ISSN 1337-8481

pondelok, 29. apríla, 2024

Referendum 2023 je neplatné. Účasť v Seredi bola 29,83%

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

V sobotu 21. januára sa na území Slovenskej republiky konalo REFERENDUM 2023. Voliči mohli hlasovaním rozhodnúť o otázke zmeny ústavy v časti o dĺžke volebného obdobia NR SR. Referendum vyhlásila prezidentka na základe petície občanov prijatej v auguste 2022. Vyhláseniu referenda 2023 predchádzalo odovzdanie 406-tisíc podpisov, z ktorých bolo platných vyše 381-tisíc. Jeho zorganizovanie vyšlo na viac ako 10 miliónov eur. Volebné miestnosti boli otvorené od 7:00 do 22:00 hodiny. V súvislosti s referendom prijala potrebné opatrenia aj polícia a dohliadala na jeho pokojný priebeh. Až 5 570 policajtov vykonávalo hliadkovú činnosť v okolí objektov konania referenda a usmerňovali dopravu. K závažnejšiemu narušeniu verejného poriadku nedošlo.

Celkové výsledky

V rámci Slovenskej republiky sa z 4 377 565 oprávnených voličov referenda zúčastnilo 1 193 198 voličov, čo je 27,25 % účasť. Z uvedeného vyplýva, že referendum nie je platné. Oficiálne výsledky v nedeľu ráno potvrdili zástupcovia štatistického úradu a štátnej volebnej komisie. Aby bolo referendum platné musela by sa ho zúčastniť nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, to znamená nad 2,2 mil. voličov.

S referendovou otázkou súhlasilo celkom 1 163 586 zúčastnených voličov, čo je 97,51% . Nesúhlas vyjadrilo 18 398 , čo je 1,54 % . Sumarizácia výsledkov prebehla povinne elektronicky prostredníctvom Integrovaného volebného informačného systému. Predseda Štatistického úradu SR Peter Peťko uviedol, že elektronizácia zmenila a zrýchlila proces spracovania. Celková dĺžka spracovania bola tri hodiny a päť minút.

Predseda štátnej volebnej komisie Ladislav Orosz potvrdil, že referendum prebehlo v súlade so zákonom a neobjavili sa žiadne skutočnosti, ktoré by výsledok spochybnili.

Výsledky za Sereď

V Seredi sa z 12 828 zapísaných voličov v 13 volebných okrskoch referenda zúčastnilo 3 827 voličov, čo je 29,83% účasť.

Na referendovú otázku odpovedalo „ÁNO“ 3 747 voličov, čo je 97,90%. Na otázku odpovedalo „NIE“ 41 voličov, čo je 1,07%

SEREĎ – účasť

zdroj: Štatistický úrad SR

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img