnú dôstojnosť a česť, či dokonca hroziť násilím a prenasledovať jednotlivcov a skupiny obyvateľov.
Právo na súkromie a ľudskú dôstojnosť je rovnako jedným zo základných ústavných práv všetkých občanov. Ani sloboda slova nesmie slúžiť na ich odňatie. Tam, kde začína právo na súkromie a právo na život, tam končí sloboda prejavu. Akýkoľvek prejav za touto čiarou nie je už uplatňovaním slobody prejavu, ale útokom na chránené práva druhých.
Nestačí vypátrať jedného či dvoch útočníkov, napríklad v prípade redaktorky RTVS M. Jančkárovej či iných obetí urážok, útokov a vyhrážok proti životu. Tieto a podobné útoky sa často dejú systémovo, páchajú ich veľké skupiny útočníkov, ktorí sa spoločne stretávajú a koordinujú v uzavretých sociálnych sieťach. V tých zrejme aj koordinujú a navzájom stimulujú masové nájazdy na profily a stránky určených cieľových osôb a skupín obyvateľov.
OČTK a bezpečnostné zložky SR by mali rozkryť aj uzavreté skupiny na sociálnych sieťach, podnecovateľov útokov, ich politických tútorov a trolie farmy, ktoré používajú. Tam kde sa dá, treba vyvodiť právnu zodpovednosť a zvyšok primerane zverejniť. Na takéto aktivity sa nemôže vzťahovať ochrana súkromia.“
Dostatok skúseností s touto skupinou zloženou z mimoriadne aktívne a nahlas „kričiacich“ jedincov prevažne názory vydávané za pravdu, no bez akýchkoľvek faktov máme dostatok skúseností aj my. Ide o stovky  diskusných príspevkov, skopírovaných nezmyslov a vkladaných linkov na videá rôznych rovnako názorovo uletených jedincov zo zahraničia.
Po vypočutí si obsahu niektorých z videí sa netreba vlastne ani čudovať, že určitú (na Slovensku žiaľ značnú) skupinu občanov zaujali. Ide predovšetkým o jednoduché riešenia zložitých problémov ponúkané masám dokonca im blízkou rečou. Prečo asi?
Áno, civilizovaný svet má problém. Denne je atakovaný stále novými hrozbami v kyberpriestore, na ktoré nie je bežný človek pripravený. Častokrát nedokáže rozoznať pravdu ani len od úplne zrejmého klamstva a kľudne je schopný uveriť vlastne čomukoľvek, čo aspoň trošku korešponduje s jeho prehľadom obmedzeným vzdelaním, skúsenosťami, alebo „len“ informáciami šírenými práve v tej jeho „bubline“, do ktorej ho mimoriadne dobre fungujúce algoritmy sociálnych sietí dostali.
A to nehovoríme o hrozbách blízkej budúcnosti, kedy vlastne ktokoľvek môže byť kompromitovaný fejkovými videami alebo audio záznamami, s ktorých obsahom kompromitovaná osoba nemusí mať nič spoločné. To ale bežný človek nezistí a ak aj áno, pre kompromitované osoby bude skutočne neskoro.
Kam smeruje svet, v ktorom kompetentné štátne orgány nie sú schopné včas a účinne reagovať ani na tie relatívne najľahšie formy masového šírenia nezmyslov? Systém sa rúca rýchlejšie, ako stíhame vnímať. Spoločnosť nie je pripravená na tak veľkú zodpovednosť jednotlivca a zneužívanie slobody slova a demokracie tu je už dnes závratné. Ako tomu bude o päť či desať rokov?
Rýchly nástup umelej inteligencie jednoznačne zmení svet. Chceli by sme, aby  nás technológie menili k lepšiemu. Ale bude tomu tak?

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Rozčulovať sa nad šírením lží a nenávisti a citovať pritom politika – to je nepochopenie podstaty problému.

  2. Ty môj boch ! Jednostranné šírenie nenávisti a konšpirácií sa tu zo strany SOL stalo pravidlom !
    Miloš dva roky si tu terorizoval ľudí covidom ,špáraním v nosoch,vakcínami a rúškami a nenávistnými prejavmi voči tým ktorí sa opovážili postaviť tomuto všetkému na odpor. Potom ako švihnutím čarovného prútika covid skončil a začala sa jednostranná štvavá kampaň proti Rusku. Terazky som už skalopevne presvedčený že Ti ktosi za to platí ! Vraj nezávislé internetové noviny !!!
    D.

  3. Boh, velke B.
    SOL je jeho stranka, za jeho peniaze, takze ak ta obsah “terorizuje”, co tak SOL nenavstevovat?
    Covid skoncil? Kazdy den uvadzaju v inych mediach pocet nakazenych.
    Takze ze Rusko napadlo nie prvy, ani druhy suverenny susedny stat je stvava kampan?

  4. Návštevníci SOL týmto vyslovujú hlbokú vďačnosť autorovi a tvorcovi obrazu verejnej mienky Seredčanov Milošovi Majkovi za tento poučný článok. Jasne nám vysvetľuje, že právo na vyjadrenie vlastného názoru v Ústave SR sa týka iba názorov, ktoré sú správne. O tom, čo je správne rozhoduje vláda. Slovami generála Macka:
    Ale ani sloboda prejavu neznamená právo na čokoľvek, právo šíriť nenávisť, poplašné správy, napádať ľudí, útočiť na ich osobnú dôstojnosť a česť, či dokonca hroziť násilím a prenasledovať jednotlivcov a skupiny obyvateľov.
    Miloš Majko prekonal týmto článkom aj miestneho mytológa.
    Dúfajme, že to nie je predzvesťou zvestovateľovho salta mortále, ktoré nastane po septembrových voľbách, kedy voliči pošlú terajšiu vládu do riti, aby po voľbách posielali do riti vládu novú.
    Nijako inak iba ako skvelý slovný obrat, či skôr tajničku je potrebné vyzdvihnúť v prvom odseku označenie nevhodných príspevkov ako protisystémových, v kde slovo chaos bolo významovo prekryté slovom systém.

  5. Anonym 1. marca 2023, 20:13 – a ty akym pravom vyslovujes vdacnost za navstevnikov SOL?
    Ako si dosiel ku konstatovaniu ze vlada rozhoduje co je spravne?
    Miestny mytolog je kto?

  6. Anonym 20:12
    O tom veľkom B viem veľmi dobre,neboj ! Ktoréže to médiá informujú o covide ? Naše ?
    Tie sú mienkotvorné a zapredané,také nesledujem. Štvavá kampaň sa tu vedie iba jedným smerom,to je pravda. Priestor druhej strane sa tu nedáva. Najvyšší čas vytvoriť nejaký antiSOL,lebo toto je tu naozaj jednostranné…

  7. Anonym 1. marca 2023, 19:17 , Anonym 1. marca 2023, 20:13

    Troll (či trol) je v internetovém slangu účastník online diskusních fór, chatů či blogů, který začíná hádky, provokuje čtenáře na internetu a rozsévá neshody tím, že zveřejňuje záměrně provokativní, urážlivé nebo irelevantní (off-topic) příspěvky k citlivým tématům. Jeho cílem je vyprovokovat ostatní uživatele k emotivní odezvě nebo jinak narušit normální, věcnou diskusi a odklonit se od tématu debaty. Činnost trolla bývá v internetovém diskurzu nazývána trollingem či trollováním. Činnost trollů neunikla ani sociálním inženýrům. Tak se stává, že je troll placeným, nebo i dobrovolným (z přesvědčení) spolupracovníkem organizovaného uskupení, jehož činnost může být za účelem dosažení určitého cíle koordinována. Cíle mohou být rozličné, od propagace nějakého výrobku přes politickou dezinformační činnost až třeba k propagaci nějakého náboženství. V souvislosti s trolly organizovaně využívanými jako prostředek pro šíření propagandy, hoaxů a fake news mluví také o „armádách trollů“ či „trollích farmách“.
    Cílem trolla je bavit se rozvracením diskuse. Pokud jej diskusní komunita bude ignorovat, přestane jej jeho činnost bavit. V angličtině pro vyjádření tohoto postoje existuje několik ustálených rčení a zkratek, například:
    DNFTT. – Do not feed the trolls. – v češtině nekrmte trolly, smyslem je nedělejte to, co troll chce (tj. reakce, které troll očekával).
    YHBT. YHL. HAND. – You have been trolled. You have lost. Have a nice day. – Doslova Byl jste potrollen. Prohrál jste. Pěkný den. Používá se jako odpověď na příspěvek diskutéra, který se nechal trollem vyprovokovat k reakci.

  8. A kto ti brani, vytvorit svoj anti…? Jaaj, tvoja neschopnost.
    Picovat za majkove prachy v tom jeho zapredanom platku to ti ide, co?
    Tieto zebracke opice ….az taka radost.

  9. Anonym 1. marca 2023, 20:28 – vitaj spat Daniel! Snaz sa citat pomaly s porozumenim a cele vety, nie iba sympaticky zhluk pismeniek…
    Ze Rusko napadlo nie prvy, ani druhy suverenny susedny stat je stvava kampan?

  10. Anonym 1. marca 2023, 20:30!
    Na to, aby som pochopil, čo si chcel svojim príspevkom povedať, si budem musieť vziať dovolenku a pomoc analytika. Dosť by mi pomohlo, keby si napísal, či si to len tak pajcol, alebo je to z tvojej hlavy.

  11. Anonym 1. marca 2023, 20:36 – rozumiem ze rozsah textu je mimo tvojich kapacit udrzania pozornosti a citania s porozumenim.
    BTW zdroj: wikipedia

  12. Mladšej generácii asi treba pripomenúť rok 1968,keď nás napadli a obsadili Rusi so svojimi satelitmi,odvliekli našu vládu do Moskvy,kde museli podpísať kapituláciu a potom nás okupovali 20 rokov a zastavili náš obrodný proces a uvrhli nás o veľa rokov dozadu.Rusom sa nedá veriť najmä vtedy,keď ťa bozkávajú ako svoju milenku a potom za pár dní pošlú na teba 500 000 vojakov.To je historická skúsenosť,mal som vtedy 15 rokov.

  13. Necelych 25 rokov predtym nam Nemci vyoalovali dediny a nas vtedajsi prezident im za to daval vyznamenania. Co si z toho vyvodit? U Nemcov historicka skusenost neplati a u Rusov ano? Lebo ja o ziadnej vypalenej slovenskej dedine Rusmi neviem.

  14. O čom to tu točíte ? Za dlhých 20.rokov okupácie tu Rusi nič nesprivatizovali,dokonca ani banky nie ! Plyn aj ropu nám dodávali za symbolické ceny a potom prišli „odborníci“ z toho vášho úžasného západu a začala privatizácia. Okradli nás o všetok majetok o pôdu,stromy aj o kvalitné potraviny. Na svoje trhy nás nepustili.. Dali nám otrockú prácu v jejich montovniach za ktoré ani neplatia dane a preto štát zdiera na daniach svojich občanov…
    Zničili naše obchody a teraz nám predávajú v jejich vlastných obchodoch jejich odpad.
    Radia nám odpojiť sa od Ruského plynu a ropy a ponúkajú vlastný plyn a ropu. Za 5.násobok !!! To je tá výhra ? Aby šľak trafil aj celý západ ! Vivat Rusko !

  15. 10.23 ty si musel byt debil uz ako babatko.
    a este -dokonca aj panenky a macikov z plysu si mal debilnych.
    ty „jejich“

  16. Anonym 2. marca 2023, 10:23 – Znarodnenie komunistami bank, pody, podnikov po 1945?
    Neprivatizovali po prevrate nahodou postkomunisti a nie “odbornici” z uzasneho zapadu?
    Naco takto verejne klamat, kvoli rokmi vstepovanej nevrazivosti voci zapadu?

  17. Anonym 2. marca 2023, 10:23 – Vivat Rusko, preco sa chodi za pracou na ten skazeny zapad, preco ludia odchadzaju zit na skazeny zapad? Preco nechodia do bajecneho Ruska?

  18. HH, pripečení dezoláti, čo ospevujú Rusko a nešli by tam ani na dovolenku, nieto ešte žiť.. bliakajú o slobode prejavu a pritom velebia diktatúru.. čo dodať?

  19. Anonym 2. marca 2023, 10:23 ropa a plyn je už lacnejšia ako pred vojnou tak netrep. Nič a nikto ti nebrániť kúpiť si jednosmerný do Ruska….už ti mávam, miestenku ti netreba. Myslím si že 20 rokov v ruskej imperiálno-bolševickej sfére vplyvu bolo pre Slovač z vďaky nadostač.

  20. tuto blbost s 5nasobkom tu opakuju dementi uz dlho.
    dnes brent okolo 80, ural okolo 50 za barel.
    ale dezolati ….
    a este s tymi danami, ktore neplatia….debil.

  21. Odporucam precitat si diskusne prispevky dnes od 11:10.

    A nasledne prispevok diskutujuceho Anonym 2. marca 2023, 15:05 a hned by malo byt kazdemu jasne, ze niekolko jedincov tvoriacich mentalne prepnutu cast spolocnosti, je nadobro stratenych.

    Riziko pre nas je, umoznit im kricat tak hlasno, az k moci dostanu rovnake individua schopne nasledne robit len to, co im ich obmedzenost dovoli. A vidiac obsah diskusneho prispevku vlozeneho 15:05, mentalne toho vela neponukaju…

  22. „Riziko pre nas je, umoznit im……“
    Kto sme “ my“ a kto sú “ oni“. Pretože pre vás je obmedzené individuum niekto, kto napíše príspevok, ktorý vám nevyhovuje. A pre niekoho iného môžete byť obmedzené individuum vy pre niektoré svoje názory.
    Nezdá sa vám toto delenie na nás a vás nebezbečné?
    Zadupať ľudí s inými názormi. Všetci v rovnošate. Len jedna pravda. Snaživý pionier udá každého, kto má nesprávny názor..

  23. ja sa sem chodim len bavit na tom, ako tu niekto obhajuje rusko a ich spinavosti, potom je vlastne odbornik na nieco a hned po tom, ako mu niekto vyvrati jeho klamlive tvrdenia, tak uz je to len clovek s inym nazorom, ktory je iny ako vacsiny a za hodinu je tu znova v inej diskusii a toci si tento kolotoc 😀

  24. Pre pana M. 2. marca 2023, 16:38 – ved ale vy sami sa vymedzujete na my a vy, tym ze sa ohanate zapadom, lebo Srbsko, lebo Irak, preco hento a tamto, pod ruskom sympatii k velkemu Rusku. Predtym to bol covid a antiockovanie.
    Jednoducho antisystem. A preco? Lebo nie ste ouce, poznate praudu a zdielate kym nezmazu.

  25. Anonym 2. marca 2023, 20:00 – ale ved tu nejde o ziadny diktat predsa.
    Utok Ruska na niekolky v poradi susedny stat s medzinarodne uznanymi hranicami oznacujete za protirusku stvavu kampan. A nazyvate to “nazorom”. Komolite totalitu a fasizmus v suvislosti zo zapadom a ignorujete fakty, ze prave v Rusku je diktat. Ze vojna na Ukrajine je “Specialna vojenska operacia”, za opacny nazor su ludia posielani do basy a pracovnych taborov.

  26. Mami,mami ,Práve som našiel otecka !
    Ty zasran už som ti predsa povedala že nemáš čo kopať bunkre na záhrade !

  27. Nikto z vás si ani neuvedomuje aký múdri politici nám to vládnu z Bruselu. Nehorázne nám zdraželi plyn ale to iba pre naše dobro. Zabezpečí sa tým naša potravinová sebestačnosť.
    Drahým plynom totiž nebudeme spaľovať našich nebožtíkov ale budeme ich dávať zožrať červíkom…no a tými červíkmi budú potom kŕmiť nás
    A to je predsa úžasné,nie ????

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img