ISSN 1337-8481

nedeľa, 19. mája, 2024

Vicepremiérka Remišová: Vláda schválila podporu kvantovej komunikačnej siete, ktorá bude znamenať zásadné zvýšenie kybernetickej bezpečnosti Slovenska

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MIRRI |MM|  Slovensko bude oveľa lepšie pripravené na hrozby v online priestore vďaka prevratnej kvantovej technológii. Vláda dnes schválila návrh na podporu projektu Slovenská kvantová komunikačná infraštruktúra, ktorú predložila vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová. Vďaka 5 miliónom eur z Plánu obnovy sa na Slovensku vybuduje kostra kvantovej komunikačnej siete a ďalších 3,2 milióna eur pôjde na špičkové laboratórne vybavenie.  

„V čase, keď sme priamymi svedkami podkopávania mieru v Európe, je v životnom záujme Slovenska zvyšovať svoju bezpečnosť. A nejde len o vojenskú obranyschopnosť našej krajiny, ale napríklad aj o to, aby sme zaistili bezpečnosť online priestoru, ktorý je terčom nepriateľských útokov zo strany Ruska a ďalších strán. Preto je dobrou správou, že Slovensko patrí k prvým krajinám v Európe, ktoré budujú kvantovú komunikačnú sieť. Tá predstavuje najvyššiu úroveň ochrany prenosu informácií a prináša neprelomiteľné šifrovanie. Bezpečnou krajinou môžeme byť iba vtedy, ak dokážeme chrániť informácie štátnych inštitúcií a bezpečnostných zložiek, finančných inštitúcií, zdravotníckeho a energetického systému, letectva, dopravy a logistiky. Na tento unikátny projekt, ktorý bude tvoriť kostru vysoko bezpečného internetu budúcnosti, sme z Plánu obnovy a odolnosti vyčlenili viac ako 8 miliónov eur,“ povedala vicepremiérka a ministerka informatizácie Veronika Remišová.

Projekt Slovenská kvantová komunikačná infraštruktúra zastrešuje Fyzikálny ústav Slovenskej akadémie vied, ktorý v spolupráci s Rakúskom spustil medzi Bratislavou a Viedňou aj prvú medzištátnu kvantovú komunikačnú linku na svete. Za 5 miliónov z Plánu obnovy sa vybuduje kvantová komunikačná sieť, ktorá prepojí 12 slovenských akademických inštitúcií a vytvoria sa podmienky na prepojenie s okolitými krajinami. Podobné národné kvantové siete budujú aj ostatné členské štáty EÚ. Ďalších 3,2 milióna eur pôjde v kvantovom projekte na špičkové laboratórne vybavenie. Projekt zároveň získal už aj grant od Európskej komisie vo výške 5 miliónov eur.

„Bohatstvom Slovenska sú šikovní, pracovití a vzdelaní ľudia. Projekt kvantovej komunikácie majú pod palcom vedci z Fyzikálneho ústavu SAV, ktorí v tejto oblasti patria k svetovej špičke. Po rokoch nezáujmu bývalých vlád je našou prioritou podporovať na Slovensku vedu, výskum a inovácie, lebo iba nové dynamické odvetvia prinesú ľuďom dobre platené miesta a lepší život. Je veľmi dôležité, aby sme držali krok s najlepšími a patrili medzi európskych inovačných lídrov. Projekt kvantovej komunikačnej siete je skvelým príkladom toho, akou cestou sa Slovensko musí uberať v nasledujúcich rokoch,“ dodala vicepremiérka Remišová.

Čo je kvantová komunikácia

Ide o najvyššiu úroveň ochrany informácií. Prenos kvantových šifrovacích kľúčov je založený na prenose elementárnych častíc svetla – fotónov, ktoré nie je možné nepozorovane zachytiť pri prenose. Výskum aj praktická výstavba technických riešení v kvantovej komunikácii sa sústreďuje na výstavbu pozemných komunikačných liniek a na satelitné prepojenia na dlhé vzdialenosti. O technológiu, ktorá umožní najbezpečnejší prenos dát, majú záujem štáty, banky, mobilní operátori aj firmy.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Remišová, odvolala akého si itečkara, pri otázke prečo, odpovedala novinárom ze všetko vysvetlila prezidentke SR. Za koho má novinárov a občanov Slovenska.

  2. Vládni politici radi využijú každý priestor, kde sa môžu spropagovať. O to viac, ak ich to nestojí ani cent. Rady týchto politikov najnovšie rozšírila aj šéfka rezortu investícii a predsedníčka Za ľudí Veronika Remišová. Od Transparency International Slovensko si za to vyslúžila tvrdú kritiku.
    https://www.aktuality.sk/clanok/oiRI4uO/remisova-si-robi-kampan-za-eurofondy-pripomina-to-richtera-kritizuje-mimovladka/

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img