ISSN 1337-8481

pondelok, 29. apríla, 2024

Policajti obvinili vodiča na e-kolobežke. Nemal ani vodičák a jazdil opitý

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

KR PZ Trnava |MM|   Senická dopravná hliadka mu namerala ešte v lete pri riadení tejto „E-kolobežky“ 3,21 promile alkoholu v dychu.

Počas služby zbadali policajti na hlavnej ceste muža, ktorý počas jazdy náhle zišiel s touto „e-kolobežkou“ mimo vozovky a spadol do trávy. Ihneď sa za ním rozbehli, aby mu poskytli potrebnú pomoc.

Vzápätí však zistili, že muž nespadol z dôvodu nepozornosti, ale preto, lebo riadil opitý. Policajti ho podrobili dychovej skúške, s pozitívnym výsledkom 1,54 mg/l alkoholu v dychu. Ďalšiu jazdu mu policajná hliadka zakázala.

Policajti začali vo veci trestné stíhanie a vzhľadom na parametre stroja a podozrenie, že už nejde o elektrickú kolobežku, ale o malý motocykel, na ktorý je potrebné príslušné vodičské oprávnenie, požiadali o vypracovanie odborného posudku.

 

ZÁVER JE JEDNOZNAČNÝ: MOTOCYKEL

V tomto prípade ide o dvojkolesové vozidlo s elektrickým pohonom kategórie L1e-B zn. KUGOO KIRIN M4 PRO, čiernej farby, s výkonom 500W a maximálnou rýchlosťou 40 – 45 km/h, na ktorého vedenie je potrebné, aby mal vodič vodičského oprávnenie.

 

Zároveň tolerancia alkoholu je prísnejšia

S hodnotou nad 1 promile sa vodič dopustil trestného činu. Na základe vykonaných úkonov obvinil poverený policajt 36 ročného muža z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky, za ktorý mu môže hroziť strata slobody až na 1 rok.

 

PRIPOMÍNAME OPÄŤ K E-KOLOBEŽKÁM

– e-kolobežka nemôže mať sedadlo

– ak ho má a dosahuje výšku nad 540 mm, ide o malý motocykel

– vodič malého motocykla musí byť držiteľom vodičského preukazu

– ak má sedadlo do 540 mm, ide o stroj, ktorý nie je možné použiť v cestnej premávke

– e-kolobežky s rýchlosťou nad 25km/h sú zakázené

– e-kolobežku mimo cestičky pre cyklistov, poľnej, lesnej cesty a obytnej zóny môže viesť iba osoba nad 15 rokov

– zdieľanú e-kolobežku môže viesť iba osoba 18+.

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img