ISSN 1337-8481

pondelok, 6. mája, 2024

Desiate výročie nepreukázaných tvrdení

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestský úrad / Ľubomír Veselický  / 2. NOV 2022 /

Najprv malý úvod do nedávnej histórie.

Vo štvrtok 17. novembra 2022 uplynie presne 10 rokov od podania listu s 31 podpismi  adresovaného  voleným  zástupcom občanov. Primátor Tomčányi  reagoval na jeho obsah 3. 12. 2012 a vyhlásil, že ak sa nájde jeden z tých, ktorí list podpísali a potvrdí svoj podpis na ňom, bude list zverejnený a bude naň daná aj odpoveď.  Do 11. 12. 2012  a ani neskôr sa k autorstvu listu nik z podpísaných neprihlásil.

Vo svojich poznámkach som sa k listu vyjadril v tom zmysle, že jeho základným problémom je skutočnosť, že čitateľné pod textom listu sú asi dve – tri priezviská, no neobsahuje žiadnu adresu odosielateľa, na ktorú by bolo možné poslať odpoveď. Pre adresáta je teda listom anonymným a  preto na stránkach mesta zverejnený nebol.

V dva a pol stranovom liste bolo  niekoľko  konštatovaní a  tvrdení.  Jedno z nich  znelo:

„Po dlhé roky sledujeme stav, kedy ešte aj cesty sú opravované tam, kde bývajú poslanci MsZ.“

Prešlo desať rokov. Zloženie zastupiteľstiev  sa menilo každé štyri roky a ani podrobná analýza vyššie uvedené tvrdenie nepotvrdila. Potvrdila  však  iné.

Napríklad to, že  autor listu hodnotil  ešte neukončený druhý  rok samosprávy pod vedením Ing. Martina Tomčányiho.  Uvedené tvrdenie  mohlo preto vychádzať  skôr  z opráv ciest uskutočnených  v predchádzajúcich rokoch a až potom z opráv ciest v rokoch 2011 a 2012.  V troch rokoch predchádzajúceho obdobia boli vykonané tieto opravy a rekonštrukcie:

2008 – časť ulice 8. mája, Pivovarská, Garbiarska, Legionárska, Nová, Spádová, Slnečná 2.

2009 – časť ulice I. Krasku pred poliklinikou,  Jesenského ulica, chodník od ZŠ. J. A. Komenského k Jesenského ulici, Vojanská , Malá ulička a Kostolná.

2010 – Dolnostredská ulica , Rovná, Priečna, Pribinova a Vysoká.

V nasledujúcich rokoch boli rekonštruované  tieto chodníky a cesty:

2011 – Chodník v Hornom  Čepeni a Záhradná ulica.

2012 – Cyklotrasa Sereď – Horný Čepeň.

2013 – Spojenie cyklotrasy Sereď-Horný Čepeň popod most cez Váh s trasou most – Zberný dvor, Lúčna ulica od križovatky so Športovou ulicou po násyp, nová cesta od Parkovej ulice po vchod do amfiteátra, chodník od vrátnice v parku k zadnej bráne,  chodník ne Vinárskej  ulici,  a stíšená  komunikácia medzi ZŠ J. A. Komenského a Jesenského ulicou, ktorú preslávila neúspešná petícia proti jej zhotoveniu.

2014 – Chodník na ulici Komenského od Mestskej polície  po Jesenského ulicu a Kukučínova ulica .

2015 –  Rekonštrukcia ulice Vonkajší rad pred bytovými domami a rekonštrukcia prvej tretiny Športovej ulice.

2016 – Poľná ulica, ulica Nový Majer, druhá tretina Športovej ulice. Hornočepeňská ulica, chodník od Jesenského ulice po Železničnú ulicu, chodník spájajúci Dolnomajerskú ulicu s ulicou Komenského, Chodník na Cukrovarskej ulici od bytového domu č. 145 po bytový dom č. 147.

2017 – Rekonštrukcia tretej tretiny Športovej ulice, rekonštrukcia časti  chodníka na Komenského ulici okolo materskej školy Komenského A  a rekonštrukcia chodníka pred bytovým domom zvanom Hokejka.

2018 – Rekonštrukcia druhej časti ulice 8. mája medzi ulicami Dlhá a Podzámska, rekonštrukcia Novomestskej ulice a rekonštrukcia Pekárskej ulice.

2019 – Chodníky a prístupové komunikácie v objekte  MŠ Komenského A.

2020 – Rekonštrukcia Vážskej ulice , chodníka vo veľkom parku, Kuzmányho ulice, a chodníka na Legionárskej ulici. Ďalej to bol  chodník v revitalizovanom priestore pred poliklinikou, chodník na Hviezdoslavovej ulici, chodník na Obežnej ulici, chodník na Šulekovskej ulici, chodník na Spádovej ulici, chodník na Vojanskej ulici a rekonštruovaná bola časť  komunikácie na Fándlyho ulici.

2021 – Chodníky na Pekárskej ulici, chodník na Trnavskej ulici medzi predajňou stavebnín a Pečivárňami, chodníky vo veľkom parku, chodník na Cukrovarskej ulici od križovatky s Fándlyho ulicou po svetelnú križovatku,   obidva chodníky na ulici SNP, chodník na Cukrovarskej ulici medzi predajňou Vrava a svetelnou križovatkou, Chodník na ulici M. R. Štefánika medzi Sokolovňou a ČSOB, chodník popri parčíku na Námestí slobody, chodník v križovatke ulíc, A.  Hlinku a Čepeňská, obidva chodníky a cesta na Parkovej ulici, chodník na ulici Dionýza Štúra od svetelnej križovatky po železničný nadjazd a chodník na Železničnej ulici. Z pohľadu predmetu investícií by mohol byť rok 2021  pokojne nazvaný „Rokom nových chodníkov“.

2022 – Podzámska ulica, Lipová ulica a Mlynárska ulica.

Z uvedeného vidieť, že  bydlisko poslancov nikdy nebolo kritériom pri rozhodovaní zastupiteľstva o zaradení chodníka alebo miestnej komunikácie do plánu rekonštrukcií.

Všetko  však so všetkým súvisí. No svoj názor nikomu nevnucujem.  Iba si kladiem otázku, či list dátumovaný dňom 17. november 2012, na podpis ktorého sa dalo nahovoriť 33 obyvateľov Serede, a ktorí sa potom k nemu otvorene neprihlásili,  súvisel so žiadosťou  Miloša Majka z 5. 11. 2012, v ktorej  primátora Tomčányiho žiadal o 3 300 €  na „krytie časti služieb , ktoré jeho médium občanom a vedeniu mesta zabezpečuje zdarma“. Zo zamietavej odpovede primátora v liste z 12.11.2012  citujem:  „Vážený pán Majko, dovoľujem si ešte upriamiť Vašu pozornosť na skutočnosť, že nie je možné previesť 3 300 € bez ďalších zložitých a administratívnych prekážok na Váš účet, ako ste žiadali a ako si možno predstavujete,  pretože o tom rozhodujú poslanci MsZ a nie  primátor.“

Ukážkovým je výrok o privlastňovaní si hlasovacieho práva poslancami pri rozhodovaní o investíciách dlhodobého charakteru. Podpísaní píšu: Žijeme v meste, v ktorom si Vy volení funkcionári privlastňujete právo rozhodovať o veciach, ktoré na desaťročia menia vzhľad mesta. Poslanci mesta Sereď s požehnaním primátora mesta sú schopní bez akejkoľvek predošlej komunikácie s občanmi mesta – voličmi navrhnúť, schváliť a podpísať zmluvu (Sokolovňa) s nájmom pre de facto súkromný klub a záväzkami vyplývajúcimi zo zmluvy pre mesto – teda pre nás všetkých na 50 rokov! Pýtame sa, je to v súlade s etikou a  je to vôbec normálne?

Áno je to normálne a s etickým nastavením chronických kritikov  preto poslanci musia počítať. Pretože ak by každé rozhodnutie o nájme mestského objektu, či postavení budovy malo byť odkonzultované a požehnané fakticky miestnym referendom, nepostavili by sme za uplynulých dvanásť rokov  ani desatinu z toho, čo postavené bolo.  Sokolovňa bola veľmi dobrým investičným zámerom a vďaka prenájmom má ako samostatný objekt  každý rok pozitívny hospodársky výsledok. O prenájme Sokolovne rozhodli poslanci s rovnakou zodpovednosťou ako o prenájme časti vtedajšej ZŠ P. O. Hviezdoslava pre vytvorenie Cirkevnej ZŠ sv. Cyrila a Metoda.

 

zdroj: Mesto Sereď

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Lubomir Veselicky – opacne, ide o vyrocie preukazanych tvrdeni. Za Mesto Sered si potvrdil, ze SOL nedostalo od mesta ZIADNE DOTACIE a to napriek tomu, ze sme co do poctu zverejnovali podstatne viac materialov o diani v meste ako regionalna TV, mali narok minimalne presne na to, ako spomenute ine rovnako sukromne medium. Rozdiel dokonca je aj v tom, ze za sol stoja obcania a obyvatelia Serede, kdezto za tym druhym mediom ludia mimo mesta, v danom case napr. p. Horvath, ktory primatora Tomcanyiho VEREJNE podporoval vo volbach na tento post.

    Co sa tyka citacie z komunikacie, znovu robis mimoriadne spinavu pracu uz len tym, ze si nezverejnil celu postu – nielenze teda ZNEUZIVAS mestom platene noviny, ale este aj ZNOVU TAKTO UMYSELNE ZAVADZAS.

    – – –

    Som rad, ze si priznal pravdu – primatora TOMCANYIHO z OTVORENEHO LISTU (asi preto zbytocne hladas adresu, na ZVEREJNENY otvoreny list voleny funkcionar ma reagovat VEREJNE – pochopil, alebo treba primerane Tvojmu veku?) NEzaujimal TEXT listu ale to, kto konkretne ho podpisal. Mas kratky zoznam ludi, ktori sa v meste boja podpisat pod kritiku 12 rocneho bacovania na MsU, lebo maju strach o zivot, zdravie, svoj majetok, o perzekuovanie cez zakony a pripadne o to, ze im niekto objedna podpalenie auta?

    Ale inak vdaka, vysluzil si si podrobnejsi material o perzekuciach konkretnych obcanov konkretnym konanim konkretnych ludi na MsU. Osobne pripravim.

    – – –

    Co sa tyka zmluvy na Sokolovnu, JA OSOBNE som od zaciatku kritikom takto nevyhodneho prenajmu MAJETKU MESTA na 50 rokov so zavazkami pre mesto tykajucimi sa energii.

    A aj vtedy som som VEREJNE KRITIZOVAL fakt, ze konkretne Ty pri ukonceni zmluvy by si mal asi 110 rokov.

    Samotny prednosta Krajcovic na moje upozornenie na rizika – zmluva sa viaze k nehnutelnosti a nehnutelnost je v majetku mestskej obchodnej spolocnosti – povedal, ze ano, su tam rizika, ale mame svojho konatela v eserocke.

    Ved to…
    Aj v Mestskom bytovom podniku sme mali „svojho“ – az hodne svojho!! konatela, preto ten dobry bizniz, ze? 😉

    Lubo, pokracuj prosim, fakt ma tento mesiac bavi viac, ako ten predosly.

  2. No neviem, či Veselický prešiel celú Podzámsku, ale tá je od hrádze smerom ku križovatke s Pivovarskou veľmi divno spravená. Okolo zadnej brány amfiku je to rozdrbané… nechápem, ako toto mohli takto spraviť

  3. Alexandre z 2. novembra 2022, 19,05!
    Vždy máte dve možnosti.
    Prvá. Skôr ako začnete niečo kritizovať, opýtať sa na príslušnom mieste, čo je príčinou kritizovaného stavu.
    Druhá. Bez znalosti príčin, zlý stav kritizovať. Keďže ste odkojená mliekom zo spoločnosti SOL, volili ste túto možnosť.
    V prípade postupu podľa prvej možnosti by ste sa dozvedeli, že rekonštrukcia na časti komunikácie nebola vykonaná preto, lebo v týchto miestach je plánované pripojenie kaštieľa na kanalizáciu, ktorá sa nachádza pod cestou.
    Na záver citát od Juliana Tuwima.
    Vzdelanie múdremu ukazuje, ako málo vie, a hlúpemu dáva ilúziu, že vie veľa.

  4. Ľubomír Veselický 3. novembra 2022, 9:55 – este tu je tretia cast – k citatu dodavam:

    – Lubos, Ty a dalsia pracovna sila prijata na MsU ste zodpovedni za to, ze obcania NEvedia, co sa v meste deje. Vy ste PLATENY za zverejnovanie informacii a Vy si NEplnite svoje povinnosti.

    Obcan musi pracovat a zarabat, aby ste Vy mali ODKIAL DOSTAT SVOJE VYPLATY. (V pripade Teba to bolo dokonca osem rokov nezakonne !!)

    Problem je, ze Ty vies akurat tak PARAZITOVAT ako na mestskych novinach, tak na SOL. A kolegyna Slahuckova robotu dostala za odmenu v case, kedy zmenila nazor pri hlasovani v komisii v prospech preferovaneho uchadzaca o najom mestskeho majetku.

    To su vysledky Vasej prace Lubos, nie prace obcanov.

  5. Pán Veselický, nie som „odkojená“ (nespisovné slovo) na SOL. Ulicou sa pýšite, že je zrekonštruovaná, nie je to tak. Nikde nepíšete, že je tam budú ďalej niečo robiť. Treba písať všetko, nielen sa chváliť.

  6. Alexandra!
    Keby ste sledovali webovú stránku mesta, ktorá je okrem iného určená aj na podávanie informácií o priebehu rekonštrukčných prác na miestnych komunikáciách, tak by ste neprehliadli reportáž *****, ktorá bola vložená na stránku mesta 1. 6. 2022 pod názvom ****: rekonštrukcie Podzámskej a Lipovej ulice v Seredi . Tu je link:
    htt
    V reportáži vedúci oddelenia rozvoja mesta Ing. Marián Šišo hovorí o príčine nerekonštruovanej časti Podzámskej ulice pri zadnej bráne amfiteátra. Hovoril o jednom dôvode ponechania cesty v pôvodnom stave – o budúcej trafostanici. K nemu neskôr pribudol aj ďalší – pripojenie kaštieľa na kanalizáciu. Máte pravdu v tom, že táto informácia nebol písomná. Z môjho pohľadu však to, čo na stránke mesta uverejnené bolo, by občanom ako informácia malo postačovať. Alebo si myslíte, že jedna informácia o jednej veci nestačí?

  7. Mozno by stacilo keby jednotlive cinnosti koordinoval niekto, kto nie je dilino. Alebo planovanie vam nic nehovori?
    Kecat bludy o mytoch to vam ide. Ale naplanovat dve, nedajboh tri cinnosti, to uz je nad vase schopnosti. Esteze uz idete do prec. Cela banda neschopakov.

  8. Anonymovi z 3. novembra 2022, 20:01, ktorý podľa všetkého zožral všetku múdrosť sveta!
    Stretnutie so správcami inžinierskych sietí s cieľom zosúladiť investičné zámery zúčastnených bolo zvolané na 14. 12. 2022 a následne na 27.1.2022. Výsledná informácia bola tá, že ani jeden zo správcov sietí v najbližších štyroch rokoch neplánuje ani v Seredi pre nedostatok financií žiadnu investičnú akciu.
    Táto vec bola aj predmetom diskusie na rokovaní zastupiteľstva 16. 6. 2022 (vid. zápisnica strana 6).
    Kto chce, ten sa dozvie. Kto nechce, ten iba vraví alebo píše svoje nedoložené názory. Ľudovo povedané, pindá! Otázka teda znie. Kto je väčší dilino?

  9. Dilino si po sebe prečíta čo napíše -Ľ.Veselický 4.11.2022 8:24 -ach tie dátumy-zvolané na 14.12.2022 a následne na 27.1.2022. Tak kto je tu dilino?!

  10. dakujem zvedavemu zato, ze identifikoval dilina.
    este pred nedavnom nam tu dilino opravoval diktaty a teraz sa snazi ohurit dalsimi mytami.

  11. Cize na to aby sme sa dozvedeli preco sa ten kusok neasfaltoval a neurobil musime pozerat seredske novinky, ktore su neprehladne a zapisnicu zo zastupitelstva zahrabanu na stranke mesta v niekolkostranovom PDF. Tak ako napisal Majko, dvaja ludia na meste su plateni za informovanie obcanov.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img