ISSN 1337-8481

pondelok, 29. apríla, 2024

Prezidentka: „Vyzvala som politických lídrov, aby váhou svojej autority túto smršť v parlamente zastavili alebo sa dohodli na skoršom termíne predčasných volieb“

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Zuzana Čaputová, prezidentka SR:

„Situácia v parlamente v súčasnosti viac pripomína chaos ako zodpovednú správu vecí verejných. Legislatívna parlamentná smršť z posledných dní ohrozuje ústavné princípy aj verejné financie. Preto som vyzvala politických lídrov, aby váhou svojej autority túto smršť v parlamente zastavili alebo sa dohodli na skoršom termíne predčasných volieb.

Pre politický chaos je príznačné, že ma dnes k vymenovaniu úradníckej vlády vyzvali strany, ktoré ešte včera tvrdili, že by jej za žiadnych okolností nevyslovili dôveru.

Nezodpovedné a populistické návrhy niektorých poslancov v parlamente však nezastaví vláda bez parlamentnej podpory. Tie môžu zastaviť iba parlamentní lídri a dohoda na skoršom termíne predčasných volieb, po ktorom volám konzistentne od decembra, keď vláde bola vyslovená nedôvera. Dohodu politických strán na septembrovom termíne som pripustila iba preto, že inak hrozilo neprijatie zmeny ústavy a ďalší polrok by sa o predčasných voľbách vôbec nemohlo rozhodovať“.

 

zdroj: Zuzana Čaputová Fb

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Stačí aby táto alibisticka prašina odvolala vládu a dala úradnícku a následne by sa svine chceli opätovne co najskôr dostať k valovu. Ostatné je len jej zahmlievanie… Mohla by to urobiť hneď zajtra.

  2. Chaotické vedenie a výkon prezidentského úradu umožňuje parlamentným politickým stranám presne to čo predvádzajú. Za tento chaotický stav je plne zodpovedná aj prezidentka SR, spoločne s vládou SR, koaličnými poslancami a jednotlivými lídrami politických strán. Títo predstavitelia štátnej moci robia presne iba to, čo im prezidentka SR svojím neprofesionálnym, amaterským výkonom svojej funkcie umožňuje. Sama nevie čo chce a čo treba robiť.
    Verím, že po ďalších parlamentných voľbách, vzniku novej vlády a zániku jej mandátu bude zákonným spôsobom posúdené jej pôsobenie v prezidentskom úrade z trestno právneho hľadiska.

  3. Pani prezidentová cíti, že vláda skôr či neskôr skončí. Tak dúfa, že týmito statusmi na Fb si zachráni kožu, lebo má v pláne opakovane kandidovať.

  4. takto dopadneme keď pustíme ženy do politiky. tieto sliepky sú nanič. leynen, cigániková, jourová, čaputka, zberba, čvarga… eurofeminolgbpičizmus na úrovni 0

  5. Žiaľ, komentáre potvrdzujú, že keď dochádzajú argumenty, vedia len urážať a nalepkovat. To co som napísal je proste fakt:
    Vie to ovplyvniť – ale takto to býva keď sa stane prezidentom marketingový produkt a nie skúsený štátnik – politik. Dobre vyzerať, kvetnato prerozprávať napísané prejavy a citlivo vnímať nie je všetko.
    Ohurovat miestnu kaviareň medzinárodnými oceneniami, ktoré v podstate dostala od svojich bývalých kolegov, to zaberá fakt už len na ľudí ‚bratislavského‘ typu, pevne ukotveného a správne prozapadne orientovaného.

  6. Však stratila všetku autoritu nie len v parlamente a vo vláde, ale aj o občanov. Nechala sa ovplyvniť Matovičom aby ho vymenovala ministrom financií, hoci vedela, že všetok majetok prepísal na manželku, tie peniaze na povaly. Nechala sa ovplyvniť o predčasných voľbách na september a až po stretnutí s bývalými prezidentami zmenila názor. A čo si dovoľuje Matovič voči nej, tie jeho vyjadrenia na jej adresu, kto by si to mohol dovoliť v inej krajine takéto správanie voči hlave štátu? Len u nás – v Kocúrkove.

  7. Ozaj, kde sa stratil syn veľkej medvedice, p. minister bUDAJ???
    Dovolil si vystúpiť proti fuhrerovi, hned na neho niečo vytiahli a zhasol jak svieca… Tento morálny klenot nežnej revolúcie…

  8. Aj mnoho žien v politike sú silné osobnosti. Napr. Merkelová. Nebola módna ikona, ale sa v politike vyznala a vedela, čo je pre jej krajinu dobré a prospešné a tiež pre EÚ. Mali aj ostatní štátnici ju rešpektovali. A aj ďalšie ženy. Žiaľ, nie len takéto ženy sú v politike, ale aj o mužoch sa dá hovoriť. Máme ich tam viac ako dosť.

  9. Merkelová sa vyznala aj v multi-kulti. Vedela čo je pre krajinu dobré a tiež pre EÚ. A spojenci z USA ju tak rešpektovali, že ju odpočúvali. Zober loptu, nie drogy.

  10. Iba toľko, že Merkelová má nemalý podiel na tom, aká situácia na Ukrajine v súčasnej dobe panuje. Aktívne sa podieľala na podvodoch hraných voči Rusku. Naštuduj si, vysvetľovať nebudem, čas ukáže. A ver, že Rusko mi nie je srdcu blízke.

  11. Hm, podľa môjho názoru naša Zuzka zrejme dostala pokyny z hnUSA ambasády a v tom prípade treba za tým hledat nejakú habaduru …..

  12. Vy v LSNS, Republike a komunisti máte teda slovník. Viem si predstaviť ako slobodu a demokraciu, ľudské práva zašliapnete do zeme hneď v prvom momente, ako by ste mali tú možnosť.

  13. … je webová stránka so sídlom na Ruskom okupovanom Kryme. Opisuje sa ako „spravodajská agentúra, ktorá vydáva správy v desiatich jazykoch vrátane ruštiny, nemčiny, angličtiny, bulharčiny, gruzínčiny, francúzštiny a španielčiny“.

  14. My máme politických lídrov s autoritou, to Zuzka nemyslí vážne…… Čo o sebe aj v parlamente na seba povedali politici: zlodej, feťák, daňový podvodník, americká kujva, úžerník, zlodej pozemkov, opilec, magor, zapedanec, atd atd atd …..

  15. To ze mame taku dobru prezidentku musela byt nejaka nahoda. Viac by nam bol charakteristicky Bodorov manazer Fico, alebo nejaky nahodny generator slov. Mečiar alebo Chamradin. Mozno Blaha alebo Uhrik. Ale nemusel by byt cudzi ani nejaky oligarcha napr. Siroky alebo aj niekto nebohy. Mohla by sme byt prva krajina s in memoriam prezidentom. Napriklad Husak. Nam by stacil aj jeho plagat. Videl som ho na bilbordoch pred poslednymi parlamentnymi volbami.

  16. Pre hraničné pásmo….No,máme strašne dobrú prezidentku,vie celkom dobre prečítať jej napísané frázy,a vie citlivo vnímať,a dokáže sa pekne obliekať,niekde je prezidentka ona,v zahraničí máme Rizmana za prezidenta,nemá vlastný názor,a rozpráva stále o slušnosti,ale obracia sa na opačnú stranu.No a vrchol jej kvalifikácie je,že premiestnila smetisko z Pezinka niekam inam.To je stačilo aby viedla 5.milionove Slovensko.Ale nejak to pasuje k tým plagiatorom,čo predstavujú vládu.

  17. Caputova nevymenuje úradnícku vládu,lebo že vraj nechce riskovať povesť odborníkov.Je to ozaj dospelá osoba? Odvolaná vláda ,chaos a ona sama dala ultimátum do konca júna predčasné voľby.Celu túto tragédiu by mohla vyriesit behom hodiny.Ak chce ešte kandidovať a aj tak sa takto chová,tak začínam mať veľké ,ozaj veľké obavy o budúcnosti Slovenská.Toto už ozaj rozum neberie.

  18. hoď do hrnca 10 súkromných tv staníc , pridaj niekoľko mimovládok a okoreň pár redakciami novín a za stáleho miešania po troch rokoch vypadne z hrnca niečo ako naša zuza. že nechutí ? čo by ste chceli veď je blondínka . 🙂

  19. Anonym 19. februára 2023, 5:39
    Analytik z proruských konšpiračných a dezinformačných webov, samozrejme nezmanipulovaný s čistou a otvorenou myslou už od čias ivermectínu.

  20. Oni klamari a „otvaraci oci“ su aktivnejsi od kedy Ruske svine ukradli Krym.
    Odvtedy si ruska abasada zacala robit svoju dezinformacnu politiku na jednotku

  21. Presne ako som predpokladal sa na môj príspevok z 5:39. Ozvali sa tí praví dôkladne zmanipulovaní. Páni kto ovláda médiá,ovláda aj vašu myseľ ! A kto ovláda médiá ? Treba si to zistiť ! Ja nijaké ruské veby nesledujem a ani neviem kde by som to mal hľadať

  22. To nevadí, oni ti to prisúdili, si putinovec a nediskutuj o tom. Čo napíšu, to je pravda a keď nesúhlasíš, ešte ti ponadávajú.

  23. Mne z tohoto všetkého vychádza len jedno.Su si nejakým spôsobom istí,že Matovič a spol.vyhraju voľby,ale ešte nie je všetko pripravené.Lebo inak to skutočne nemá žiadnu logiku.Len si uvedomte fakta.Sulik povalu koalíciu,aby ju v zapäti čo najdlhšie podporoval.Prezidentka vyhlási,že chce voľby do júna,ale za pár dní to už neplatí.A aby toho nebolo dosť,aj po druhý krát vyhlási,že treba voľby v júni,ale nechce preto nič urobiť A pritom by to mohla v sekunde vyriesit..OZAJ tomu všetkému prestávajú ľudia rozumiet

  24. A vies o tom, ze pokial tato neziska v parlamente doveru, tak zase nic? A zostava vlada v demisii? a sledujes hlasovania v parlamente? Cize este raz, v sekunde?

  25. Áno v Sekunde!! To sú len blbé výhovorky, takže radšej tu budeme mať chaos.V Tom momente,ako bude úradníčka vláda vymenovaná,v Tom momente budu predčasné voľby. A či dostane dôveru? Je to úplne jedno.

  26. O tom či budú, alebo nebudú predčasné voľby môže ešte rozhodnúť výnimočný stav, ktorý by mohli vyhlásiť v prípade nepriaznivých prognóz pre súčasnú podivnú debilovládu podporovanú z hnUSa ambasády… A Zuze vôbec netreba netreba moc veriť, že to s občanmi Slovenska myslí dobre ….

  27. Anonym 19. februára 2023, 14:04 – clovece o 2 poobede si naladovany pod obraz bozi? Aky vynimocny stav moze rozhodnut o predcasnych volbach? Vies uviest paragraf zo zakona alebo ustavy? Alebo len strielas zbozne zelania od buka do buka?

  28. Anonym 19. februára 2023, 14:04 – pochybujem o tvojej schopnosti udrzat pozornost a zaroven pochopit tak dlhy text, ale nech sa paci:

    Predčasné parlamentné voľby nemožno konať hocikedy. Ústava však vo všeobecnosti predpokladá až šesť situácií, kedy môžu byť tieto voľby vyhlásené, čiže kedy sa môžu následne aj konať. Až päť z týchto situácií pritom súvisí s výkonom právomocí, ktoré Ústava zveruje prezidentovi ako hlave štátu. Dôvodom pre predčasné parlamentné voľby je teda využitie právomoci prezidenta rozpustiť NR SR. Rozpustenie parlamentu zároveň možno považovať za právomoc typickú pre postavenie hlavy štátu v prípade, pokiaľ ide o prostredie parlamentnej formy vlády.[5] V podmienkach ústavného systému Slovenskej republiky je však potrebné zdôrazniť, že prezident nemôže Národnú radu rozpustiť kedykoľvek podľa vlastného uváženia. Táto jeho právomoc síce nie je viazaná na súhlas predsedu vlády, čiže tzv. kontrasignáciu, ale aj napriek tomu je výrazne obmedzená. Prezident totiž môže NR SR rozpustiť len v prípade, pokiaľ nastane niektorá z piatich Ústavou výslovne predvídaných situácií.[6]

    Prvá možnosť pre rozpustenie Národnej rady, a teda aj pre predčasné parlamentné voľby, súvisí (1) s vymenúvaním vlády a schvaľovaním jej programového vyhlásenia. Prezident totiž môže Národnú radu rozpustiť v prípade, pokiaľ NR SR počas šiestich mesiacov od vymenovania vlády neschválila jej programové vyhlásenie. Druhá možnosť rozpustenia a následne i konania predčasných volieb prichádza do úvahy v prípade, ak sa (2) NR SR do troch mesiacoch neuzniesla o vládnom návrhu zákona, s ktorým vláda spojila vyslovenie dôvery. Tretia možnosť rozpustenia sa týka situácie, ak (3) NR SR nebola spôsobilá sa uznášať dlhšie ako tri mesiace, hoci jej zasadanie nebolo prerušené a hoci bola v rámci tejto lehoty opakovane zvolávaná na schôdzu. Za neschopnosť uznášať sa je pritom potrebné rozumieť to, že počas troch mesiacov nebude na zvolanej schôdzi prítomný minimálny potrebný počet poslancov na to, aby sa NR SR mohla uznášať, teda na to, aby mohla pracovať. Národná rada je schopná uznášať sa ak je prítomná nadpolovičná väčšina všetkých jej poslancov, teda najmenej 76 poslancov.[7] Štvrtá Ústavou predpokladaná možnosť rozpustenia NR SR nastáva v prípade, ak (4) bolo zasadnutie Národnej rady prerušené na dlhší čas, ako dovoľuje Ústava. Zasadnutie je v zmysle Ústavy možné prerušiť najviac na štyri mesiace v roku.[8]

    Aj piata možnosť pre vyhlásenie a konanie predčasných volieb súvisí s prezidentskou právomocou rozpustiť NR SR. V porovnaní s predchádzajúcimi štyrmi možnosťami však nepôjde o fakultatívne rozpustenie Národnej rady, teda možnosť ju rozpustiť, ale o obligatórne rozpustenie, čiže o povinnosť prezidenta rozpustiť Národnú radu. Povinnosť rozpustiť NR SR nastane v prípade, pokiaľ (5) sa konalo ľudové hlasovanie o odvolaní prezidenta, vyhlásené na základe uznesenia NR SR, no prezident v ňom odvolaný nebol. Dôsledkom neodvolania prezidenta je jeho povinnosť Národnú radu rozpustiť.[9] V tomto prípade Ústava dokonca súčasne výslovne upravuje, že nové parlamentné voľby má predseda NR SR vyhlásiť do siedmich dní od rozpustenia Národnej rady.

    Rozpustenie Národnej rady však nie je jediným prípadom, kedy právny poriadok predpokladá vyhlásenie a konanie predčasných parlamentných volieb. Je tu totiž ešte jedna právom predpokladaná možnosť. Táto, celkovo šiesta možnosť, sa však netýka celého štvorročného volebného obdobia. Naopak, táto možnosť prichádza do úvahy v relatívne krátkom čase po tom, ako sa konali predchádzajúce voľby do NR SR. Predčasné voľby do NR SR môžu byť totiž vyhlásené aj (6) v dôsledku vyhlásenia predchádzajúcich volieb za neplatné. Voľby do Národnej rady môže vyhlásiť za neplatné jedine Ústavný súd Slovenskej republiky (ďalej aj „Ústavný súd“), a to ako dôsledok konania o sťažnosti namietajúcej neústavnosť alebo nezákonnosť volieb. Ústavným základom pre túto možnosť je ustanovenie čl. 129 ods. 2 Ústavy. Podrobnosti o konaní, ako aj o dôsledkoch takéhoto konania obsahuje zákonná úprava, a to jednak zákon o ústavnom súde,[10] ako aj tzv. volebný kódex.[11]

    Pokiaľ ide o dôvody vyhlásenia volieb do NR SR za neplatné, a teda aj dôvody, ktoré budú smerovať k predčasným voľbám, je potrebné uviesť, že tieto nie sú v žiadnom právnom predpise výslovne uvedené. Dalo by sa konštatovať, vychádzajú z čl. 129 ods. 2 Ústavy, že takýmto dôvodom by malo byť zistenie porušenia ústavy alebo zákona, a to v rámci volebného procesu. Z ustálenej judikatúry Ústavného súdu však vyplýva, že nie každé porušenie ústavy alebo zákona musí (a môže) viesť k vyhláseniu volieb za neplatné. Musia byť pre to splnené tri základné podmienky.[12] Ústavný súd musí identifikovať porušenie Ústavy alebo porušenie zákona; medzi porušením Ústavy (zákona) na jednej strane a výsledkom volieb musí existovať priama súvislosť a, po tretie, zistené porušenie musí mať určitú intenzitu. Musí ísť o tak závažné porušenie, prípadne opakované porušenie, ktoré odôvodňuje záver, že keby k takémuto porušeniu nebolo prišlo, výsledky volieb by pravdepodobne boli iné. Ak Ústavný súd v konaní o sťažnosti namietajúcej neústavnosť alebo nezákonnosť bude považovať za splnené všetky tri uvedené podmienky, bude daný dôvod na vyhlásenie volieb za neplatné. Dôsledky vyhlásenia volieb do NR SR za neplatné Ústavným súdom upravuje volebný kódex. Ak Ústavný súd vyhlási voľby za neplatné, vzniká predsedovi Národnej rady povinnosť vyhlásiť (predčasné) voľby do NR SR, a to do 30 dní odo dňa doručenia nálezu Ústavného súdu Národnej rade.[13] Takýto nález by sa mal doručiť neodkladne.[14]

    Na záver stručného prehľadu ústavných možností konania predčasných volieb do NR SR sa žiada dodať, že žiadna z uvedených šiestich situácií nikdy počas doterajšej existencie Slovenskej republiky (alebo platnosti jej Ústavy) zatiaľ nenastala. Ak sa teda chceme oboznámiť s možnosťou, ktorá bola pri troch doterajších predčasných parlamentných voľbách využitá, musíme sa presunúť do prinajmenšom takpovediac „šedej zóny“ slovenského ústavného práva.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img