ISSN 1337-8481

nedeľa, 28. apríla, 2024

Vďaku rodičom môžeme prejaviť aj v podobe rodičovského bonusu

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img

MPSVR SR |MM| Medzinárodný deň rodičov pripadá vždy na 4. júlovú nedeľu a pripomíname si ho už od roku 1994. Rodičia sú náš celoživotný vzor a zaslúžia si našu úctu, vďaku a rešpekt za ich starostlivosť, obetavosť a rady. Práve rodičia vychovávajúci deti majú preukázateľne nižšie dôchodky, ako tí bezdetní. Výšku dôchodku nepriaznivo ovplyvňuje materská dovolenka, ale aj čas, ktorý rodič radšej venuje svojim potomkom, ako kariére. Zásadnú zmenu v tomto systéme prináša práve rodičovský bonus. Rezort práce prednedávnom priniesol  k téme aj  informačnú webovú stránku www.rodicovskybonus.sk .

Rodičovský bonus bude ďalší dôchodok, ktorý môžu seniori poberať popri starobnom dôchodku. Vyplácať ho bude Sociálna poisťovňa automaticky, a to podľa údajov v registri fyzických osôb pre biologického rodiča a osvojiteľa. Pokiaľ si dieťa vyberie, že chce rodičovský bonus dávať svojím pestúnom, bude mať možnosť toto rozhodnutie oznámiť Sociálnej poisťovni, ktorá podľa neho prispôsobí vyplácanie rodičovského dôchodku. Rovnakú možnosť dostane každá osoba, ktorá sa rozhodne neprispievať svojim rodičom vo forme rodičovského bonusu.

Prioritou rezortu práce je odstrániť nespravodlivosť pri vyplácaní dôchodkov rodičov, ktorí vychovali svoje deti a práve za toto obdobie majú krátenú výšku svojho dôchodku. Pomoc vo forme rodičovského bonusu dokáže odstrániť túto nespravodlivosť a umožni pracujúcim deťom prispieť na dôchodok ich rodičov. Každý pracujúci  bude mať možnosť presunúť v prospech dôchodku svojich rodičov 1,5 % + 1,5 % zo svojich zaplatených odvodov. Rodičovský bonus nezvýši samotnú výšku odvodov a zároveň nebude mať vplyv  ani na výšku budúceho dôchodku detí.

Vládny návrh novely zákona o sociálnom poistení, ktorý obsahuje aj zavedenie rodičovského bonusu, čaká na prerokovanie v NR SR už počas najbližšej schôdze. Ak novela zákona prejde schvaľovacím procesom, vyšší dôchodok bude mať viac ako  800-tisíc dôchodcov.

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Zdieľajte ho na sociálnych sieťach!

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
Obnoviť ⭯
  1. Možno, že ma tu zase niekto skritizuje, ale poviem svoju mienku. Mne osobne sa nepáčia tieto tzv. bonusy. Prečo to neostalo tak, ako to bolo v predchádzajúcom režime, že žene sa za každé dieťa započítali 3 roky, ako keby ich odpracovala. Prečo sa stále poukazuje na bezdetných, alebo osamelých, ako keby tí nič nepotrebovali, len to, aby suplovali rodiča v práci keď je na OČR, samozrejme zadarmo, aby bol v práci keď deti majú prázdniny a rodičia si berú dovolenku… a nakoniec ako vdovec alebo vdova dostáva po zomrelom ďalší dôchodok. Takže sa vypláca aj mŕtvym. A nakoniec, prečo sa rodinné prídavky nevyplácajú všetkým rodičom, prečo tí, čo majú vyššie príjmy ich nedostanú, keď tvrdia, že RP sú pre deti. A zase selektovanie a diskriminácia. Všetko sú len táraniny, čo ani samí nevedia čo chcú. Len to motajú a sami sa do toho zamotávajú. Taký bordel tu ešte nebol.

  2. Čo treba zistiť o pičovine z dielne pána Krajnaka. Hnus sa naňho pozerať ešte horšie počúvať reči o dôchodkovej reforme.

  3. Všetky zahraničné firmy na Slovensku bohatnú slovak zarobí 1000eur Nemec 4000 eur. Pre Nemcov sme otroci to chcel aj Adolf Hitler. Slovenský štát nemá na dôchodky lebo pracujeme na Nemca a ešte sme vďačný ze máme prácu.

Comments are closed.

UPOZORNENIE:
- Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.
- Nešírte neoverené informácie a hoaxy. Šírte len to, k čomu poznáte relevantný zdroj a podľa možnosti ho uvádzajte.
- Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidiel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.
- Vkladať príspevky do diskusie nie je povolené cez proxy servery a anonymizéry. Takéto príspevky môžu byť zmazané bez akéhokoľvek ďalšieho komentovania a zverejňovania dôvodov.
- Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy.
- Akékoľvek útoky, osočovanie a invektívy voči podpísaným autorom článkov redakcii, alebo vydavateľovi budú zmazané, resp. v prípade, že budú zakladať podstatu niektorého z trestných činov, alebo iného porušenia zákona, autor príspevku by mal počítať s možnosťou zjednania nápravy právnou cestou.
- Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

- Inzercia -spot_img
- Inzercia -
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
- Inzercia -spot_img
spot_img