ISSN 1337-8481

pondelok, 6. mája, 2024

Dní európskeho kultúrneho dedičstva v Seredi

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

Mestské múzeum v Seredi /  Srdečne Vás pozývame na podujatia počas Dní európskeho kultúrneho dedičstva, ktoré pripravilo Mestské múzeum v Seredi v spolupráci s OZ Vodný Hrad.

 

Usporiadateľ:  DK – MESTSKÉ MÚZEUM V SEREDI

Spoluorganizátor: OZ VODNÝ HRAD

Názov podujatia: DNI EURÓPSKEHO KULTÚRNEHO DEDIČSTVA

 

        – VOX HUMANA – L.A.N. Consort (HU) – koncert historickej hudby (16.00 h.)

      – LITERÁRNE TRADÍCIE ŠINTAVY A SEREDE, prednáška PhDr. Anny Jónásovej

(17.00 h.)

Miesto konania: Bastión kaštieľa v Seredi, Námestie Slobody 1

Dátum konania a hodina: 24. 9. 2022 o 16.00 hod. a 17.00 hod.

 

 

DNI EURÓPSKEHO KULTÚRNEHO DEDIČSTVA – téma „Udržateľnosť v pamiatkach“

 

Dom kultúry – Mestské múzeum v Seredi v spolupráci s OZ Vodný Hrad pripravilo pre obyvateľov Serede a okolia v rámci Dní európskeho kultúrneho dedičstva 2022 koncert starej historickej hudby stredoveku a renesancie pod názvom „VOX HUMANA“ súboru L.A.N. Consort (HU), na ktorý Vás srdečne pozývajú dňa 24. septembra 2022 o 16.00 hod. do priestorov Bastióna v Seredskom kaštieli.

V programe budú účinkovať hudobníci z Maďarska: Nóra Király, speváčka a hráčka na stredovekú harfu, ktorá absolvovala turné aj vo Francúzsku,  Csaba Nagy, hráč na renesančnú lutnu, vihuelu, teorbu a barokovú lutnu, držiteľ ocenenia Prima Prize 2016 v hudobnom umení, zakladateľ prvého Maďarského dňa lutny, či Festivalu starej hudby vo Veszpréme, Sándor Szászvárosi, sólový hráč na violu da gamba pre vydavateľstvo Hungaroton records pravidelne účinkuje v Rakúsku, Švajčiarsku, Taliansku, Portugalsku, Nemecku a v Českej republike. V programe sú zahrnuté skladby francúzskych, španielskych, nemeckých a talianskych hudobných skladateľov neskorého stredoveku a skorej renesancie ako napr. Guillaume de Machaut, G. Binchois, Diego Ortiz, Ludwig Senfl a iní.

Vstupné na koncert pre dospelých 4,- €, deti  a dôchodcovia a študenti 1,- € a deti v sprievode rodičov zdarma.

Program pokračuje o 17.00 hod. prednáškou z dejín Serede PhDr. Anny Jónásovej „LITERÁRNE TRADÍCIE ŠINTAVY A SEREDE“. Obsahom prednášky budú poznatky z vedeckej práce bibliografky, historičky a spisovateľky PhDr. Anny Jónásovej o kultúrnych literárnych tradíciách Šintavy a Serede už od stredoveku, napr. témy ako Thurzovci a ich bohatá knižnica, prvé počiatky kníhtlače a Peter Bornemisza, Mária Terézia Artner, spisovateľka narodená v r. 1772 v Šintave, rodina Esterházyovcov v Seredi,  tlačiarenské remeslo, tlačiarne, kníhkupectvá a osobnosti v kultúre a vzdelávaní v Šintave a v Seredi.

Na prednášku je vstup voľný!

Podujatie v Seredi sa uskutoční v rámci koordinácie podujatí DEKD v Trnavskom samosprávnom kraji (trnava.dekd@gmail.com).

Dni európskeho kultúrneho dedičstva (DEKD) sa konajú v 50 štátoch Európy, ktoré podpísali Európsky kultúrny dohovor. Slovensko sa pripojilo k usporiadateľom DEKD v roku 1993. V tomto roku na Slovensku v rámci DEKD oslávime históriu a vzdelanie pod témou „Udržateľnosť v pamiatkach“ (ide o voľný preklad anglického originálu „Sustainable heritage“). DEKD oslavujú spoločné dedičstvo Európy, ale aj našu rozmanitosť. Skúmanie bohatej mozaiky kultúr v Európe podporuje dôveru a porozumenie, väčšiu toleranciu a myslenie presahujúce národné hranice. Všetci z toho máme úžitok. Téma vyzýva pamiatky, aby otvorili svoje brány a ukázali svoju úlohu v udržateľnej budúcnosti a svoj vplyv na zachovanie miestnej identity. Majú šancu ukázať, ako ich možno obnoviť pomocou tradičných techník, zručností a materiálov, ktoré sú súčasťou sociálne a environmentálne udržateľného rozvoja. K účasti sú vyzvané aj dielne vyrábajúce tradičný tovar, dielne na reštaurovanie nábytku, ale aj farmy využívajúce trvalo udržateľné postupy. Netreba zabudnúť na zvýšenie ocenenia prírodného dedičstva prostredníctvom podujatí vysvetľujúcich ochranu voľne žijúcich živočíchov a biodiverzity (www.dekd.sk).

 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img