ISSN 1337-8481

štvrtok, 9. mája, 2024

Nezabime samotnú podstatu demokracie. Demokraciou.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Stále častejšie počujeme, vidíme a cítime, ako demokraciu demokraticky zneužívajú ľudia aj verejne obhajujúci totalitu. A stále intenzívnejšie vnímame fakt, že niečo v spoločnosti nefunguje.

77 násobný nórsky masový vrah a terorista Brejvik iba niekoľko rokov dozadu žaloval štát nespokojný s podmienkami v base. Súd sa jeho životom zaoberal – žalobu z časti vyhral.

Brejvik mimo iné sa sťažoval takto:

„Breivik (37) zažaloval nórsku vládu za porušenie svojich ľudských práv, ku ktorému malo dôjsť jeho izolovaním od spoluväzňov, častými osobnými prehliadkami, skutočnosťou, že mu počas presunov medzi jeho troma väzenskými celami často nasadzovali putá, a tým, že so svojím právnikom môže komunikovať len cez sklenenú stenu.

Počas štvordňového vypočúvania vo väzenskom zariadení Skien s maximálnym stupňom stráženia, ležiacom približne 100 kilometrov juhozápadne od metropoly Oslo, sa Breivik sťažoval aj na kvalitu svojej väzenskej stravy, ako aj na to, že musí jesť plastovým príborom.“  – Zdroj: SME.sk

Pýtam sa verejne – zaoberal sa už v našej úžasnej demokracii už niekto tými 77 mŕtvymi, resp. pozostalými, priateľmi a priateľkami obetí, ich partnermi, rodičmi, ich súrodencami? Zaujímal sa už niekto kompetentný tým, ako žijú, ako sa im darí po tak vážnej a pre život traumatizujúcej strate, zaoberal sa niekto poškodenými? Oni sa totiž s Brejvikom zavraždenými blízkymi, nemajú možnosť porozprávať ani len „cez sklo“.

Čo by za to dali…

Prípad  zo Slovenska:

Dnes už našťastie ex sudkyňa a ex štátna tajomníčka Ministerstva spravodlivosti (keby to nebolo tragické, určite by sme to brali ako žart) rozsudky vyhlasované v „Mene republiky“ mala vymieňať za dámske značkové kabelky, dovolenky a iné nenáležité výhody.

Keď povieme „vymieňala (zobchodovávala) rozsudky“, je to pre drvivú väčšinu ľudí neosobné a nepredstaviteľné. Jednoducho ani len netušia, o čom je reč. Preto trošku takpovediac polopate:

Sudca rozsudkom spravidla zmení život všetkých strán sporu. Keď je sudca podlý, bezcharakterný a skorumpovaný zmrd v talári majúci v rukách moc danú mu štátom a rozhodne nespravodlivo, kľudne môže urobiť zo strany poškodenej vinníka a z vinníka poškodeného. A tak sa môže stať, že zrazu poškodený sa dozvie, že musí znášať nielen škodu mu spôsobenú podvodníkom, ale je to on, kto musí podvodníkovi platiť a to napríklad aj nejestvujúcu pohľadávku. Máme znalosť a k dispozícii právoplatný konkrétny rozsudok, ktorý uvedené potvrdzuje.

V trestnom konaní je to o to horšie, že nevinný človek nielenže rozsudkom skorumpovaného a bezcharakterného sudcu / sudkyne príde napríklad o majetok, ale aj o slobodu. A to už hovoríme  o mimoriadnom zásahu do ľudských práv konkrétnej osoby a jej blízkych.

Iba niekoľko týždňov dozadu ex sudkyňa Jankovská pri príchode na súd pôsobila zlomene a utrápene. Niektorí sa jej zastávali.

Ja tvrdím – no a čo. A čo keď je zlomená a čo keď je utrápená. Čo keď je psychicky na dne. Spôsobila si to sama úmyselným konaním, ktoré je jej kladené za vinu v obžalobe. Zlyhala ako sudkyňa, zlyhala ako autorita, ktorú občanovi zákon prikazuje rešpektovať. A zlyhala morálne, eticky a ľudsky.

Pre každého slušného človeka  takýto človek je a zostane spoločenským odpadom nezaslužujúcim si súcit. Preto, lebo takíto ľudia nemajú súcit vedy, keď „V mene republiky“ neprávom likvidujú ľudské osudy.

Pri úkladnom vrahovi dvoch mladých ľudí v kaviarni Tepláreň v Bratislave, žiaden súcit necítim. Rovnako, ako ani pri Jankovskej, Kočnerovi a ďalších osobách zneužívajúcich kontakty, moc a postavenie dané im štátom, alebo nezákonným podnikaním.

Ako v prípade pošahaného extrémistu Brejvika, tak pri Jankovskej, ale aj pomýlenom vrahovi z predvčerajška, ma zaujímajú ich obete.

A mali by zaujímať aj kompetentných, aby prílišná demokracia nerozložila samú seba. Už tým, že je…

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Všade uprednostňujú “menšiny” lgbti, rómov, ukrajincov, migrantov…ale čo domáce slušné obyvateľstvo čo dotuje tento zhnitý systém … väčšina je menšina

  2. „Slušný občan v prvom rade odsúdi vládnych politikov – Matovica, Procka, Gyimeesiho ktorí neustále urážali verejne LGBT. Slušný občan odsúdi Matovicovu manželku.“

    Toto by napísal slušní novinár. A nie ťahať do toho dákeho nóra alebo Jankovsku. Totálne mimo tému ale účelové podprahové…

  3. Ešte treba spomenúť pána Lipšica, ktorý na prechode zrazil a zabil človeka, dostal podmienku a stal sa špeciálnym prokurátorom. To je absolútny výsmech demokracie. Taký človek tam nemá čo hľadať. Ale on má americké školy, takže všetko je OK a naše americké médiá mu ešte dávajú priestor.

  4. o mladom vrahovi z BA sa piše ako o extrémistovi ( je to nespochyniteľná pravda ) ktorý uvádzal na svojom instagramovom účte znak často viditeľný na uniformách uk priestore a tetovaniach vojakov . treba sa zamyslieť či mladý vrah nie je aj produktom doby keď sa ľudia boja zakričať že „kráľ je nahy“ .

  5. Skutočne skvelý článok od Miloša. Obete si odnášajú aj ranu na duši. Rovnako ako treba liečiť fyzické rany, aj túto je potrebné vyliečiť, aby mohli žiť lepší život ako ten spôsobený traumou.

  6. anonym 15. októbra 2022, 10:24 – ja sa nebojim zakricat, ze ty si imbecil. A to nie je urazka, ale diagnoza.
    Preco?
    Lebo “znak casto viditelny na uniformach uk priestore…” ake znaky na uniforme ma Britske kralovstvo (UK -> United Kingdom)?

  7. Vzdy ked vydim titulnu fotku tohto zmrzaceneho debila s mentalnou poruchou incestu strasne ma ruky svrbia. A co svrbí treba to poskrabkat. A ako sa hovorí vsetko ma svoj cas

  8. Tento prispevok napisany osobou mentalnej urovne zodpovedajucej hydine chovanej v prehustenom chove na nekvalitnom krmive, by v sulade s pravidlami diskusie media, standardne bol zmazany.

    Vzhladom na jeho obsah sme sa ho ale rozhodli ponechat a to z dovodu preukazania, co za individua sa v spolocnosti slobodne pohybuju a akym skutocne nebezpecnym hrozbam budu nutene celit nase deti, ak problem nevyriesi ako taka sucasna spolocnost a to v najhorsom pripade vyuzitim prislusnej legislativy.

    Je to presne o tom, co a do akej miery v spolocnosti dovolime – o tom je vlastne aj samotny clanok.

  9. Ked je niekto 3x xuj, to znamena ze aj prababka bola xuj? Alebo raz preskocil a dcera bude xuj. Baby preto, lebo on je taky xuj, ze aj ten xuja gen sa zanho hanbi.

  10. anonym 15. októbra 2022, 13:15 – ja citat s porozumenim nemam problem, pretoze hned som vedel co tym “basnik” chcel povedat. Akurat som poukazal na tvoju mentalnu vybavu, kedze priemerne inteligentny nerussofilny clovek vie, ze medzinarodny pismenny kod pre Ukrajinu je UA a nie UK ako si uviedol a ani UKR ako si sa snazil “opravit”

  11. a zase dnes same opice buzerantske a dezolati kracali bratislavou…. toto je demokracia??? Dobre ich ten Nagy oznacil, len bordel robia… za duhu sa budu cely zivot bit….

  12. Demokracia je dobré zriadenie, keď má človek peniaze dobre sa žije, môžme cestovať po celom svete. Aj spravodlivosť sa dá kúpiť za peniaze.

  13. Anonym 17. októbra 2022, 0:15 – demokracia je taka, aku ju urobia jej tvorcovia. A to su uplne bezni ludia.

    Ked sa slusni a cestni ludia nechaju prekricat zmrdmi a bezcharakternymi arogantnymi hovadami, nepomoze stazovat sa na demokraciu ako taku. Treba sa stazovat na nedostatok (strach, neochotu angazovat sa a vystupit proti totalitarom a pod.) demokratov.

    System nie je zly. Len si vyzaduje jeho udrziavanie, servis a dostatok demokratov.

    Pri nedostatku demokratov, alebo neochote podielat sa na riadeni spolocnosti sa kludne moze stat (a skor ci neskor aj stane), ze apaticku a akcie neschopnu vacsinu, zacne ovladat vyrazna ukricana a opacne, akcie schopna mensina. A zial demokraticky, kedze napr. vo volbych minimalnu hranicu na uspesnost tohto vazneho aktu nemame kvorum.

    Najlepsie je to mozne vysvetlit prave na komunalnych volbach.

    Primatora moze z desat tisic opravnenych volicov pri malej ucasti do funkcie zvolit kludne aj sto ludi.
    Odvolat ho ale mozu obcania len cez uspesne referendum. To znamena, ze ucast na referende musi byt 5O% z poctu opravenych volicov a z nich musi za odvolanie hlasovat vacsina.
    A to su uz ine cisla…

  14. Sú ľudia, pre ktorých je nenávisťou len tá nenávisť, ktorá sa týka osobne ich, alebo ich prívržencov. To sa nazýva pokrytectvo. Rovnako sa často odvolávajú na demokraciu tí, pre ktorých platí “ jednosmerne. “ Ak ale konkrétne im niečo nevyhovuje, už to potom podľa nich nie je demokracia, ale porušovanie ich práv… Aj to je pokrytectvo. To je teraz žiaľ taká „móda. “ A aj preto sme ako spoločnosť tam, kde sme.

  15. Pre Tak takto,jednoducho napísané,ale to sedí absolutne.To je totižto celý problém našej doby,špeciálne na Slovensku.Demokracia?,ale len ako my chceme.Porusuje sa ústava,porušujú sa zákony,ale my môžme,lebo sme demokrati,a tí druhý,sú dezolati,opice,ruskí trollovia,no proste doba temna.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img