ISSN 1337-8481

piatok, 17. mája, 2024

Poslanci schválili navýšenie sadzby dane z nehnuteľnosti

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestské zastupiteľstvo v Seredi na svojom zasadnutí dňa 13. decembra prerokovalo a uznieslo sa na zvýšení dane z nehnuteľnosti o 20% s účinnosťou od 1.1.2023.

Daň z nehnuteľnosti tvorí najväčší podiel miestnych daní to znamená aj najväčšiu podstatnú časť príjmu rozpočtu mesta. Výška dane z nehnuteľností je v plnej kompetencií samospráv a podlieha schvaľovaniu mestského zastupiteľstva. Mesto Sereď naposledy upravovalo sadzby dane z nehnuteľností s účinnosťou od 1.1.2020. V dôvodovej správe je vyčíslené, že zvýšenie sadzieb o 20% bude predstavovať príjem do rozpočtu mesta cca 320 000 €.

Dôvod navýšenia sadzieb

Zvýšenie dane z nehnuteľnosti sa s určitosťou dotkne aj ďalších samospráv. Dôvodov je niekoľko a ani Sereď nemá na výber. Ako boli poslanci informovaní, dôvodom je napríklad neustály rast výdavkov rozpočtu mesta, či už v dôsledku inflačných procesov alebo prenesenia finančnej záťaže zo strany štátu na rozpočet mesta (nižší objem z dane z príjmov fyzických osôb, povinnosť na dofinancovanie vzdelávania bez poskytnutia zdrojov štátu, štátom schválená valorizácia platov školstva a ostatnej verejnej správy). Jedným zo zdrojov krytia je práve navýšenie sadzieb práve dane z nehnuteľností. Ako na zastupiteľstve odznelo, nárast dane z nehnuteľnosti je potrebné porovnať aj s navýšenými cenami nehnuteľností, či rastom ceny práce v Seredi za posledné roky.

Čo zvýšenie v praxi bude znamenať

Poslanci síce schválili zvýšenie daní, no v konečnom dôsledku by zvyšovanie daní nemalo obyvateľov mesta výrazne zasiahnuť. V praxi to znamená, že v prípade zvýšenia dani o 20% pri byte s rozlohou 75 m2 sa daň zvýši iba o 3,75 € ročne. Pri rodinnom dome so 150 m2 úžitkovou plochou to znamená navýšenie o 7,50 € na rok za celý dom.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img