ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Na území Serede sa nachádzajú tri sochy svätého Jána Nepomuckého – ochrancu pred osočovaním a ohováraním

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

OZ Vodný Hrad /   Svätý Ján Nepomucký je považovaný okrem iného aj za ochrancu pred ohováraním a osočovaním. Zdá sa nám veľmi príhodné, že sa práve v tejto dobe šírenia neoverených informácií a falošných a nenávistných správ, obnovuje jedna zo seredských sôch tohto svätca.

Obnovuje sa socha sv. Jána Nepomuckého pri „Rakete“, kde stojí už od roku 1923. V tom roku ju dal preniesť Ján Godály s manželkou z lokality Starý most, kde bola umiestnená predtým. Dnes ju potomkovia niekdajšieho donora dali obnoviť.

Občianske združenie VODNÝ HRAD sa rozhodlo na túto obnovu prispieť finančným príspevkom. Dúfame, že sv. Ján Nepomucký bude symbolicky ochraňovať obyvateľov Serede pred osočovaním a ohováraním. A tiež ako patrón pltníkov, mlynárov a ochranca pred povodňami bude chrániť aj okolie Váhu.

V blízkosti vodného toku v Seredi stojí aj ďalšia socha toho svätca, a to na Homorove, pri ceste R1 smerom na Trnavu. Tretia stojí v centre mesta pri kostole a je súčasťou Mariánskeho stĺpa.

Všetky tri sochy sú barokové a pochádzajú z 18. storočia. Ján Nepomucký žil v 14. storočí, bol kňazom, generálnym vikárom a mučeníkom. Na obnovovanej soche je zobrazený ako kňaz odetý v kanonickom rúchu, v rukách drží krucifix a palmovú ratolesť. Okolo hlavy mal pôvodne svätožiaru s piatimi hviezdami.

OZ VODNÝ HRAD

Sv. Ján Nepomucký pri Starom moste
Sv. Ján Nepomucký pri Starom moste
Dáma pred sv. Jánom Nepomuckým (pri Rakete)
Dáma pred sv. Jánom Nepomuckým (pri Rakete)
Sv. Ján Nepomucký pri Homorove
Sv. Ján Nepomucký pri Homorove
Sv. Ján Nepomucký na stĺpe pri kostole
Sv. Ján Nepomucký na stĺpe pri kostole

 

zdroj: Občianske združenie Vodný Hrad

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Neboli vypílené žiadne dve lipy, ale 2 ks invazívnej náletovej dreviny.

    Záver: nik nesadil, človek ponechal, človek vypílil, žiadna škoda.

    Odporúčanie:
    Saďte slovenské dreviny ! Odstraňujte invazívne dreviny a buriny ! Nie sú prínosom a škodia. V Seredi je ich dosť, aj v parku.

  2. Pre Anonym

    Neklamem.
    Pozri si Google Street View, daj si sochu sv. Jána Nepomuckého zo zadu a pozri si listy tých 2 stromov.

    Na to, aby si poznal, že to nie sú listy lipy, nemusíš mať špeciálne dendrologické vzdelanie.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img