ISSN 1337-8481

pondelok, 20. mája, 2024

MÔJ ŽIVOT HONORÁRNEHO KONZULA ISLANDU

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img
MÔJ ŽIVOT HONORÁRNEHO KONZULA ISLANDU 🇮🇸🇸🇰
V roku 2021 som sa stal honorárny Islandu. Vybrali si ma Islanďania. Bol som pre nich jasná voľba, kedže som žil na Islande 10 rokov, mám B.Sc. a PhD z islandskej univerzity, študoval som operný spev na islandskom konzervatóriu, moja sestra s rodinou dodnes žije na Islande. Ani som nevedel, čo tá pozícia obnáša, ani nemám diplomatické ŠPZtky na aute a ani som sa s tým nejako nechválil. Až prišla oficiálna návšteva prezidenta Islandu a ja mám pocit, ako by mi posledné 2 dni zmenili život.
✅ Islandský prezident pricestoval na Slovensko v stredu večer. Mojou úlohou bolo ho privítať v hoteli Carlton. Jeden príjemný chlapík vystúpil z limuzíny, usmial sa, podal ruku, prehodil pár slov po islandsky a vošiel dnu.
✅ Kedže ešte stále rozprávam plynule islandsky, dostal som pozvanie na prípravné stretnutie v hoteli spolu s celou islandskou delegáciou. Preberali sme celý 2-dňový program, návštevu našej prezidentky, predsedu parlamentu, predsedu vlády, neformálnu večeru, návštevu Martina a islandských študentov. Islanďania sa dohadovali, kto, čo a kedy bude hovoriť, čo chcú pri bilaterálnych rokovaniach zvýrazniť, atď. Už vtedy som vedel, že toto bude super, že toto nie sú slovenskí politici.
✅ Ďalšie ráno (vo štvrtok) celá kolóna vyrazila z hotela Carlton do prezidentského paláca. Pompézne oficiálne privítanie pani prezidentkou Zuzana Čaputová, bilaterálne rozhovory ministrov zdravotníctva oboch krajín, prezidentov, formálny obed v paláci, káva v reštaurácii UFO, bol som všetkého súčasťou a bol som hrdý na Slovensko za naozaj krásne a vrelé privítanie. Ale bol som aj hrdý na Island, ako silne Islanďania podporujú ľudské práva a slobody, ako ich trápi vojna na Ukrajine, ako veľmi chcú Slovensku pomôct s geotermálnou energiou, atď.
✅ Ďalej sme pokračovali na ministerstvo zahraničných vecí, kde sa konalo biznis fórum, ktorého sa zúčastnili slovenské a islandské firmy, ktoré majú niečo dočinenia s geotermálnou energiou, zelenými energiami, enviromentálnymi projektami, atď. V tomto sú Islanďania naozaj svetová špička, a preto nie je prekvapením, že na Islande je 90% domov vyhrievaných vodou z geotermálnych vrtov, alebo že ceny energií u nich nijako nestúpli, kedže elektriny majú nadbytok. Náš minister zahraničných vecí Rastislav Kacer všetkých vrelo privítal. Pri zahraničnej politike je naozaj cítiť, že Slovensko ma dobre nastavený kompas.
✅ Po biznis fóre islandská delegácia navštívila Tepláreň, kde sa stala brutálna a hanebná vražda dvoch chlapcov z LBGTI+ komunity. Islandský prezident s manželkou položili kytice, zapálili sviečky, pokľakli a vzdali obrovskú úctu, rešpekt a sústrasť obetiam a ich pozostalým. Polovica delegácie plakala, druhá len neveriacky krútili hlavami.
✅ Nemal som možnosť zostať v Teplárni na ďalšej diskusii, pretože v programe nasledovala návšteva islandského ministra zdravotníctva v našej firme MultiplexDX International. Nasadli sme do auta, celú cestu sme sa ešte bavili o brutálnej vražde na Zámockej, ktorú minister, spolu s pani islandskou veľvyslankyňou, nedokázal pochopiť. Nedokázal pochopiť motív, nedokázal pochopiť, že prečo sme to všetci do jedného neodsúdili, vrátane politikov, že ako je možné, že ľudské práva tejto komunity sú na Slovensku ignorované. A ja som sa len hanbil, lebo som mnohé veci nedokázal vysvetliť.
✅ Návšteva našej firmy dopadla nad všetky očakávania. Ministrovi sa páčilo naše mobilné testovacie laboratórium na LAMP testy, laboratória, kde vyvíjame, validujeme a vyrábame naše PCR testy. No oveľa viac sa mu páčila naša diagnostika rakoviny prsníka. To bol ten wow moment, na ktorý som v kútiku duše čakal. A stalo sa. Minister nás pozval do Reykjavíku a veľmi si praje, aby sme spolupracovali s ich národnou nemocnicou, Landspítali.
✅ Nasledovalo stretnutie islandského prezidenta a islandskej delegácie s Borisom Kollárom a ďalšími poslancami NR SR na Bratislavsom hrade. Neskôr sme sa presunuli na stretnutie s premiérom SR, Eduard Heger – predseda vlády SR, na Úrade vlády. Na oboch stretnutiach to bolo podobné. Rozoberali sa islandskí študenti, ktorí študujú medicínu v Martine, geotermálna energia, vojna na Ukrajine, ľudské práva, sloboda, atď. Bolo veľmi zaujímavé sledovať a počúvať to. Naozaj máme čo Islandu ponúknuť a oni sú za mnohé nesmierne vďační.
✅ Po všetkých oficiálnych návštevách nasledoval odchod do hotela Carlton, neformálny drink s islandskou delegáciou a presun do hotela Loft na neformálnu večeru islandského prezidenta a celej delegácie s podnikateľmi z Islandu, ktorí sa zúčastnili biznis fóra. Pozvánku som dostal aj ja, kedže hovorím islandsky. Vytvorili sme kruh, dali prvý drink a všetci hovorili o svojich zažitkoch z tohto dňa. Islandskí podnikatelia boli unesení z potenciálu geotermálnej energie na Slovensku. Podľa ich výpočtou až milión domov by sme vedeli vyhrievať teplou vodou z geotermálnych vrtov. Nehovoriac o ďalšom zdroji na výrobu elektrickej energie, možnosti geotermálnych kúpalísk, atď. Islanďania chválili Slovákov, našu pohostinnosť, vrelý prístup k inováciám, chuť zlepšovať naše životné prostredie, zdravie. Došlo aj na pochvalu MultiplexDX. Ja som šiel posledný. Mnohí nevedeli, že som Slovák a že im veľmi dobre rozumiem. To, čo som z úst Islanďanov počul na adresu Slovenska a Slovákov ma veľmi príjemne prekvapilo. Som im za to vďačný a aj som im to povedal. Veľmi si prajem, aby sme to boli práve my, Slováci, ktorí budeme vidiet našu budúcnosť na Slovensku a vôbec Slovensko a nás samotných v tak pozitívnom svetle.
✅ Ďalší deň nasledovala návšteva Martina a islandských študentov. Pre mňa to bola osobitne špecifická a príjemná náavšteva, kedže moja krstná dcéra a neter Maria Paulina Niznianska, ktorá sa narodila už na Islande, študuje medicínu v Martine. Hovorí plynuje slovensky a aj islandsky. Je krásnym mostom medzi Islandom a Slovenskom. Zoznámil som ju s islandským prezidentom, ministrom zdravotníctva, našim veľvyslancom v Nórsku, ktorý ma na starosti aj Island. Dúfam, že aj pre ňu to bolo špeciálne, rovnako ako pre mňa. V Martine sa islandská delegácia zoznámila s kvalitou výučby, s profesormi, s pani dekankou. Všetci hovorili super anglicky. Sme naozaj vzdelaný národ (alebo aspoň v daný moment jeho podstatná časť). Nasledoval znova skvelý obed. Vsetky jedlá Islanďanom náramne chutili. My Slováci toto vieme na výbornú. Skvelé vína, pivo, jedlá, dezerty … Nie nadarmo si hovoríme pohostinný národ. Pri tejto 2-dňovej návšteve islandského prezidenta to platilo na 100%.
✅ Po návšteve Martina prichádza koniec oficiálnej návštevy Slovenska, odvoz na slovensko-rakúske hranice a rozlúčka. Veľmi vrelá rozlúčka. Kedže som 2 dni hovoril s Islanďanmi výlučne islandsky, prirástli mi k srdcu. A aj ja im. Islandský prezident sa so mnou rozlúčil a povedal mi, že keď prídem domov, nech sa mu ozvem. Domov, na Island. Mal som slzy v očiach. Podľa neho je môj domov na Islande. Ja tomu pomaličky začínam veriť. Potom prišli vrelé objatia s každým z islandskej delegácie. Rozlúčil som sa so svojimi najlepšími priateľmi za posledné dva dni. A verím, že ich všetkých čoskoro stretnem znova, doma na Islande. 🙏💙Zdroj: FB🇮🇸
🇮🇸

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Tak si sa nam predstavil. A teraz nieco k clanku.
    Jaj, to uz je na teba moc?
    Je mi jasne, preco sa ludi ako je Palo vy primitivne telce bojite. Vy tupe hlavy ste vzdy mali strach z uspesnych a mudrych ludi. A Palo taky je.

  2. Uspesny a mudry clovek? Ano je lebo sa mu podarilo tie jeho otazne testy pretlacit uz aj na Island. Este aj ten clanok je prioritne reklama na jeho firmu. Du blejt velebnosti.

  3. To, ze ty nevies o jeho uspechoch neznamena, ze je neuspesny. To znamena len to, ze ty si neznaly. A kedze nie si ani schopny pochopit, ze toto je jeho status z fasaknihy svedci aj o dalsom.

  4. Ja o jeho úspechoch viem, prečo tvrdíš opak? Ani nehovorím, že je neúspešný, prečo teda zavádzaš? Nauč sa najprv komunikovať.

  5. Nie ja nemam potrebu tu s tebou komunikovať len som napisal svoj nazor. Nie je tomu tak davno co tento clovek Čekan sa arogantne a sprosto vyjadroval na ludi co nepodlahli statnemu terotu ockovania a testovania prave jeho testovacou agendou. Prave na tomto sa tento clovek a jeho firma nabalovala. Takze prave preto jdu blejt velebnosti

  6. Tu si napisal „Je mi jasne, preco sa ludi ako je Palo vy primitivne telce bojite. Vy tupe hlavy ste vzdy mali strach z uspesnych a mudrych ludi. A Palo taky je.“ takze ty sa nauc komunikovať a citat po sebe co si napisal a co tvrdíš. Vsetci sme telce a tupe hlavy len Čekan je super clovek. Jdi do prdele

  7. V prdeli si ty a uz davno. Co povedat chujovi, co sa podpise fico a do prispevku napise hnoj?
    A zisti si nieco o jeho diagnostike raka prsnika. To je ten uspech. O tom ze firma zije z toho co je na trhu ziadane – testy- je zbytocne hovorit.

  8. Príspevok uverejnil na sociálnej sieti Facebook Milan Uhrík 26.8.2021:

    PODÁVAME PODNET NA DAŇOVÚ KONTROLU ČEKANOVEJ FIRMY

    Poznáte biznismena s ľudským zdravím a strachom Čekana? To je ten progresívec, čo o nezaočkovaných ľuďoch vyhlasoval, že ich „postupne budú dávať dole z bežného života, jednoducho budú chodiť zarúškovaní, náhubky budú mať, nebudú môcť cestovať, a ja sa budem z toho tešiť… Všetkých, čo sa nechcú dať zaočkovať (proti Covidu) pošleme do rozvojových krajín“.

    Tak tento arogantný človek vlastní firmu, ktorá získala od štátu obrovské státisícové zákazky na nákup Covid testov. Tržby jeho firmy stúpli v minulom roku aj vďaka týmto zákazkám o viac ako 250 %! Napriek tomu nezaplatí štátu na daniach ani cent. Materská firma, ktorá tento spolubiznis vlastní totiž sídli v americkom daňovom raji. A tam sa dá odliať a skryť všetko… Toto sú tí progresívci. Strach, zákazy, testy, vakcíny, rozprávkový biznis a daňové raje. Na štáte a vystrašených ľuďoch zarábať, ale naspäť do štátu ani cent nezaplatiť. Preto dnes predstaviteľ REPUBLIKY Miro Heredoš podal na Finančnú správu podnet na daňovú kontrolu Čekanovho zázračného biznisu.

  9. No to je hnus…jeho firma, darovala 250 000 testov SR (kto z nás spravil viac?) a ďalšie testy do iných krajín, napríklad afrických, vyvinula metódu testov ktorá je rýchlejšia a lacnejšia, venuje sa diagnostikovaniu rakoviny…takéhoto človeka by v každej krajine uznávali, a asi aj si už mozno uvedomuje kam sa to vratil,… takýto ľudia sú pre niektorých ako past na oko, vzdelaný, úspešný, tak to brrr…takýchto tu nechceme, radšej ich vyhnať, alebo im aspoň znepríjemniť zivot na Slovensku….no ak si budeme takýchto ľudí vyháňať tak nám naozaj ostane len historik Milan a snim Mazurek a spol…a to tu potom zavládne tak na zemi….určite zmizne aj korona, rakovina a ani vojny na svete nebudú…Miňo to vyrieši…

  10. Ratafak a preco nenapises hned aj kolko milionov ich Slovensku predal. To sa nehodi do tvojho kramu, co? A preco nenapises ze tie testy mali mizernu a falosnu ucinnost? Ked napises A tak napis aj B

  11. Anonym 30. októbra 2022, 17:36….nech sa páči, napíš čo vieš, je tu na to priestor…nečakaj že to za teba spraví niekto iný…

  12. Anonym 31. októbra 2022, 13:40….zas neprehánaj, ako sa hovorí „viem že nič neviem“, tak sa slušne pýtam na tú mizernú a falošnú účinnosť….vlastne vačšina tých diskusií skončí tak, že si niečo vymyslíte alebo skopírujete od „odborníkov“ typu Mazurek, Blaha, Uhrík ale keď sa vás človek spýta na konkrétnu vec tak ste v koncoch, lebo to nenájdete v statusoch od svojích voccov, ani na aeronete, sputniku atd….vyzerá to že odpoved je aj v tomto prípade v nedohladne, tak radšej začneme úrážať či písať ironické komentáre…že?

  13. Ratafak všetci nemame cas sediet celodenne za pc a pisat tu hluposti. Ja som zareagoval na tvoje jednostranne info na dar toho tvojho skoroboha. Ale pritom si neuviedol ze ano dal dar ale prvorade predal milióny testov statu na ktorych zarobil miliony. A pritom je to sprostý arogantny chuj ktory prehlasil ako treba davat dole ludi co sa nedali zaockovat a testovat jeho sračkou.

  14. Pre teba, co nechapes sarkazmuz a nevies co je kontext.
    V skutočnosti sa vo vystrihnutej časti videa uznávaný slovenský vedec Pavol Čekan s „nadsázkou“ a sarkazmom vyjadruje na margo komentárov od popieračov nosenia rúšok či antivaxerov.
    Takze plati povodne.

  15. Darmo toho chuja obhajujes. On to tam povedal a naramne sa na tom bavil a nie len on. A aky je rozdiel ked poviem ze si chuj alebo to poviem so sarkazmom ze si chuj. Ziadny aj tak ci tak si chuj.

  16. Ty idiot,
    Napisal si
    o ludoch co si nechceli dat tu jeho pcr sracku.
    Chapes ty chmulo?
    o ludoch co si nechceli dat tu jeho pcr sracku.
    Ked nie, popros niekoho kto nie je idiot.

  17. Takže o tej falošnej s mizernej účinnosti sa nedozvieme nič? To si si zase vymyslel? Tak načo to tu potom vypisujes, keď nemáš čas písať hlúposti?..ale aj napriek tomu ich sem píšeš….a spocitas si koľko príspevkov tu máš ty a koľko ja😃…ty, čo nemáš čas sem vypisovať hlúposti 😃

  18. Ratafak vies o tom ze na tom testovacom terore obyvatelstva sa prejebalo cca jednamiliarda euro. Z toho dost velka cast sa uliala aj cez Čekanovu firmu. Teraz keby bola ta miliarda v zdravotnictve tak by nebolo zdravotnictvo na kolenach a bez lekarov a personalu cize kludne bud strceny v Čekanovom anale aj nadalej ale toto je realita. A mozno sa dozijeme doby kedy budu padat za tento kovidovotestovy teror aj tresty. Lebo to ze toto medium a dalsie zamerne nezverejnuju to co sa deje a dialo napr. na manifeste v Kosiciach neznamena ze sa nic nedeje. Ono sa deje a este sa budu diat velke veci.

    htt

  19. vymýšlaš si, neodpovedáš na konkrétne otázky, následne odbiehaš od témy…veď ty musíš byť obyvatel..že?..ešte stále popíjaš bielidlo?

  20. Miloš Majko 1. novembra 2022, 15:24 – jasne, mozem.

    Nezmazal som ho ja, ale administrator.
    Ak mas zaujem robit raklamu inemu mediu, kontaktuj vedenie redakcie a objednaj si reklamny priestor.

  21. je to ubohe od majka,reklamoval sa hlavne protest nie medium,nuz keby to organizoval budaj,bol by tu hned clanok a styri podclanky.

  22. Takato cenzura je podobna z roku 1989 kedy tiez štb zakazalo odvysielať manifestacie. Len s podstatným rozdielom. Vtedy ludia manifestovali za neslobodu prejavu a viery. A teraz manifestuju proti chude a dražobe energii čiže zakladne potreby existencie obyvatelstva tohoto režimu ktorý ale sme si vtedy vymanifestovali. To je ten paradox. A oto smutnesi ze sa to v dnesnej demokracii cenzuruje a zakazuje odvysielať. Milos nehanbíš sa pozriet ľudom do očí za takuto cenzuru? A obhajujes toto tvoje konanie nejakou reklamou ineho media? Ty nadradujes nejake skurvene male logo nad takto dolezitou informovanostou tejto velkej manifestacnej akcie zbedačeneho obyvatelstva?

  23. Čekan pise, „OD MINULÉHO TÝŽDŇA SOM PREDSEDOM SPRÁVNEJ RADY NADÁCIE OTVORENEJ SPOLOČNOSTI“
    čiže sa stal predsedom Šorošovej spolocnosti. Milos a Ratafak uz konecne verite kto je za zrodom a v pozadi tohoto „odbornika?“ a jeho testoch?

  24. ten skurveny najebany cakan sa stal podsatanom sorosovej nadacie,vymenoval ho sam najebanec skurveny satanovsky nosac zidovity sorosovsky.
    rozklad slovenska v plnom prude,slovensko bez lekarov,bez vlady,toto chceli najebany neoliberali a ich hulibrci.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img