ISSN 1337-8481

sobota, 27. júla, 2024

Sereď má schválený rozpočet: vyrovnaný a veľmi opatrný

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Ing. Zuzana Slahučková, referent komunikácie MÚ a projektov mesta /
Na programe ostatného zasadnutia mestského zastupiteľstva v aktuálnom roku bolo tradične schvaľovanie rozpočtu mesta na budúci rok. Aj napriek ekonomicky vypätému obdobiu sa podarilo schváliť vyše 16-miliónový rozpočet Serede jednohlasne.

Na rokovaní rezonovala neistota pri tvorbe rozpočtu, aká nemá na slovenské pomery obdobu. Ako uviedla vedúca finančného oddelenia mesta, Eva Florišová, „až vo februári bude jasné, aký objem finančných transferov a podielových daní príde na účet mesta zo štátu. Následne bude rozpočet aktualizovaný a prípadné ďalšie zdroje budú formou zmeny rozpočtu prerozdelené mestským zastupiteľstvom.“

„Štát schválením Rodinného balíčka môže reálne pripraviť rozpočty miest a obcí o 740-miliónov. Pre Sereď sa v tejto súvislosti odhaduje výpadok 1,2 milióna eur a aj pri predbežne sľúbenej kompenzácii štátu, ktorej formy zatiaľ vôbec nie sú známe, by to bol výpadok 800-tisíc eur. Preto je návrh rozpočtu veľmi opatrný v príjmovej aj vo výdavkovej časti,“ vysvetlila prednostka mestského úradu Mariana Páleníková.

Aby samosprávy vedeli fungovať, museli pristúpiť k nepopulárnemu kroku a ním je navyšovanie daní a poplatkov. Všetci poslanci mestských zastupiteľstiev dostali do rúk Čierneho Petra a museli ho prijať s veľkým pochopením, uviedla na rokovaní Hlavná kontrolórka mesta Sereď, Zuzana Horváthová. Upozornila, že navyšovanie poplatkov a daní občanom spôsobil štát neplnením si svojich úloh a zodpovedností. Dodala, že Sereď nikdy nezvyšovala dane, keď nemusela. Rozpočet mesta je podľa nej zostavený absolútne v súlade so zákonom.

Kam pôjdu peniaze z mesta?
Sereď bude v roku 2023 hospodáriť s 16 257 601-eurovým rozpočtom. Čo by mali za tieto peniaze v budúcom roku občania dostať?
Napríklad novú miestnu komunikáciu na Trnavskej ulici, parkovisko a stojany na bicykle pri železničnej stanici, plánuje sa spolufinancovanie rekonštrukcie kaštieľa, rozšírenie kamerového systému mestskej polície a mesto aj v tomto roku plánuje poskytovať dotácie v zmysle svojho VZN o dotáciách.

Medzi bežné výdavky mesta tradične patria napríklad výdavky na chod mesta a mestom zriadených organizácii (školy a Dom kultúry), financie na prípravy rôznych projektových dokumentácií, na prevádzku a údržbu verejného osvetlenia, činnosť mestskej polície, údržbu verejných priestranstiev, prevádzku a údržbu mestských pohrebísk, trhoviska, príspevky na stravovanie, opatrovateľské služby, príspevky pri narodení dieťaťa, činnosť mestského zastupiteľstva a jeho komisií.

Celé znenie rozpočtu na rok 2023 si môžete prečítať tu: Návrh viacročného rozpočtu

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Rad by som tu videl najskôr na porovnanie rozpočet úsporných opatrení. To znamena kde budete davat resp. rozdavat podstatne menej aby ste nemuseli takto zdierat obyvatelov. Uvedomte si ze na taketo zdieranie si vas tam obyvatelia nezvolili

  2. primator bol vcera na trhoch na namesti, mozno bude aj dnes. Ludia s nim komunikovali. Treba sa prist spytat a nie kopat od klavesnice

  3. to nie,tak daleko az nezasli,smetiaky vynesu raz za mesiac ,mozno.svetla budu zhasnute permanentne,ale strechu na kastiely mozno aj pozlatia,to potrebujeme,aj ukrajincpm sa nieco ujde.

  4. Miloš kedy zacnes davat otazky vedeniu aj take ktore by zaujimali obyvatelov? Je nacase posunut moznosti tohoto webu na online rozhovory

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img